BRITANSKI MAGAZIN

Kapetanica luksuzne plovidbe! Zagrepčanka Ana Čeović proglašena mladom dizajnericom godine

Zagrepčanka Ana Čeović, koju je britanski magazin Boat International proglasio mladom dizajnericom godine, od djetinjstva je fascinirana brodovima, a njezin posljednji projekt je jahta za ledena sjeverna mora.

Mnogi misle da se u ženskim razgovorima o dizajnu sve svodi na priče o odjeći, cipelama, torbicama ili uređenju doma, no Ana Čeović ruši te predrasude. Naime, ova 26-godišnja Zagrepčanka bavi se dizajnom - luksuznih jahti. A da to radi odlično, dokazuje nagrada za najboljeg mladog dizajnera godine (Young Designer of the Year Award), koju dodjeljuje britanski magazin Boat International uz pokroviteljstvo roterdamskog brodogradilišta Oceanco.

image
Od 250 dizajnera iz cijelog svijeta ušla je među šest finalista i pobijedila.
PRIVATNA ARHIVA

"Kad su mi javili da sam pobijedila, ostala sam u šoku. Od 250 dizajnera iz cijelog svijeta ušla sam među šest finalista i to sam već smatrala velikim uspjehom", govori Ana Čeović, koja je žiri osvojila megajahtom Phenix dugačkom 90 metara.

Čitajte i: Kako odabrati namještaj od ratana i pruća? Izgledaju slično, ali razlika je u čvrstoći i izdržljivosti

Riječ je o plovilu osmišljenom prema željama fiktivnog klijenta, uz tehničke sugestije kapetana broda, jer tako nalažu pravila. Trebalo je zadovoljiti brojne zahtjeve: koliko će brod imati članova posade, po kojim će morima ploviti, koliko kabina i kupaonica zahtijeva vlasnik, kakvo će biti spremište za pomoćni brod, a važni su bili i mnogi tehnički detalji.

image
26-godišnja Zagrepčanka bavi se dizajnom luksuznih jahti.
PRIVATNA ARHIVA

"Zadatak je bio osmisliti jahtu za ledena sjeverna mora koja bi imala i prostoriju i laboratorij za znanstvenike te helidrom. Bilo je tu još raznih zadataka koji su se morali prilagoditi tehničkim pravilima i ISO standardima, a zadatak dizajnera je da sve želje uklopi u što privlačnije i funkcionalnije plovilo koje bi se svidjelo potencijalnom kupcu. Jer narudžba nacrta ne znači automatski i realizaciju projekta", objašnjava Ana Čeović, koja je fascinirana brodovima otkad je bila djevojčica.

Čitajte i: Tri nove kolekcije domaćih keramičarki koje ćete odmah poželjeti u svom domu

S djedom bi u Zatonu kraj Šibenika plovila na njegovoj brodici s kabinom marke Primorka, a najviše je uživala promatrajući jahte koje su uplovljavale u Skradinski zaljev. Obvezno bi “uguglala” njihovo ime i čitala o kakvoj se jahti radi, tko je vlasnik, tko ju je dizajnirao... A kako na moru ne bi ovisila o drugima, kao tinejdžerica si je od ušteđenog džeparca kupila mali gumenjak i umjesto da se zabavlja s prijateljicama, radije je sama jurila prema Skradinskom zaljevu i istraživala brodsku ponudu.

image
Kao pobjednica natječaja dobila je novčanu nagradu - pozivnicu na Superyacht Design Festival u Milanu.
PRIVATNA ARHIVA

"Obožavam život na moru. To je za mene savršenstvo. Kad bi me baka i djed vodili na izlet, više od ičega me veselila vožnja trajektom. Ondje bih okolo trčkarala, svratila do kormilarnice, a ljubazna posada znala me odvesti i do strojarnice", govori Ana Čeović, koja bi uskoro mogla dizajnirati brod koji će ploviti i našim morem.

Naime, kao pobjednica natječaja dobila je novčanu nagradu - pozivnicu na Superyacht Design Festival u Milanu te plaćeni staž u brodogradilištu Oceanco u Rotterdamu.

image
Zadatak je bio osmisliti jahtu za ledena sjeverna mora.
FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA

"Jako se veselim odlasku u Nizozemsku, ali je pandemija pomaknula termine. Uz to, sada je moje ime postalo vidljivo te posljednjih dana dobivam poslovne ponude sa svih strana svijeta, pa i iz Hrvatske, što je najveća vrijednost tog natjecanja", kaže Ana Čeović, koja je preddiplomski studij završila u Torinu na Istituto Europeo di Design, na smjeru transportnog dizajna, a diplomski studij iz dizajna jahti na Politehničkom sveučilištu u Milanu. A odradila je i četveromjesečnu praksu u Londonu, u studiju Philippea Brianda, koji je dizajnirao najljepše svjetske jahte - čemu stremi i zagrebačka dizajnerica.

Linker
18. travanj 2024 05:38