STUDIO KLASS Ciquecento tepih s motivima renesansne arhitekture
STUPOVI I LUKOVI

Novi trend u interijerima: Detalji za dom nadahnuti arhitekturom

Elementi poput stupova i lukova te materijali koji se inače koriste za gradnju poželjni su i na manjim 'formatima' - pa krase svevremenske detalje za dom.

Arhitektura i dizajn dvije su gotovo nerazdvojive discipline te je ponekad teško razlučiti gdje jedna počinje, a druga završava. Pogotovo zato što povijest dizajna sačinjavaju i brojna slavna arhitektonska imena koja nisu mogla odoljeti da se u njemu ne okušaju. Le Corbusier, Eileen Grey, Ray i Charles Eames i Ettore Sottsass samo su neki od mnogih koji u svoj opus ubrajaju izuzetno uspješne kreacije namještaja i dekora.

STUDIO KLASS Ciquecento tepih s motivima renesansne arhitekture

I današnji arhitekti često prihvaćaju ovaj izazov, a mnogi su od njega stvorili i paralelnu karijeru. Poput Davida Chipperfielda čija kolekcija posuđa za Alessi neprestano raste te je nedavno redizajnirao i kultnu Bialetti kafetijeru iz tridesetih godina. Obrnuta situacija ipak je mnogo rjeđa, no arhitektura je dizajnerima neiscrpno vrelo inspiracije - bilo da je riječ o korištenju materijala karakterističnih za gradnju, elemenata konstrukcija ili klasičnih oblika poput stupova i lukova. A točno je takav rad studija Oeuffice, kanadskog dua koji čine Jakub Zak i Nicolas Bellavance-Lecompte.

OEUFFICE Polica iz kolekcije Totems www.oeuffice.com

Njihova kolekcija polica nazvana Totems inspirirana je geometrijom i proporcijama monumentalnih spomenika i nebodera. Taj su princip preuzeli i drugi dizajneri pronalazeći motive u arhitekturi različitih oblika, stilova i mjerila. Tako su stolići Range Life dizajnera Jonaha Takagija nalik modernističkim kućama Miesa van der Rohea, dok oni Rona Gilada izgledaju poput 3D tehničkih crteža.

UNITED STATES - AUGUST 06:  View of architect Mies van der Rohe classic modernist Farnsworth House, Plano, Illinois (Photo by Carol M. Highsmith/Buyenlarge/Getty Images)
Getty Images
Mies van der Rohe, kuća Farnsworth

JONAH TAKAGI Range Life II stolić inspiriran kućama koje je projektirao Mies van der Rohe www.ateliertakagi.com

RON GILAD Coffee Table No.2 www.wright-now.com

Police Crosby Studios interpretacija su elemenata antičke arhitekture u suvremenim bojama i materijalima, a nova kolekcija mramornih termos boca dizajnera Pietra Russoa podsjeća na rad arhitekta Alda Rossija koji se i sam bavio dizajnom, što dodatno potvrđuje isprepletenost ovih dviju kreativnih profesija.

PATRICIA URQIOLA & FEDERICO PEPE Ormarić Credenza inspiriran katedralom u Kőlnu www.editionsmilano.com

MIEKE MEIJER Space Frames

Umbra zidni dekor Prisma 129,90 kn HOME SWEET HOME

Stolić promjera 46 cm 1359 kn KARE

Ormar Palafitt, dizajn Marcantonio 9050 kn DIZAJNHOLIK

Stropna lampa Nashville 2729 kn WWW.GNIJEZDO.HR

FOLKFORM Skyline luster www.folkform.se

Eket zidni element, 175x35x210 cm 1560 kn IKEA

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
25. travanj 2024 09:57