CASSINA Sofa dizajnera Philippea Starcka
PRAVI ILI EKO

Kultni komadi nezamislivi su bez njega: Materijal koji će podignuti svaki interijer, a što je stariji - to je ljepši

Koža odolijeva vremenskim i trendovskim testovima: pristaje uz svaki stil uređenja prostora, što je starija to je ljepša, a u suvremeno doba dizajnere inspiriraju njezine eko verzije koje izgledaju potpuno prirodno.

Iz ženske perspektive, koža u kontekstu dizajna uglavnom asocira na fine cipele i torbe, no riječ je o materijalu bez kojega su nezamislivi mnogi kultni komadi modernog namještaja. Danas se koristi i u izradi ormarića pa čak i posuđa i stolova te, kao nekoć davno, za oblaganje vrata i zidova. Naime, još je u 16. stoljeću koža prekrivala zidove prostorija pape Julija III., ili, pak, podove na srednjovjekovnim europskim dvorovima - dakle, koža je klasik u punom smislu te riječi.

Osim izvornog oblika, kad je životinjskog porijekla, u suvremeno doba koža ima i mnogo prihvatljiviju, ekološku varijantu, sve zastupljeniju na dizajnerskoj sceni. Čak su se i zvijezde poput Philippea Starcka okrenule istraživanju kvalitetnih alternativa prirodnoj koži. Stark je, naime, nedavno predstavio rezultat svoje suradnje s kućom Cassina - kolekciju namještaja prekrivenog materijalom dobivenim obradom kore jabuke, iznimno elegantnog i “uvjerljivog” izgleda.

CASSINA Sofa dizajnera Philippea Starcka

Španjolski dizajner Jorge Penadés je, zaprepašten količinom otpada koji nastaje u automobilskoj i modnoj industriji, od odbačenih kožnatih ostataka povezanih organskim ljepilom kreirao iznimno čvrste i stabilne komade namještaja čija tekstura podsjeća na terazzo. Njegova kolekcija Structural Skin, osim što je vizualno atraktivna, prenosi i poruku o važnosti recikliranja.

JORGE PENADÉS Stolna svjetiljka iz kolekcije namještaja Structural Skin nastalog lijepljenjem ostataka kože

Neovisno o podrijetlu, koža je vječni materijal, koji funkcionira u najrazličitijim stilovima uređenja, od modernih do boemskih. Premda se povezuje s tradicionalno shvaćeno muškom estetikom, nije nimalo grub ni hladan materijal, pogotovo kada je u popularnim nijansama konjaka i karamele. Kad se doima predominantnom, lako ju je ublažiti blijedim i pastelnim bojama ili detaljima poput prekrivača, jastučića ili tepiha. U prostor unosi dašak sofisticiranosti i zrelosti, a najveća joj je prednost što s godinama izgleda sve bolje.

OCHO WORKSHOP Acapulco fotelja od kože i metala

KATHARINA EISENKOECK Sofa dizajnera Philippea Starcka Svjetiljke Nomadic

MARIO MILANA Rulla stolac za ljuljanje

Naslonjač Butterfly 1699,99 kn EMMEZETA

Ogledalo, dizajn Jacques Adnet 5300 kn DIZAJNHOLIK

Voglauer klupa od drva i kože 13.542,20 kn LESNINA

Pladanj Karui WWW. GAMFRATESI.COM

Stolac Kokong 499 kn PRIMA NAMJEŠTAJ

Naslonjač 1499 kn KARE

Kallax viseći element 120 kn IKEA

Linker
19. travanj 2024 01:15