Dizajn

Zaljubljena u makrame: Torbice, nakit i ukrase za dom izrađuje i po 8 sati, a ne smetaju joj ni bolni žuljevi na prstima

Zagrepčanka Vlatka Hlišć, vlasnica brenda Knot Why Not, oživjela je drevnu tehniku makramea, iznimno popularnu 70-ih, pomoću koje izrađuje ukrasne stvari za dom te atraktivne torbe.

Makrame, tehnika čvoranja kojom se izrađuju razni predmeti, poznata još u babilonskom carstvu, oduševila je Zagrepčanku Vlatku Hlišć (46), vlasnicu brenda Knot Why Not (u slobodnom prijevodu Zašto ne čvor), koji je osnovala u srpnju 2019. Solistica i plesna voditeljica u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO vještinu vezivanja čvorova otkrila je slučajno, tražeći za sebe hobi koji će je nakon teže bolesti zaokupirati i odagnati negativne misli.

image
Strast prema drevnoj tehnici pletenja dovela ju je do pokretanja vlastitog biznisa.
ŽELJKO KVEŠTAK

Tehniku izrade otkrila je na Pinterestu i zaljubila se u nju zbog jednostavnosti, izražajnosti i svestranosti toga rada koji potiče kreativnost i pruža zadovoljstvo, ali i smiruje.

Čitajte i: Vrt u boci! Čudesni biljni terariji iz ruku mlade Vinkovčanke koja je ljubav prema biljkama naslijedila od bake

"Noći i noći provela sam na YouTubeu gledajući tutorijale, učeći vrste čvorova. Kupila sam knjige i materijale te krenula, a kako sam po naravi jako uporna, tehniku makramea savladala sam vrlo brzo", kaže Vlatka, koja njome izrađuje sve što se može izraditi tom tehnikom - od nakita, ukrasa za zid, visilica za biljke i raznih držača pa do modnih dodataka i torbi koje su postale njezina najveća strast.

image
Osim torbica, Vlatka izrađuje nakit, visilice za biljke te ukrase za dom.
ŽELJKO KVEŠTAK

Upravo su joj torbe donijele suradnju s poznatim hrvatskim dizajnerom Robertom Severom.

"Robert je vidio moju reklamu na Instagramu te mi poslao poruku. Suradnja je počela u siječnju 2020., kada sam napravila prve unikatne torbe za njegovu kolekciju koja je prikazana na lanjskom modnom događanju Bipa Fashion.hr", kaže dizajnerica, koja u najnovijoj kolekciji predstavlja modele većih dimenzija, od pamučnih traka čvoranih u krupnu mrežu.

Čitajte i: Uređenje terase ne mora biti investicija: Ključ je u strateškom odabiru detalja koji stvaraju ugodnu atmosferu

image
Torbice zna izrađivati i po osam sati u komadu, zbog čega često dobije bolne žuljeve na prstima.
ŽELJKO KVEŠTAK

Vlatki za izradu jedne torbe srednje veličine treba 7 do 8 sati rada jer treba zavezati oko tisuću čvorova pa je, uz slobodno vrijeme, potrebno imati i puno strpljenja i ljubavi - ovisno o materijalu s kojim radi, zna dobiti bolne žuljeve na prstima.

Stoga joj je važno da ljudi prepoznaju ljubav i trud malih hrvatskih proizvođača i rukotvoraca te da se ručni rad cijeni više. Vlatkini se proizvodi mogu kupiti na Štand.hr, platformi koja okuplja hrvatske rukotvorce, te preko njezina Instagram i Facebook profila.

Linker
20. travanj 2024 01:37