Inspiracija

Kućna čitaonica kao oaza iz koje nećete htjeti izaći: Ideje za uređenje mjesta na kojem čuvate i čitate knjige

Opuštanje uz omiljenu knjigu bit će potpuno uredite li si poseban kutak za to, a mi vam donosimo ideje kako ga učiniti što udobnijim i atraktivnijim.

Knjiga nije hrana, već poslastica, riječi su Tina Ujevića s kojima će se složiti svaki knjigoljubac. Ona je i dar koji možemo uvijek iznova otvarati, san prenesen u slova i razonoda koja potiče na razmišljanje. Čitati se može svuda, no u omiljenom je štivu najljepše uživati u toplini vlastitog doma.

image

Kutak za čitanje

PROMO

I dok si ljubitelji pisane riječi koji raspolažu velikim brojem kvadrata mogu priuštiti posebnu prostoriju koju kućna biblioteka najčešće dijeli s radnom sobom, u ostalim je slučajevima kutak namijenjen čitanju najbolje smjestiti u dnevni boravak, eventualno spavaću sobu pruža li ona više prostora za to.

image

Fotelja i tabure Olaf, cijena na upit www.hamiltonconte.com

OLAF

Kad je o prostoru riječ, kućna čitaonica ne zahtijeva ga puno. Samo toliko da u nju stanu udobni naslonjač i možda tabure za noge, stolić za odlaganje knjiga, raznih tiskovina i šalice toplog čaja te svjetiljka. Iako same po sebi mogu biti vrlo dekorativne, police se ne moraju nalaziti odmah pored kutka za čitanje, tim više što je on zgodno rješenje za iskorištavanje praznog ugla prostorije.

image

Relax fotelja Gunvor, Moemax

MOEMAX

Čitajte i: Ovo je najljepša hrvatska tapeta: Josipa Maras upravo je osvojila jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu dizajna

U njega, doduše, možete staviti kutnu policu, no u nedostatku prostora ondje se može naći i podna svjetiljka. Rasvjeta je kod čitanja vrlo bitna, a uglavnom su najbolje kombinacije dvaju izvora svjetla, stropnog i zidnog, stolnog ili podnog. Bitno je da vam ono što čitate bude dobro osvijetljeno, jer tako si čuvate vid.

image

Kutni regal, hrast

LESNINA

Dobro odabrana svjetiljka taj kutak može učiniti vrlo atraktivnim, baš kao i ostali komadi namještaja i ukrasni detalji kojima ga opremite. Nemate li tepihe koji se protežu cijelom prostorijom ili pak preferirate gole podove, kutak za čitanje možete naglasiti i manjim sagom. Važno je da se u njemu osjećate ušuškano i spremni za put u svijet mašte.

image

Suzani Purple-yellow fotelja

VIVRE
Linker
19. travanj 2024 15:04