Darko Tomas / hanza media
Estetika kupovanja

Luksuz i ljepota unatoč svemu što je zadesilo Zagreb! Otvorili su vrata na novim adresama - nema predaje

Unatoč pandemiji koronavirusa te potresu i poplavi u Zagrebu, troje domaćih dizajnera, Ivan Alduk, Nataša Mihaljčišin i Aleksandra Dojčinović otvorilo je trgovine koje, osim ponudom atraktivnih kolekcija, mame i vrhunskim uređenjem.

Oaza luksuza u centru metropole

Dizajner Ivan Alduk (34) priznaje da je imao sreću u nesreći. Iz poslovnog prostora u Palmotićevoj ulici iselio se samo nekoliko dana prije potresa te tako sačuvao svu sašivenu robu jer je dućan, kao i cijela zgrada, teško stradao.

Zagreb, 230720.
Trg kralja Tomislava 19.
Ivan Alduk, modni dizajner u svom modnom salonu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza media
'Neizvjesnost izazivaju i najave za tešku jesen, no, nema predaje', kaže poduzetni Drnišanin.

No salon na Trgu kralja Tomislava ipak nije otvorio kako je planirao, sredinom ožujka, već dva mjeseca poslije. Planove mu je poremetila pandemija koronavirusa, no čim su popustile epidemiološke mjere, počeo je raditi.

"Nemam luksuz prepustiti se sudbini, posao mora ići dalje, kako zbog moje egzistencije, tako i zbog egzistencije mojih zaposlenika", rekao je kreator koji je posebno ponosan na činjenicu da nije otpuštao niti smanjivao plaće.

Zagreb, 230720.
Trg kralja Tomislava 19.
Ivan Alduk, modni dizajner u svom modnom salonu.
Na fotografiji: interijer salona.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / hanza media
U prostoru dominira zlatna i siva, zidovi su prekriveni dekorima, a namještaj je pročišćenog dizajna

Dapače, mali ali agilni šesteročlani tim dobio je još jednog pripadnika - voditelja dućana. A odmah po otvorenju, u minimalistički uređen prostor koji je osmislio bjeloruski arhitekt Alexandr Aranovich pohrlile su klijentice željne glamuroznih večernjih haljina pa je prodaja u lipnju i srpnju bila čak i veća nego u istom razdoblju lani. No Alduk je oprezan u optimizmu jer svaka nova mjera stožera direktno utječe na posao.

Čim su objavili da su svadbe potencijalno opasna žarišta koronavirusa, neke klijentice su otkazale narudžbe.

Zagreb, 230720.
Trg kralja Tomislava 19.
Ivan Alduk, modni dizajner u svom modnom salonu.
Na fotografiji: interijer salona.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza media
Vjenčanice čekaju bolja vremena...

"Neizvjesnost izazivaju i najave za tešku jesen, no, nema predaje", kaže poduzetni Drnišanin, koji unatoč tome, za sljedeću sezonu priprema čak tri kolekcije. Umjesto jedne velike jesenske, svaki mjesec će predstaviti limitiranu, capsule liniju, u kojoj će naglasak biti na dnevnim i multifunkcionalnim komadima koji se mogu nositi u različitim prilikama.

Mali prostor za velike ideje

U malenoj kreativnoj radionici dizajnerice Nataše Mihaljčišin (54) u zagrebačkoj Bauerovoj ulici posao nije stao ni u vrijeme “lockdowna”.

Zagreb, 230720.
Dizajnerica Natasa Mihaljcisin.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX
Dizajnerica Nataša Mihaljčišin pred ulazom svog dućana...

U 16 četvornih metara smješteni su i dućan i atelijer pa je Nataša karantenu provela okružena tkaninama, krojevima, vunom i pletaćim iglama osmišljavajući nove modele. Nije ju pokolebala ni neizvjesnost prouzročena potresom i pandemijom jer, kako kaže, biti kreator znači biti spreman na nesigurnost zanimanja, posebno u Hrvatskoj. A opet, ne boji se da neće biti posla jer su njezine klijentice dokaz da moda pruža veselje.

Kad nađeš nešto lijepo, kad se atraktivno odjeneš, odmah ti se vrati životna radost - poručuje nekadašnja članica brenda I-Gle koja se odlučila za izradu unikatnih odjevnih predmeta.

Takva poslovna odluka ima i praktičnu stranu - primjerice, u vrijeme karantene nije imala problema s nabavom materijala jer je riječ o malim količinama, a pritom joj je osigurala daleko veću slobodu u oblikovanju modela nego što bi bio slučaj u masovnoj proizvodnji.

"Eksperimentiram s raznim tehnikama izrade odjeće te dekonstruiram postojeće tekstilne predmete mijenjajući im namjenu. Tako stvaram odjeću kojom kupci mogu izgraditi vlastiti identitet"

Zagreb, 230720.
Dizajnerica Natasa Mihaljcisin.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza media
Nataša je karantenu provela okružena tkaninama, krojevima, vunom i pletaćim iglama osmišljavajući nove modele.

Nedavno je predstavila pet modela ljetnih haljina sašivenih od ručno tkanih stolnjaka, ručnika i plahti.

Kraljevski tretman za klijentice

Nakon potresa u ožujku, dizajnerici Aleksandri Dojčinović (39) nije preostalo drugo nego preseliti dućan iz zgrade u Frankopanskoj koja je proglašena neuporabljivom na novu adresu. Sto pedeset kvadratnih metara prodajnog prostora u Strojarskoj ulici nalazi se u sklopu ureda i proizvodnog pogona, što se pokazalo kao neočekivano dobra poslovna odluka.

privatni album
Aleksandra Dojčinović zadovoljna je godinom, potres i preseljenje nisu naštetili njezinom poslovanju koje je i bolje od očekivanog.

Klijenti kažu da im je ovdje ugodnija atmosfera, a posebno ih oduševljava to što me zbog blizine atelijera i dućana mogu pitati za savjet prilikom kupnje - kaže kreatorica koja je trgovinu uredila kao veliki i udobni dnevni boravak, uz lounge dio smješten na ulazu, koji klijenticama osigurava privatnost.

A potres i preseljenje nisu naštetili njezinom poslovanju koje je i bolje od očekivanog. Za to, ističe, treba zahvaliti izvanrednom trudu cijelog tima koji je za vrijeme karantene plasirao čak pedesetak novih modela. A kako je zamijetila da se skupocjene haljine kupuju u zadnji čas jer klijentice do posljednjeg trenutka ne znaju hoće li biti vjenčanja ili drugog dogovorenog svečanog događaja, odlučili su odmah po završetku lockdowna na popust staviti najprodavanije komade, što je oduševilo kupce.

Zagreb, 230620.
Ulica grada Vukovara, Strojarska.
Leilou, novi showroom poznate modne kreatorice Aleksandre Dojcinovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / hanza media
Leilou, novi showroom poznate modne kreatorice Aleksandre Dojcinovic u Strojarskoj ulici.

Mislim da je sada pravo vrijeme da našim klijentima pokažemo da mislimo na njih.

Svakodnevno razgovaram s prijateljima i suradnicima iz cijelog svijeta koji se puno teže snalaze u ovom kaosu nego ja. Ja sam već naviknula raditi u nepovoljnim uvjetima i trudim se poslovati što kvalitetnije u novonormalnim okvirima - govori Aleksandra koja smatra da kriza neće naškoditi brendovima koji nisu orijentirani na “brzu modu”.

Zagreb, 230620.
Ulica grada Vukovara, Strojarska.
Leilou, novi showroom poznate modne kreatorice Aleksandre Dojcinovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Njezine haljine vole i poznata lica, ali i one djevojke koje se žele osjećati posebno


Čitajte i:

Novi početak Aleksandre Dojčinović: Dugogodišnji butik oštećen u potresu, no to je nije zaustavilo

Poznati dizajner predstavio novi dućan: Evo kako izgleda nova Alduk oaza u središtu Zagreba

Domaća dizajnerica pokazala nam je svoj ormar od 20 kvadrata: 'Neke stvari imam više od 20 godina'

Linker
19. travanj 2024 11:01