vještina sretnog života

Neodoljivi pleteni detalji Mateje Fanuko divno oplemenjuju svaki dom, a mnogi nose i njezine naušnice, haljine, remenje...

Kad završi s dnevnim obvezama, zagrebačka ekonomistica baca se na svoj omiljeni način opuštanja - makrame. Čvor po čvor, anstaju zanimljivi predmeti za dom, a stres i brige nestaju...

Kad je prije četiri godine prvi put na jednom Instagram profilu ugledala djevojku kako izrađuje dekoraciju makrame vještinom pletenja, zagrebačka ekonomistica Mateja Fanuko (41) odmah je u ruke uzela drvenu vješalicu za odjeću i - primila se posla.

Trebalo joj je tri mjeseca da svlada tehniku i uhoda se u cijeli proces pletenja, a iako danas drži radionice na koje je moguće prijaviti se preko njezinih društvenih mreža, sama nije nikada na njih išla.

image
Mateja Fanuko
SARA BERNARDA MORITZ

Sve je naučila na Instagramu, proučavajući profile Graywonders, Modern Macrame, Vero Alessandrini i LotsOfKnotsCanada posvećene makrameu. Ta unikatna tehnika vezanja čvorova i jedna od najstarijih tehnika ručnog rada ubrzo joj je postala i mali dodatni biznis, no prije svega opuštajući tretman nakon njezina “redovnog” posla u prodaji i marketingu obiteljske tvrtke.

image
Potraga za drvenih podlogama, kaže Mateja, uvijek je zabavna jer znači odlazak u šumu po zanimljvie grane.
PRIVATNI ALBUM

Njezini Fantea makramei, koji odišu boho stilom, danas krase domove u obliku zidnih dekoracija, visilica za cvijeće, taburea, stolnjaka. Mnogi nose i njezine naušnice, haljine, remenje, a uskoro će moći izabrati između nekoliko modela iz Matejine jesenske kolekcije torbi.

Čitajte i: Zavirite u neretvansku oazu Matije Vuice: ‘Obiteljsku kuću nikad neću prodati, veže me za djetinjstvo kao čarobna nit‘

- Makrame zaista ne poznaje granice, zapravo me prilično veseli kad netko naruči proizvod koji još nisam napravila. Pamtim narudžbu jednog para koji me tražio da im izradim pozadinu za fotografiranje koju će postaviti na svom vjenčanju veličine tri puta tri metra - govori Mateja, kojoj je za to trebalo nekoliko dana, dok joj za jednu zidnu dekoraciju treba otprilike jedan radni dan, a privjesak isplete za samo dvadesetak minuta.

image
Mateja osim detalja za dom izrađuje i nakit.
PRIVATNI ALBUM

Sve ovisi i o tome je li riječ o narudžbi gušćeg ili rjeđe pletenog proizvoda, ali proces izrade, ističe, u pravilu je uvijek isti. Nakon narudžbe u ruke uzima metar, škare, a zatim na podlozi, najčešće drvenoj grani, plete od reciklirane, sto posto pamučne špage. Nju, ističe, nabavlja u inozemstvu, dok je potraga za drvenim podlogama posebno zanimljiva jer ona zahtijeva istraživanje po šumi, a nakon toga i brušenje grana koje nađe.

image
Podlošci za šalice za kavu ili čaj napravljeni od pamučnog užeta.
PRIVATNI ALBUM

Zbog toga je, kaže, posebno veseli što za svoj brand može reći da je potpuno ekološki motiviran, sve izrađuje od recikliranih materijala koji se kasnije mogu ponovno reciklirati. Tehniku je Mateja izučavala sama, najčešće uz videa na društvenim mrežama.

Čitajte i: Mediteranski prizori od pleksiglasa: Diana Sokolić kreira genijalan nakit s motivima brodica, pučine, rublja...

image
Makrame tehnikom može se izraditi stvarno svašta.
SARA BERNARDA MORITZ

- Repliciranje čvorova na bezbroj načina opušta me više od bilo kakve kupke ili masaže nakon radnog dana i obaveza uz troje male djece, a proizvod koji od toga nastaje samo je dodatni razlog za sreću - ističe Matea, čiji četverogodišnji sin David Jan veći interes ipak pokazuje za automobile i nogomet, dok kćeri, sedmogodišnja Nika Ena i petogodišnja Lea Marija, već sad mami nerijetko pomažu s idejama, a ponekad čak i izradom. Iako joj je proljetna sezona, kada se najviše naručuju držači za cvijeće, među dražima, kćeri posebno veseli i hladnija sezona, kad već polako kreću pripreme i za nadolazeće blagdanske poklone.

Linker
15. travanj 2024 18:22