Hotel Scorpios na Mikonosu uredila je dizajnerica Annabell Kutucu
UGODNA ATMOSFERA

Mediteranski stil u domu: Pronašli smo komade koji će vas oduševiti

Premda svaka regija uz sredozemno more ima svoje stilske posebnosti, svim je tim tradicijama zajednička ugodna atmosfera za koju su zaslužni prirodni materijali i zemljane boje, koji i ove godine nadahnjuju dizajnere diljem svijeta.

Kada se krajem prošle godine u kinima počeo prikazivati film ‘Skrivena ljubav’ - dobitnik Oscara za najbolji adaptirani scenarij - publiku je očarala ne samo dirljiva priča, već i kuća u kojoj se odvija glavnina radnje. U mediteransku vilu izgrađenu u 16. stoljeću redatelj filma Luca Guadagnino toliko se zaljubio da je razmišljao i o kupnji, no kako mu je to bio financijski prevelik zalogaj, odlučio je u njoj snimiti film. Zahvaljujući profinjenoj estetici produkcijskog dizajnera Samuela Deshorsa, koji je lombardijsku vilu pretvorio u romantični ljetni set, nedavna vijest o pojavljivanju te kuće na tržištu nekretnina odjeknula je širom svijeta i potvrdila privlačnost mediteranskog stila u uređenju interijera.

Hotel Scorpios na Mikonosu uredila je dizajnerica Annabell Kutucu

ARCHITETTI ARTIGIANI ANONIMI Stolci iz kolekcije Materia Mater

S obzirom na to da se Mediteran prostire na širokom području, i njegov stil varira od kulture do kulture te svaka regija ima svoje specifičnosti. Za interijere sjeverne Afrike karakteristična je uporaba šarenog tekstila, u španjolskim dominira keramika, a grčka je obala prepoznatljiva po bijeloj i tirkiznoj boji.

SINNERLIG Stropna lampa 399 kn, Ikea

ANTHROPOLOGIE SARAHELLISON Stolić Tangier: dizajn nadahnut tradicionalnim marokanskim mozaikom

No, ono što je svima zajedničko je korištenje prirodnih materijala i boja, ručno rađenih i unikatnih komada - i neupitni osjećaj topline kojom mediteranski prostori zrače. Tu je atmosferu francuski arhitekt Pierre Yovanovitch pokušavao unijeti u interijere koje je uređivao diljem sredozemne obale tijekom svoje dvadesetogodišnje karijere. A ove je godine svoje iskustvo pretočio i u prvu autorsku kolekciju namještaja. Suradnja s raznim obrtnicima i modernizacija njihovih tradicijskih zanata omogućila je arhitektu da šarm, opuštenost i taktilnost Mediterana prenese u suvremeni minimalistički namještaj. Iako je snažno ukorijenjen u tradiciju, mediteranski stil i dalje je nepresušno nadahnuće novim kreativnim snagama, a njegovoj zemljanoj paleti i općem dojmu ležernosti teško je odoljeti.

PIERRE YOVANOVITCH Lampa Et francuskog arhitekta

SARAH ELLISON Pločice iz kolekcije The Beach Club inspirirane talijanskom obalom

H A Y Posuda Terracotta

Fotelja od ratana 4570 kn WWW.GNIJEZDO.HR

Lene Bjerre suncobran Mandisa 1469 kn BELLA FORMA

Drveni ormar 95x180x45 cm 4949,90 kn MOMAX

Set stolića promjera 80 i 49 cm 1699 kn LESNINA

Vaza od terakote visine 9 cm 9,65 kn HOBBY ART CENTAR

RAFFIA EGG ručno rađena lampa iz Maroka

Metalni pladanj 89,90 kn KIK TRGOVINE

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
21. ožujak 2024 23:06