Prepoznat talent

Skromni, vrijedni i štedljivi: Obiteljski plan dvoje arhitekata koji su pokrenuli posao ‘zahvaljujući‘ bolesti

Da se odvažnost isplati, potvrđuju Tomislav Burgund i Barbara Vuković, bratić i sestrična čiji ‘mladi’ arhitektonski studio raste u pandemijskim okolnostima, a na zajednički poduzetnički pothvat potaknula ih je - njena bolest.

Titulu dobitnika nedavno dodijeljene Zlatne bilance, nagrade Fine i Jutarnjeg lista za najuspješnijeg novog poduzetnika, ove je godine, na veliko iznenađenje njegovih vlasnika, ponio zagrebački arhitektonski studio SEDAM Arhitektura. Vode ga Tomislav Burgund (47) i Barbara Vuković (46), bratić i sestrična rodom iz Đurđenovca. Nisu ni znali da su nominirani, a kamoli očekivali da budu odabrani kao najbolji. Skromnost i predan rad u potpunosti su obilježili njihovih 20 godina bavljenja arhitekturom, a te su se osobine pokazale presudnim za nagli proboj njihovog studija osnovanog prije dvije godine. Kad je o skromnosti riječ, dovoljno je reći da Barbara i danas živi u jednosobnom stanu od 35 četvornih metara, a Tomislavova četveročlana obitelj smjestila se u 62 kvadrata. Njihov put do uspjeha bio je dugačak i težak: ona je 2014. oboljela od raka dojke, a on prošle godine završio u bolnici zbog covida.

Priča o to dvoje vrlo netipičnih arhitekata započela je u slavonskom gradiću Đurđenovcu pokraj Našica, gdje su proveli djetinjstvo i odrasli u susjednim kućama.

image
Tomislav Burgund i Barbara Vuković otvorili su studio SEDAM Arhitektura.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Moj otac Drago bio je arhitektonski tehničar pa sam i ja, iako sam prvo željela studirati medicinu, upisala arhitekturu. Tata je projektirao našu kuću, u kojoj sam mu s mlađim bratom Danijelom, danas kreativnim direktorom u jednoj zagrebačkoj marketinškoj agenciji, često pomagala oko svih radova na uređenju. Mama Mirjana, službenica, odgovorila me od studija medicine, što mi nije teško palo jer sam oduvijek voljela crtati - govori Barbara.

Tomislav pak dolazi iz obitelji u kojoj nitko nije imao veze s arhitekturom: majka Mira bila je medicinska sestra, a pokojni otac Zvonimir diplomirani ekonomist. Oduvijek je, kaže, znao da će studirati na nekom od tehničkih fakulteta, no kocka je na kraju pala na arhitekturu. Ubrzo nakon diplome počeo je raditi u zagrebačkom studiju Dva Arhitekta, a godinu kasnije pridružila mu se Barbara.

image
Ured na zagrebačkoj Radničkoj cesti studio SEDAM Arhitektura uredio je početkom 2020.
IVAN LACKOVIC

- Danas je rijetkost da arhitekti provedu gotovo cijeli radni vijek u jednom studiju, no ja sam u Dva Arhitekta radio 18, a Barbara 17 godina. Tamo smo naučili sve o poslu i stekli golemo iskustvo - kaže Tomislav.

Čitajte i: Znate li kako napraviti visilicu? Efektni dodatak koji će svaki prostor učiniti posebnim

'Jedan je život'

Okidač za uplovljavanje u poduzetničke vode bila je Barbarina bolest. Nakon što je 2014. oboljela od raka dojke, potpuno joj se, kaže, promijenio pogled na život.

- Kad sam se razboljela, uplašila sam se da ću umrijeti, a da nisam ni živjela. Bila mi je to šamarčina, ali i pokretač. Shvatila sam koliko smo krhki, da sve što smo gradili može nestati u trenu i da se ne treba bojati života, biti plah i sramežljiv, kakva sam bila prije bolesti. Život je kratak i treba pomicati granice, raditi ono što voliš. Odlučila sam se boriti i nakon godinu i pol liječenja bila spremna za novi početak. S Tomislavom sam se oduvijek dobro razumjela i lako dogovarala oko svega. Zato sam mu predložila da, kako bismo oboje ostvarili svoj puni potencijal, pokrenemo vlastiti studio. Nakon svih tih godina napokon sam htjela biti sama svoj šef. Tomislav se složio i tako je 2019. nastala SEDAM Arhitektura - nastavlja Barbara.

image
Opremili su luksuzni stan u Zagrebu.
IVAN LACKOVIC

Njihov prvi studio bio je mali ured od 30 četvornih metara, no iako su ga otvorili samo koji mjesec prije početka pandemije, posao je krenuo odlično.

- Tajna je bila u tome da se nismo zaduživali, nemamo kredite i pazili smo na svaku kunu. Oboje radimo po 12 sati dnevno, a imali smo sreću da su nam klijenti, za koje uglavnom projektiramo i uređujemo luksuzne vile i stanove, iznimno korektni. Zanimljivo je da nam tijekom pandemije posao nije padao, nego rastao jer su ljudi više vremena provodili kod kuće i imali potrebu za preuređenjem. Zato smo se preselili u veći ured i zaposlili još tri arhitekta - objašnjava Tomislav.

image
Idejni projekt za dječiji vrtić u Gornjoj Bistri.
PRIVATNA ARHIVA

No, to nije prošlo glatko. Nedugo prije preseljenja u novi prostor krajem 2020. oboje su oboljeli od covida. Iako je u rizičnoj skupini, Barbara se izvukla bez većih posljedica, a Tomislav je završio u KB-u Dubrava. U bolnici je proveo devet dana, no oporavak je trajao barem još mjesec. Srećom, danas nema većih posljedica, ali je itekako svjestan prolaznosti života. Zato svaki slobodan trenutak posvećuje obitelji i omiljenim hobijima - skijanju i jedrenju. Barbara pak obožava putovati i radije će potrošiti novac na upoznavanje neke nove zemlje nego na skupu dizajnersku stvar za dom.

- Uspjeh nije u materijalnim stvarima, nego u zadovoljstvu vlastitim životom. Mene moj posao usrećuje, no drago mi je da i klijenti prepoznaju našu kvalitetu. Nagrada Zlatna bilanca najbolji je dokaz za to - kaže Barbara Vuković.

Linker
21. ožujak 2024 12:34