VEDRAN PETEH CROPIX
Kreativna suradnja

Dvije australske Hrvatice upoznale su se na satu pilatesa u Zagrebu i otvorile genijalan showroom

Elishu Jelčić i Marie Pezić želja da ponude nešto novo i drugačije odvela je na putovanje Marokom gdje su tragale za predmetima koji su u ponudi njihovog živopisnog dućana Oak&Olive.

Elishu Jelčić i Marie Pezić želja da ponude nešto novo i drugačije odvela je na putovanje Marokom gdje su tragale za predmetima koji su u ponudi njihovog živopisnog dućana Oak&Olive.

Elisha Jelčić je iz Sidneyja, a Marie Pezić iz Melbournea. Roditelji su im se iz Hrvatske odselili u Australiju, a one su se odlučile vratiti u zemlju iz koje vuku korijene. U Zagrebu su zasnovale obitelji i obje zaključile da im se ovdašnji način života sviđa više od onog u u Australiji. "Sve je mirnije, život je uravnoteženiji, sigurnije je. Obje imamo troje djece koja ovdje mogu sama ići u školu i na sportske aktivnosti, što je u Australiji bilo nezamislivo. Osim toga, u Sydneyju sam dva sata dnevno provodila u autu, a u Zagrebu za nekoliko minuta pješice dođem na posao", otkriva Elisha, a Marie se slaže s njom, jer i ona živi u centru grada, malo dalje od njihovog showrooma Oak&Olive u Gundulićevoj. Priča o njegovu nastanku, odnosno njihovoj poslovnoj suradnji također je zanimljiva, jer Elisha koja je ovdje tri, a Marie pet godina upoznale su se upravo u Zagrebu, u zajednici australskih povratnika.

image

Glavna prostorija showrooma odiše egzotikom, a cijene se kreću od devet eura

VEDRAN PETEH CROPIX

"Krenule smo zajedno na pilates i tijekom vožnji tramvajem razgovarale o tome što u Hrvatskoj nedostaje, što je teško naći", kaže Elisha, koja je tijekom tih razgovora otkrila da je s Marie osim povratničke priče i činjenice da su obje još dok su živjele u Australiji proputovale dosta svijeta povezuje i ljubav prema unutrašnjem uređenju, pogotovo boho stilu. "Tako smo se odlučile upustiti u avanturu i u veljači otvorile showroom za koji pažljivo biramo predmete koji će se u njemu naći i koji se i nama sviđaju", nadovezuje se Marie, dodajući da su ime izabrale jer su hrast i maslina dva stabla tipična za Hrvatsku, a njihov spoj povezuje Slavoniju i Dalmaciju. Želja da ponude nešto novo i drugačije odvela ih je na putovanja tijekom kojih su tragale za predmetima koji će se naći u ponudi njihova showrooma. Željele su se, kako kaže Elisha, uživo uvjeriti u njihovu kvalitetu. Budući da su težile kvalitetnim i jedinstvenim proizvodima s daškom egzotike, rukotvorine su se nametnule kao logičan izbor.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image

Marokanska keramika atraktivan je ukrasni detalj

VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

Dio njih pronašle su u Maroku odakle potječu keramika, stakleni predmeti, jastuci, košare, sjenila za svjetiljke i tepisi za čiju je izradu ponekad potrebno i šest mjeseci. "Izrađuju ih žene, promatrale smo kako to rade, to su stvarno umjetnička djela, uistinu su drugačiji, tradicionalni, a opet moderni", govori Marie. Ima ih tri vrste - živopisni Boujaad pršti bojama, Beni Ourain plijeni pažnju spojem geometrijskih uzoraka i neutralnih tonova, dok se Zanafi Kilim odlikuje različitim teksturama i zemljanim tonovima. Dok je Marie sklonija bogatom koloritu Boujaada, Elisha preferira neupadljivije prirodne nijanse, tako da se u ponudi showrooma Oak&Olive može naći i jedno i drugo, od marokanskih svijećnjaka koji pršte bojama, do turske posteljine koja naginje neutralnoj paleti. Jedino ona nije ručni rad, no tijekom boravka u Turskoj odabrale su proizvođača koji je zadovoljio njihove visoke kriterije.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image

Živopisni Boujaad tepisi prava su umjetnička djela koja stvaraju marokanske žene, a ovisno o veličini njihova izrada traje između dva i šest mjeseci

VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Sva je posteljina od organskog pamuka i vrhunske kvalitete", pojašnjava Marie, napominjući da jedino proizvode iz Indije, drvene i mramorne predmete, nisu birale na licu mjesta, s obzirom na to da u Indiji nisu još bile. Tu im je pomogla agentica koja im je dala kontakte provjerenih proizvođača, a sudeći prema onome što se može vidjeti u showroomu, uistinu je riječ o vrlo kvalitetnim ručno rađenim predmetima. Kad je o reakcijama posjetitelja riječ, Elisha ističe da svi kažu da im se sviđa, da se radi o nečem drugačijem, zanimljivom, nečem što prije nisu vidjeli. Budući da se nalazi u stanu u zgradi čija se fasada obnavlja, showroom nije vidljiv s ceste, no kupci pomalo sve više dolaze, a prodaju i putem web shopa, preko kojeg se žele probiti i na europsko tržište. Budući da je uglavnom riječ o rukotvorinama, cijene su pristupačne, jer nastojale su ostati u srednjoj kategoriji, no ne i žrtvovati kvalitetu.

Linker
11. lipanj 2024 13:45