MOJA OAZA

Zagrebački pisac, novinar i urednik ugostio nas je u svom stanu punom cool detalja

Andrija Škare u nedavno objavljenoj knjizi prisjeća se odrastanja u Novom Zagrebu, a za Gloriju otkrica detalje iz svog doma u centru grada - od crteža koje mu je darovala umjetnica Tisja Kljaković Braić do ručno rađenog keramičkog posuđa.

MIRNI KUTAK

Crveni stolci su u stanu vjerojatno otkako je zgrada izgrađena. Prije par godina smo ih temeljito renovirali i uživamo u njima. Onoliko koliko je u stolcima uopće moguće uživati. Ova pozicija za stolom idealna je za čitanje, razgovor, opuštanje i druženje. Na polici je skulptura umjetnika Mire Župe koja svojim tekstom - "Luda televizijo, uzbuđuješ me!" - podsjeća na moje televizijske dane gdje sam više od desetljeća radio kao novinar, scenarist, urednik i voditelj.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

NOVI DIO GRADA

Iako sada živim u centru, mjesto radnje priča iz moje nove knjige je Novi Zagreb. Na naslovnici je slika Stipana Tadića "Super Andrija" kao prepoznatljivog novozagrebačkog simbola, a u knjizi je i pet njegovih originalnih ilustracija.

image

Novi dio grada

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

ŽUR U ZELENILU

Ivana i ja smo svojevremeno radili uspješan underground DJ program ŽUR. Puštali smo glazbu, radili slušaonice, organizirali koncerte. Rado se sjetimo tog vremena, a na njega nas podsjećaju i genijalni plakati. Svaka sezona programa imala je svog dizajnera plakata, a mi često razgovaramo o tome koji nam je najdraži. Nikako se odlučiti, svi su divni.

Čitajte i: Moja oaza: Novi studio Saše Šekoranje oduzima dah, a prostire se na čak tri etaže

image

Žur u zelenilu

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

NEZAOBILAZNA TISJA

Još tamo 2018. skrenuo sam Seidu Serdareviću, glavnom uredniku Frakture, pozornost na sjajnu ilustratoricu Tisju Klajković Braić koja je po Facebooku žarila i palila svojim sjajnim, životnim karikaturama. Uskoro je dogovorena suradnja, objavljena knjiga "Oni", a Tisja mi je u znak zahvalnosti poslala nekoliko svojih crteža.

image

Nezaobilazna Tisja

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Moja oaza: Pogledajte naljepši dio stana Anje Alavanje Romac koji je uredila sa suprugom

LJETO KERAMIKA

Ivana je profesorica engleskog jezika, ali i genijalna keramičarka koja stoji iza mikro-brenda LJETO. Sve je rađeno rukom, a svaki predmet je jedinstven i unikatan. Šalice, zdjelice, tanjurići, vaze, pepeljare i još stotinu keramičkih čuda kao rezultata rada njezinih silno spretnih ruku možete pronaći ovdje.

image

Ljeto keramika

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

KUĆNA BIBLIOTEKA

Svaki put kad posegnem za nekom od knjiga iz svoje kućne biblioteke sjetim se citata iz "Sarajevskog Marlbora" Miljenka Jergovića koji kaže – "Pomiluj nježno svoje knjige, stranče, i sjeti se da su prah." Pa učinim točno tako.

image

Kućna biblioteka

NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Linker
05. ožujak 2023 00:48