Vedran Peteh / Hanza Media
UMJETNOST KAO STIL ŽIVOTA

Obožavaju je Zrinka Cvitešić i Iva Mihalić! Ova dizajnerica u samo 13 kvadrata stvara kreativna čuda

Proljeće provedeno u kućnoj izolaciji potaknulo je modnu dizajnericu Martinu Herak da istraži novo područje kreativnog rada: uz kolekciju odjeće osmislila je i posteljinu te unikatne staklenke - sve oslikano apstraktnim motivima te je predstavila u našem Gloria IN magazinu.

Martina Herak (39) poznato je ime na hrvatskoj dizajnerskoj sceni: svoje najčešće monokromatske, asimetrične, no vrlo nosive komade posljednjih godina predstavlja na domaćim tjednima mode, a čak je tri puta s kolekcijama odjeće sudjelovala na prestižnom London Fashion Weeku. Nedavna karantena zbog koronavirusa nije ju omela u radu, samo što je umjesto u studiju, neumorno stvarala u svojem zagrebačkom domu te je i proširila područje kreativnog djelovanja - na uporabne predmete i detalje za dom.

zagreb 14.07.2020
Martina Herak, Glo IN
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Hanza Media
Martinine nove kreacije objedinjene su pod nazivom 'Art Terra3,14/Art Therapy' jer joj je stvaralački rad bio svojevrsna terapija za vrijeme izolacije.

Opskrbila sam se platnom, kistovima i bojama te počela oslikavati tkanine, rezati ih, spajati...

"Šivaće mašine sam iz showrooma donijela u stan, a nova kolekcija nastala je prilično brzo. Osim odjeće, oslikala sam i platnene torbe za kupnju, kakve i sama koristim", govori dizajnerica koja je novi projekt nazvala "Art Terra3,14/Art Therapy" - jer joj je bio svojevrsna terapija tijekom izolacije. Platno je oslikavala bojama za tekstil, zatim ga prekrivala popelinom te preko njega prelazila glačalom da bi fiksirala boju. Tako je svoje slikarske motive prenijela na novu liniju odjeće, uglavnom haljine, koju će, nada se, najesen prikazati na manifestaciji Zagreb Fashion Destination.

zagreb 14.07.2020
Martina Herak, Glo IN
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Hanza Media
'Koristim različiti pribor i tehnike kako bih dobila željeni rezultat: trgam komadiće papira, stavljam ih na platno, slikam preko njih', otkriva dizajnerica.

"Kada slikam, koristim različiti pribor i tehnike kako bih dobila željeni rezultat - trgam komadiće papira, stavljam ih na platno, slikam preko njih, koristim valjke i trakice za određeni efekt", otkriva Martina, koja je završila studij dizajna na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a amaterski se bavi i fotografijom te je već imala nekoliko skupnih i samostalnih izložbi.

U svega 13 kvadrata smjestila je radni i prodajni prostor u showroomu na zagrebačkoj Trešnjevci

I slikanje joj je velika strast pa redovito sudjeluje na Likovnoj koloniji u Rovinju, gdje je prije dvije godine izlagala svoje apstraktne radove. Sličnim motivima - u sklopu projekta "Art Terra3,14/Art Therapy" - ukrašava i staklenke za jednu malu tvrtku iz Zagreba koja ima košnice u Požegi te izrađuju eko proizvode na bazi meda. Svidjelo joj se, kaže, što svaki proizvod mora biti potpuno prirodan i ne smije sadržavati sastojke za povećanje volumena.

zagreb 14.07.2020
Martina Herak, Glo IN
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Hanza Media
Martina Herak oslikava ambalažu za potpuno prirodne proizvode na bazi meda, što je u skladu s njezinom modnom filozofijom jer za izradu odjeće koristi isključivo pamuk vrhunske kvalitete.

Želja vlasnika bila je da vrhunski artikl ima ambalažu koja bi dizajnom odskakala od ostalih na tržištu, što je Martinu oduševilo - tako je, naime, svoju modnu estetiku povezala s ekskluzivnim domaćim proizvodom te je svaku staklenku oslikala drukčijim motivom. Izazov je bio to veći što staklo dosad nije koristila kao medij. S tvrtkom Naftalina pak planira i proizvodnju posteljine s motivima iz nove kolekcije. Odjeća svestrane dizajnerice, koju obožavaju glumice Zrinka Cvitešić i Iva Mihalić te pjevačica Luce, zasad je u ponudi njezinog showrooma na zagrebačkoj Trešnjevci. U samo 13 četvornih metara smjestila je radni i prodajni prostor u kojem je izložena i nova kolekcija nastala kod kuće.

Čitajte i:

Inovacija mame i kćeri! Na ovim antialergijskim prostirkama mogu spavati klinci i kućni ljubimci

Unikatni bodovi profinjenosti: Ekološke i elegantne torbice koje će vas oduševiti

Betonski laboratorij sreće: Iz depresije karantene nastale kreacije u ružičastom i boji lavande

Svjetlosna bajka talentirane Brođanke: Unikatne i originalne lampe izrađuje sama po narudžbi

Sreća obojena zelenom: Jelena Šangarelo pokazala kako udomiti više od 60 biljaka u centru Zagreba

Linker
19. travanj 2024 13:23