Petra Bilaver

 PRIVATNA ARHIVA
Novi talenti

U potrazi ste za detaljem za dom? Jupiterska stvara prezabavne tepihe

Čakovčanka s riječkom adresom Petra Bilaver upoznaje nas s tufingom - tehikom izrade tepiha koja postaju prava mala umjetnička djela.

Čakovčanka s riječkom adresom Petra Bilaver upoznaje nas s tufingom - tehikom izrade tepiha koja postaju prava mala umjetnička djela.

Petra Bilaver, umjetničkog imena Jupiterska, djevojka je uz koju sam u Rijeci proplesala nekoliko zabavnih večeri u svojim dvadesetima, a od tada pratim njezin kreativni put. Petra je jedna od onih koja se ne zaustavlja u otkrivanju svojih talenata, ima svoj stil i pečat, i jednostavno je ta bezbrižna, prirodna „cool girl". Petra je rođena u Čakovcu 1995. godine gdje je na početku razvijanja svojih motoričkih sposobnosti od papirnatih maramica „šivala” odjeću svojim barbikama. Njezini roditelji već su tada osluškivali njezine interese te ju nastavljali u tom smjeru podupirati. Osjećaj za estetiku nije ju napuštao, pa je tako upisala građevinsku školu, smjer unutrašnje arhitekture, a nakon toga seli u Rijeku gdje upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti. Kroz akademiju Petra iz čistog gušta i razonode kreće razdvajati svoj Instagram profil, i dijeli na ga privatni i poslovni, odnosno umjetnički – pod nazivom po kojem smo ju potom svi zapamtili – Jupiterska.

image

Petra Bilaver

PRIVATNA ARHIVA

„Sama priča tog aliasa nema veze s umjetnošću, već je samo nadimak koji mi je prirastao srcu. Tijekom studiranja kada sam upoznala svog sadašnjeg zaručnika pitao me odakle sam, misleći pri tom na to da nisam iz Rijeke. Ja sam mu odgovorila da sam s Jupitera i on me nazvao Jupiterska. Budući da kao umjetnik nisam htjela djelovati pod pravim imenom i prezimenom prigrlila sam taj nadimak kao alias pod kojim stvaram”, ispričala nam je Petra.

image

Tepih "Oblak"

PRIVATNA ARHIVA

Priznaje da se ne želi nazvati grafičkom dizajnericom, s obzirom na to da za to nema obrazovanje, ali Petrini radovi za lokalne evente, festivale i male brendove pokazuju da se brušenje nekih vještina vrlo brzo pretvara u pravo malo umjetničko djelo. Tako se dogodio i "tufting" - ručna izrada vunenih tepiha. Tako je jednog dana na njezinom profilu osvanuo pravi mali tepih, kroz koji je oživjela jedna od njezinih poznatih ilustracija. Malo je reći da sam se raspametila, s obzirom na to da sam uvijek u potrazi za zanimljivim detaljima u interijeru, a najviše me razveselila činjenica da je Petra to napravila svojim rukama.

image

Tepih "Otpuštanje"

LEA SANDALIĆ

Često znamo izgovoriti kako o nečemu „sanjamo” pa ostvarimo, ali kada se to događa doslovno, nemamo više izbora nego poslušati svoju intuiciju: "Proces samog tuftinga sam prvi put vidjela na internetu i potpuno sam se zaljubila u njega i ideju da mogu napraviti svoj tepih. Nakon što sam sanjala kako izrađujem tepihe, ali doslovno sanjala, nekoliko mjeseci odlučila sam početi uzimati opremu dio po dio, uspjela sam doći do ateliera na dobroj lokaciji te sam krenula istraživati i učiti”, priča nam Petra.

image

Tepih "Volin"

PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

„Kod mene ne postoji nekakvo nužno pravilo usmjerenja na jednu granu stvaralaštva, dapače, mislim da se one međusobno isprepliću i nadopunjuju. Sam tufting je toliko širok pojam i njime se ne rade samo tepisi za pod, već se istom tehnikom mogu raditi i tapiserije koje krase zidove, komadi namještaja ili pak modni dodaci. To je doslovno medij koji nema granica”, kaže Petra. Zanimao me kompletni proces ovog malog remek djela, s obzirom na to da su Petrini tepisi toliko zabavni, da se kupuju i kao ukrasi za zid, jer ako ste kao i ja, gotovo vam je žao zakoračiti na taj unikatni komad rukotvorine.

„Kreativni proces započinje tako što najprije rukom na papiru nacrtam skicu koju zatim prebacujem u digitalno te kasnije od nje razvijam proizvod(e). Skicu zatim prebacujem na prethodno nategnuto platno, označavam plohe te „slikam“ vunom po platnu. Nakon što je platno ispunjeno vunom fiksiram ju ljepilom, lijepim rubove i „backing“ odnosno stražnju stranu tepiha te eventualno tepih na kraju obrijem kako bi bio uredniji, ovisno o vrsti veza s kojim sam radila", objasnila je Petra.

image

Tepisi "Oblak Mali"

LEA SANDALIĆ

Njezini motivi usko su povezani sa stilom koji se protezao kroz njezine prethodne radove i ilustracije, a otkriva nam da uskoro kreće u stvaranje svog mercha predviđenog za ljeto. Kada su u pitanju planovi i širenje ponude Jupiterska nam otkriva svoje nedavne eksperimente: "Svakako bih voljela proširiti svoju ponudu, nedavno sam napravila prototip tufted ogledala – odnosno ogledalo s okvirom tepiha, koje mi je otvorilo još jednu dimenziju stvaranja."

image

Tufting ogledalo

PRIVATNA ARHIVA

Koliko god je teško započeti svoj mali pogon, toliko pruža i zadovoljstva. Petra priznaje jednu od najvećih mana, a to je da si kao kreator potpuno definiran time što radiš, no na kraju dana, živjeti svoju strast najljepša je stvar na svijetu. Ističe kako kroz svoje produkte želi u prostor unositi pozitivu, osjećaj personaliziranog utočišta te bojama unositi serotonin u prostoriju. "Određenu tapiseriju izrađujem u ‘levelima‘, što na dodir stvara osjećaj mira i služi kao svojevrsni ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response), odnosno ne služi samo kao vizualni ukras, već utječe na druga osjetila koja donose zadovoljstvo i djeluju smirujuće."

image

Tapiserija Jupiterska

PRIVATNA ARHIVA

Kada nije u svojoj radionici, Petra se inspirira i opušta uz glazbu, s kojom također zadnjih nekoliko godina uspješno eksperimentira. "Skupljam vinile od 2019. godine kad sam kupila prvu ploču u Berlinu u record shopu pod imenom Melting point. Do 2020. sam skupila dovoljan broj ploča i počela se igrati s beatmatchingom i selekcijom, 2022. sam imala prvi gig u Manual klubu u Rijeci te od tada svakih par mjeseci vrtim u privatnijim okruženjima i klubovima. Zanimljivo je to što je moj ukus u vizualne umjetnosti dijametralno suprotan od ukusa u auditivne umjetnosti. Kod vizualnih volim zaigranost, infantilnost, širok spektar svijetlih boja, dok u auditivnima težim prema nešto mračnijem zvuku. Vjerojatno to dvoje zajedno čini neki balans. Svakako bih voljela da mi sve vezano uz auditivne umjetnosti ostane zauvijek hobi, i mjesto potpunog otpuštanja. Glazba me spaja s ljudima, pruža još jednu vrstu kreativne slobode i otpušta moždane vijuge. Sve što radim je na neki način povezano te se međusobno upotpunjuje i spaja." Nastavljamo pratiti Petrine ideje i plesati uz ovu izuzetno kul djevojku s Jupitera.

Linker
21. svibanj 2024 10:21