BOCA DO LOBO Stol Fortuna
DOM OD ZLATA

Krenula nova groznica: Dizajnerski je hit pozlaćivanje sasvim 'običnih' predmeta

Dizajnerski je hit pozlaćivanje sasvim 'običnih' predmeta - čime praktične kreacije dobivaju notu ekskluzivnosti.

Iako je hrvatska reprezentacija osvojila srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, Vatreni su u očima čitave zemlje - pa i šire - definitivno zlatni. Zlatna je boja oduvijek evocirala uspjeh i bogatstvo, zbog čega je popularna na svim područjima - od sporta do dizajna. Upravo se zbog svoje simboličke vrijednosti koristila kako bi se klasicima dizajna podario novi život i naglasila se njihova važnost.

Komoda Elite, 70x140x45 cm 12.529 kn KARE

BOCA DO LOBO Stol Fortuna

PAOLO DEI’ELICE Set vaza Skultuna

Američka kuća Knoll tako je 2015. reproducirala kreacije slavnih dizajnera iz pedesetih, među kojima su stolići Warrena Platnera, stolac Diamond Harryja Bertoije i kultni stolac Series 7 Arnea Jacobsena - u zlatu. Zbog skupog procesa pozlaćivanja ti su komadi izvorno napravljeni od nikla i kroma, no zahvaljujući tehnološkom napretku danas ih je moguće izvesti i u zlatu - kako su prvotno bili zamišljeni.

KNOLL Stolac Diamond, dizajn Harry Bertoia

Čini se da je metoda pozlaćivanja - čime se pridaje važnost i stvarima koje su primarno zamišljene kao ‘sasvim obične’ - sve popularnija. Primjerice, danska je kuća Reform napravila make-over popularne Ikeine Metod kuhinje kojoj je za ured modne dizajnerice Stine Goya podarila zlatne fronte. A prestižni arhitektonski ured OMA - čiji je suosnivač nizozemski arhitekt Rem Koolhaas - napravio je i više od toga. Za potrebe promocije Pradine umjetničke kolekcije u Milanu čitavu su jednu zgradu u starom industrijskom kompleksu presvukli zlatnim listićima! Na taj je način Fondazione Prada - institucija posvećena suvremenoj umjetnosti i kulturi, koju su 1995. osnovali Miuccia Prada i Patrizio Bertelli - željela oživjeti napušteno zdanje i podcrtati njegovu ljepotu.

OMA Zgrada Fondazione Prada arhitektonskog studija Oma u Milanu

No, sa zlatom treba imati mjeru, u suprotnom se lako prijeđe na teren neukusa. Sjajan primjer za to je interijer penthousea američkog predsjednika u njujorškom Trump Toweru. Zato je možda sigurnije ostati pri zlatnim detaljima i kombinacijama s drugim bojama, pri čemu će najbolje do izražaja doći efekt zlatne - koja odražava svjetlost, luksuz i živahnost.

Brem električni radijator, 164x48 cm 12.100 kn VODOTEHNIKA

Vaza, dizajn Anna Torfs ET CETERA

THE PRINCIPALS Teglice za biljke Prism

Metalna zdjela 329 kn AMELIE

Ogledalo Sun promjera 99 cm 599,99 kn EMMEZETA

Lampa AK47, dizajn Philippe Starck CENTAR RASVJETE

TOM DIXON Čajni set Form

TONI GRILO Stolac Line

Stropna lampa Angie 4221,75 kn MEBLO

Kartell sat, dizajn Philippe Starck 1099,99 kn HOME SWEET HOME

Etažer Umbra 329 kn KORAK

Tempererad mjerica i kopča za vrećicu od kave 19,90 kn IKEA

Komoda Glamour 90x77x38 cm 1999 kn LESNINA

Ukrasni tanjur 29,90 kn STAKLANA

Linker
10. travanj 2024 15:41