MARCEL WANDERS Fotelja Chubby
ZAOBLJENO

Zaokružena priča: Novi hit u uređenju interijera

Namještaj dominantno zaobljenih linija i simpatično zdepastih proporcija polako osvaja poznavatelje dizajna.

Dok su u modnoj industriji i dalje ideal mršave manekenke, svijet interijera daje prednost -debeljucama. Namještaj dominantno zaobljenih linija i simpatično zdepastih proporcija polako ali sigurno osvaja poznavatelje dizajna. Justin Donnelly - polovica njujorškog dizajn dua Jumbo, čija je nova kolekcija pravi primjer ovog trenda - tvrdi kako njegova popularnost proizlazi iz sličnosti s likovima iz omiljenih priča, crtanih filmova ili igračaka iz djetinjstva.

JUMBO Stolac i lampa Neotenic Collection

STEPHANE Scala stolić i stolac

Takve asocijacije pak pomažu stvaranju osjećaja sigurnosti i ugode, što je i te kako dobrodošlo u našoj stresnoj svakodnevici. Zanimanje za “bucmasti” stil potaknula je 2014. dizajnerica Faye Toogood kreiravši sada već pomalo kultni Roly Poly stolac od staklenih vlakana, koji karakteriziraju četiri izražene oble noge. Britanska diazajnerica osmislila ga je u vrijeme svoje trudnoće, želeći i u svoj rad prenijeti osjećaj mekoće i tjelesnosti kojom je prepustila u tom razdoblju svog života.

FAYE TOOGOOD Roly - poly stolac

MARCEL WANDERS Fotelja Chubby

VELINAC Radni stol i ormar sa zaobljenim plohama

No i mnogo ranije tragove tog trenda možemo naći u namještaju nastalom četrdesetih godina prošlog stoljeća, poput stolca Pelican danskog dizajnera Finna Juhla iz 1941. godine. Kad se pojavio, smatran je izuzetno ružnim, no danas slovi za moderan klasik koji je nagovijestio nove stilove. U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća zaobljeni namještaj bio je prisutan u radovima Gaetana Pescea i Grupe Memphis, povratak oblina s radošću su dočekali ponajprije dizajnerski hedonisti koji se u svom domu u svakom trenutku žele osjećati udobno i komotno.

GAETANO PESCE Serie Up 2000 fotelja i tabure www. bebitalia.com

ANOTHER HUMAN Modularna klupa Stacks Bench

INI ARCHIBONG Below the Heavens stol i stolac www.designbyini.com

CHEN CHEN & KAI WILLIAMS Vaza za cvijeće Short and Tall www.cckw.us

Bucmaste vaze, gotovo čovjekolike posude za biljke, pojednostavljeni životinjski oblici kao svjetiljke, stolci nalik balonima ili cjevaste police samo su primjeri ovog rastućeg trenda čija dopadljivost, ljupkost i doza humora nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

DIRK VANDER KOOIJ Stolac Chubby

Klupa Voglauer 207x69,6x84 cm 14.839,30 kn LESNINA

La Forma komoda Gerald 135x45x80 cm 5949,91 kn MEBLO

Ljuljačka Nebel 76x92x89 cm 1499 kn JYSK

Tabure Maui promjera 40 cm 299,99 kn EMMEZETA

Drveni stolac 299 kn MOMAX

Tabure Emily 86x63x50 cm 999,99 kn EMMEZETA

ZUIVER Lampa Broker 26x15x7,5 cm 715 kn, Dizajnholik

Stalak za novine Tubular WWW.ANOTHERHUMAN.LA

Slon modularni stol dizajn Ana Kraš WWW.ANAKRAS.COM

Pripremila Slavica Šagolj

Linker
21. ožujak 2023 19:08