I kuća Missoni ima svog konja za trku: sofa s istočnjačkim cvjetnim motivima iz kolekcije Oriental Garden
Spoj modernog i tradicionalnog

Trend u interijerima: Izvezeni jastučići i fotelje na moderan način

U moderna domove ponovno se uvlači toplina - ako je Gucci krenuo s kolekcijom izvezenih jastučića i fotelja, kakvi su odavno nestali sa scene, sasvim će ga sigurno slijediti i druge dizajnerske kuće.

Nakon godina vladavine minimalizma, u domove nam se vraćaju boje, uzorci, teksture - i izvezene tkanine. S romantič- nom kolekcijom dekora, koji podsjećaju na tople rustikalne ambijente našeg djetinjstva, prvi su krenuli u modnoj kući Gucci. Pod kreativnim vodstvom Alessandra Michelea nedavno su, naime, tržištu ponudili i proizvode za uređenje interijera te ljetos predstavili kolekciju jastučića, tapeta i fotelja.

Jastuk Chiavari s ručno vezenim motivima, Gucci

Tako da njihovim karakterističnim motivima, poput izvezene zmije ili tigra, koje smo viđali na bomber-jaknama ili mokasinkama, sada možemo ‘ogrnuti’ i dnevnu sobu. ‘Ideja nije propisati određeni dekorativni smjer, nego samo ponuditi elemente koje svatko može prilagoditi svom prostoru’, smatra Alessandro Michele. Izvezenih detalja na odjeći ima posvuda - od kreacija Dolce&Gabbana do high street marki poput Topshopa i Zare - no zasad je samo Gucci prenio taj trend u interijer spajajući visoku modu sa zanatstvom.

I kuća Missoni ima svog konja za trku: sofa s istočnjačkim cvjetnim motivima iz kolekcije Oriental Garden

Vez je odavno prisutan i u hrvatskoj tradiciji kao metoda ukrašavanja tekstila. Bio je to najjednostavniji način oplemenjivanja i sasvim običnih tkanina, kao i način izražavanja kreativnosti nekadašnjih domaćica. Trend osuvremenjivanja tradicijskih zanata pratimo već nekoliko posljednjih godina: dizajnerice Nina Bačun i Roberta Bratović 2012. su predstavile svoju svjetiljku Lightwear na čijem je sjenilu motiv bizovačke narodne nošnje izvezen rukom na originalnoj tkanini.

Svjetiljka Lightwear, dizajn Nine Bačun i Roberte Bratović, s motivom bizovačke nošnje

Takvi detalji vrlo su ljupki, a kako su uglavnom unikati, u prostoru djeluju mnogo ‘snažnije’ od onih iz industrijske proizvodnje. S izvezenim tekstilom ovaj se trend najlakše uvlači u dom jer se cjelokupan dojam prostora mijenja već i novim zavjesama, novom tkaninom na fotelji ili postavljanjem nekoliko jastučića na kauč. Naravno, ne moraju to biti Gucci jastučići - vrlo zanimljivih ima i na gradskim tržnicama! A posebna je vrijednost izvezenih predmeta, osim poigravanja s dimenzionalnošću i taktilnošću, upravo suvremeno njegovanje tradicije. U nastavku pogledajte izvezene detalje za dom po odabiru naše stilistice Slavice Šagolj.

Goblen pletilje Lenute Scutelnicu na stolcu Alvaro Catalan de Ocon inspiriran je viktorijanskim vezom

Tepih Cosmo,dizajn Paola Lenti Et Cetera

Podmetač 86 kn, Coincasa

Ormar Showtime Ornament, Kare

Fotelja Cindy 1119,81 kn, Lesnina

Jastuk Rödarv 199 kn, Ikea

Linker
19. travanj 2024 07:40