BILJANA BLIVAJS CROPIX
stilske igre

Zagrebačka glumica otvorila nam je vrata doma u kojem svaki kutak ima svoju priču

Premda je sklona minimalizmu, zagrebačka glumica Katarina Madirazza teško se odvaja od stvari za koje je sentimentalno vezana, a njen stan u zapadnom dijelu grada pun je elemenata koje je osmislila i izradila sa suprugom Mislavom.

Premda je sklona minimalizmu, zagrebačka glumica Katarina Madirazza teško se odvaja od stvari za koje je sentimentalno vezana, a njen stan u zapadnom dijelu grada pun je elemenata koje je osmislila i izradila sa suprugom Mislavom.

Zagrebačka glumica Ka­­­tarina Madirazza (31) i njezin suprug, brend menadžer Mislav Madirazza (39), odrasli su u kvartovima podno Sljemena, a kada su prije pet godina krenuli u potragu za zajedničkim domom, zbog praktičnosti su željeli pronaći stan u središtu metropole. No, ubrzo su shvatili da ih srce ponovno vuče prirodi, stoga nisu dugo dvojili kada su u zapadnom dijelu grada pronašli stan s pogledom na zelenilo.

"Svakim danom sve sam zahvalnija i sretnija što su se stvari tako posložile, posebno otkako smo prije deset mjeseci dobili našu djevojčicu Maru, s kojom rado odlazimo u šetnju šumom do koje imamo samo nekoliko minuta hoda", govori Katarina Madirazza. Kad su ušli u stan, dočekali su ih goli zidovi, parket u spavaćoj sobi i umivaonik. Neprestano su zivkali i požurivali majstore... Odlučili su se za minimalistički pristup u uređenju, ali što su dulje u prostoru, sve više shvaćaju da je takav koncept uz malo dijete neodrživ. No, kaže glumica, ne brine je to, važno je da je stan ugodan, lijep i funkcionalan, da se u njemu s užitkom boravi.

image

Blagovaona se spaja s kuhinjom

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Dio dnevnog boravka

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Open space prostor u donjem djelu doma

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Svakoj smo prostoriji dali neki naš pečat, svaka sadrži komad namještaja ili neki dio koji smo sami osmislili i nacrtali, a neke i izradili. Primjerice, blagovaonski stol, komodu u dnevnom boravku, biblioteku kao najnoviji element u stanu, uramljene plakate koje je Mislav sam dizajnirao... U kuhinji imamo keramičke posude koje izrađujem otkako sam se prije četiri godine zaljubila u glinu. Inače, obožavam jednostavne, minimalističke interijere s određenim pomakom, originalnim detaljem. Sklona sam japandiju, stilu koji sadrži elemente japanske i skandinavske estetike", govori Katarina. Prijatelj i arhitekt Juraj Luetić napravio im je idejno rješenje stepenica koje vode u gornji dio stana gdje se nalaze spavaća soba, kupaonica i radna soba.

image

Mara svakodnevno istražuje granice, a posebno voli stepenice

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Stepenice koje vode u gornji dio stana gdje su spavaća i radna soba te kupaona

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Moja radna soba ujedno je walk in ormar te je sasvim drugačija od ostatka stana. Nježnija je i pretežito prevladavaju svjetlije nijanse, a poigrala sam se i bojenjem zida. No uskoro ćemo je prenamijeniti u sobu za Maru. S druge strane, kroz sve glavne elemente u domu proteže se crna boja", objašnjava. Slike im pak ne vise na zidovima nego su na njih naslonjene.

image

Slike su sve naslonjene na zid

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Osim jednog plakata kupljenog u Italiji i slike koja je poklon iz Tunisa, sve naše umjetnine napravili su hrvatski autori. Od Vaska Lipovca do Eugena Kokota koje smo dobili nasljedstvom, Svjetlana Junakovića s kojim sam imala čast i surađivati na svom prvom autorskom projektu "Dome, slatki dome" pa do mladih hrvatskih umjetnika čije radove suprug i ja volimo kupovati na sajmovima", kaže glumica.

image

Gramofon je u njihov dom donio Katarinin suprug Mislav

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Pri uređenju su se trudili da svaka stvar u kućanstvu ima svoju svrhu pa sve što poželi kupiti, zagrebačka glumica za početak "prespava" i dobro promisli treba li joj uistinu ili će samo skupljati prašinu. Ipak, jako se veže uz stvari i teško ih se rješava, zato joj je tavan prepun sitnica.

"Meni su stvari kao Proustu madeleine kolačići, uz sve me vežu neka sjećanja. I danas čuvam uspomene od osnovne škole pa sve do fakulteta - pa čak i gips s prvog snimanja serije "Na terapiji". U stanu sam zadržala drage sitnice s putovanja i neke uspomene poput staklene petlitrenke s vjenčanja u kojoj je bila rakija djeda Vlade. Posebno mi je važna i knjiga Stanislavskoga "Sistem" iz 1945. koju sam našla u antikvarijatu. No kako je riječ o kolekcionarskom primjerku, nije za čitanje. Za to služi novije izdanje koje sam također kupila", govori glumica.

image

Katarina Madirazza

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Katarina i kći Mara

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Otkako je upisala gastronomiju na jednom privatnom veleučilištu, Katarini Madirazzi kuhinja je najdraže mjesto u domu. Uživa istražujući recepte i pripremajući nova jela, posebno za kćerkicu Maru. Obožava i biblioteku, jer su joj konačno sve knjige pregledno složene i na jednom mjestu, isto kao i kućni studio gdje nastaju keramički predmeti koje od lani izrađuje za svoj brend Catino.

image

Katarina u studiju gdje izrađuje keramiku

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Catino keramika

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Zbog znatiželjne djevojčice Mare, koja puže po stanu i stalno se podiže na noge, Katarina je morala napraviti brojne preinake kako bi je zaštitila od mogućih neželjenih scenarija. Tako su samo zbog snimanja za Gloriju pomaknuli zaštite sa stepenica jer Mari treba samo nekoliko sekundi da puzajući stigne na kat.

"Maknula sam sve s donjih polica, zaštitila sve utičnice, zatvorila komode... ", objašnjava.

image

Radna soba pršti od kreative

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Detalj iz radne sobe

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Na pitanje što bi izdvojila kao najveće životne uspjehe, odgovara - obitelj. I to u trenutku kada ima najviše autorskih projekata: pokrenula je umjetničku organizaciju Petit Teatar s kojom priprema predstave za djecu i odrasle, nastavlja s radionicom za glumce "Audicija kao networking" tijekom lipnja, a u srpnju je čeka Tvornica talenata, prva profesionalna filmska radionica za najmlađe. Uz sve to gostuje i igra u predstavama Dječjeg kazališta Dubrava, a paralelno priprema novu keramičku kolekciju.

"Izazovi su moj pokretač, baš kao i obitelj - moja inspiracija i pogonsko gorivo u svemu što radim u životu. Poslovne stvari dođu i prođu, nekad mojom zaslugom, nekad srećom. Ali ako to nemam s kime podijeliti, ništa mi ne vrijedi. Što sam starija, to više cijenim i zahvalna sam na obitelji i miru koji uz nju imam u svom domu", zaključuje Katarina Madirazza.

Linker
18. svibanj 2024 08:03