Livio Andrijić
oaza na zrinjevcu

Zavirili smo u neodoljiv stan u središtu Zagreba kojega je mlada slikarica sama uredila

Dubrovačka slikarica sa zagrebačkom adresom, Nikolina Šimunović, svoj je djevojački stan od 40 četvornih metara u srcu Zagreba odlučila prenamijeniti u stan za najam, a odmah nakon odluke, uslijedila je renovacija.

Stan u potkrovlju nalazi se u samom srcu metropole, u zgradi sagrađenoj 1875. godine koja je zaštićeni spomenik kulture neorenesansnog stila i nekadašnja palača baruna Ljudevita Ožegovića.

‘Kako je stan uz sam park Zrinjevac bila sam inspirirana prirodom pa prevladavaju zeleni tonovi, motivi drveća, ptica’, priča nam Nikolina vodeći nas kroz prostor kojem nimalo ne nedostaje starogradskog štiha. Komadi namještaja nisu iz istog razdoblja već su kombinacija vintagea i modernog, koristila je različite stilove uzoraka i boja, kombinirala kontraste zaobljenih, okrugliH i kockastih oblika. Na samom ulazu, u hodniku prevladavaju tonovi sive na podu, a zidovi su u boji senfa. Dominantan komad je vintage ogledalo u kojem se ogleda crtež stabla i ptica, a ujedno funkcionira kao vješalica. Komoda koju je naslijedila od prethodne vlasnice oduševila ju je jednostavnim dizajnom te ju je zadržala, obrusila i osvježila zlatnim i smeđim tonovima.

14.02.2019., zagreb.
Nina Simunovic, stan.
Foto: Livio Andrijic
Livio Andrijić
Nikolina Šimunović

U dnevnom boravku kod boje zidova slikarica se odlučila za ljestvicu zelenih tonova, od svijetlih do tamnih. Namještaj je u kombinaciji starog i novog, a kao prava kreativka, dio namještaja je restaurirala, a nekima je potpuno izmijenila funkciju.

14.02.2019., zagreb.
Nina Simunovic, stan.
Foto: Livio Andrijic
Livio Andrijić

‘Mnoge sam stvari kupila na buvljaku. Stolicu sam prenamijenila u mali stolić, tako što sam na nekadašnje sjedište ubacila staklo sa zanimljivom teksturom. U spavaćoj sobi u kojoj prevladavaju tamniji tonovi sive i plave, noćne ormariće i vintage stolić za šminkanje sam također oslikala tako da su dobili zanimljivu teksturu’, hvali se Nikolina koja je svakom kutku stana posvetila mnogo pažnje.

14.02.2019., zagreb.
Nina Simunovic, stan.
Foto: Livio Andrijic
Livio Andrijić

Posebno se, kaže, zaigrala u kuhinji.

‘Na podu su pločice različitih motiva, svaka je posebna. Na zidu sam ostavila postojeće retro pločice, obrusila ih, premazala primerom te obojila u sivo srebrnu boju za pločice. Tek jedan zid ostao je u izvornoj bijeloj, a dio sam obojila u prljavo rozu. Izradila sam luster i plafonijeru od tri vrste žice koji kada se upale na zid bacaju neobičnu sjenu odnosno crtež. Stolice su s buvljaka, obrusila sam ih i obojila, imaju zanimljiv oblik koji imaju i pločice tako neodoljivo izgledaju kao cjelina’, objašnjava slikarica čiji su radovi u stanu trajali oko dva mjeseca.

Kupaonica pak priča svoju priču i zato joj je najdraža. Pločice su zlatno bakreni mozaik u kombinaciji s maslinasto zelenim zidom koji je oslikala cvjetnim motivom u zlatno bakrenim tonovima te tako povezala s pločicama. Stara singerica poslužila je kao postolje za stakleni umivaonik.

Linker
14. travanj 2024 06:18