Darko Mihalić
savjet mirjane mikulec

Minimalni trud za maksimalni luksuz: Sve tajne savršene blagovaonice

Kako bojama postići još veću dozu ugode, mira i harmonije u blagovaonici

Kako bojama postići još veću dozu ugode, mira i harmonije u blagovaonici

Danas su blagovaonice, uz spavaće sobe, najzanemareniji dio svakoga doma, i to uglavnom zbog nedostatka kvadrata. Pa se tako u osmišljavanju prostora za blagovanje koncentriramo na njegovu funkcionalnost i odabir namještaja. Pritom nas najviše nas brine hoće li nužni komadi stati u tako maleni prostor. A estetika odlazi u drugi plan. Tome pridonose i nove tendencije u arhitekturi koje blagovanje smještaju u dnevnu zonu te je ona dio zajedničkog prostora koji dijeli s kuhinjom i boravkom. Za njih utrošimo daleko više vremena i pažnje, dok blagovanje ostaje posljednji korak u opremanju, pa samim tim i mjesto u kojem su ponajmanje ostvareni stilski sklad, ljepota i posebnost. S obzirom na glavnu namjenu ovog prostora – blagovanje i druženje obitelji i prijatelja iznimno je bitno ostvariti u njemu mir i harmoniju te osjećaj ugode i topline. To se može postići ponajprije odabirom materijala i boja. Kako je ovo ipak blagovanje, pazite na doziranje detalja, njihovu boju i oblike, kako se ne bi zagušio prostor.

Darko Mihalić

Neki primjeri projekata dizajnerice Mirjane Mikulec pokazuju kako se to može postići unošenjem sivo-plavih, bež, svijetlo smeđih i bijelih nijansi. 'U obzir dolaze i nijanse plave te trendi boja petroleja koja umiruje prostor i daje mu eleganciju, no nikada ne stvarajte jake kolorističke kontraste. Neutralan spektar boja ipak je najbolji odabir', objašnjava dizajnerica. Kada je riječ o materijalima, napominje kako je svijetlo puno drvo ili njegova imitacija dobro rješenje i sve vrste ostalih materijala u već navedenim nijansama.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Jedan zid može biti obložen u ciglu, ili preko njega staviti panele od svijetlog drveta, a biljke su također dobrodošle jer će unijeti i dozu prirodnosti i svježine, što je dobro ako u blagovanju dominiraju sivi i bijeli tonovi koji mogu rezultirati monotonijom. Rasvjeta također može doprinjeti osjećaju mira i opuštenosti. 'Kombinirajte direktnu i indirektnu vrstu rasvjete, kao i rasvjetnih tijela - visilica iznad stola je obavezna, a podna ili stolna svjetiljka na polici i komodi je dobrodošla', savjetuje dizajnerica.

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Linker
28. travanj 2024 06:58