Iza svake dobre i uspješne ideje stoje tvrdoglavi i uporni ljudi. Zagrebački poduzetnik Davor Bienenfeld i chef Vid Nikolić dugo su sanjali o otvaranju prvog ramen bara u Hrvatskoj, street food restorana u kojem bi se kao glavno jelo prodavale u svijetu iznimno popularne japanske juhe s rezancima i raznim ukusnim dodacima, a plan su ostvarili nakon što su popustile pandemijske mjere.
Na vrhu zagrebačke Petrinjske ulice otvorili su Torikaya Ramen bar, čija probrana lista jela privlači ljubitelje azijske kuhinje, ali i one koji još do jučer nisu znali što je ramen.
Čitajte i: Ovo naprosto morate probati! Znamo kako jesti lubenicu bez da se kasnije morate umivati
Riječ je o bogatoj juhi koja se spravlja od aromatičnog temeljca i raznih dodataka poput kuhanih jaja, kozica, bambusa, mladog luka, nori algi itd.
Na Torikayinom meniju nalaze se četiri vrste ramena - Tantanmen sa svinjskim temeljcem, Chicken Miso s pilećim temeljcem, Tempura Shrimp Ramen s dashi temeljcem i veganska varijanta s temeljcem od bundeve, pečene mrkve i kokosovog mlijeka, a cijena im je 85 kuna.
Uz ramen, na meniju su još neka popularna azijska jela, poput gyoza i beef teriyakija, koja uz malo više truda (i Torikayine recepte) možete pripremiti i kod kuće.
Tempura shrimp ramen
Sastojci za temeljac:
- 4,5 l vode
- 125 g kombu algi
- 50 g izlomljenog bonita (katsuobushi)
U lonac sipati vodu, dodati kombu alge, potopiti i ostaviti 20 minuta. Pustiti da zavrije i kuhati na laganoj vatri 15 minuta. Dodati bonito, pojačati vatru i kuhati još 10 minuta. Ugasiti i ostaviti 20 minuta da se odmori. Procijediti kroz cjedilo i malo stisnuti bonito da se ocijedi.
Sastojci za tempura udon juhu:
- 3,5 l dashi temeljca
- 200 ml soja sosa
- 200 ml mirina
- pola žlice dashija
U topli temeljac dodati sastojke i promiješati.
Serviranje za zdjelu tempura shrimp ramena:
- 150 g kuhanih ramen rezanaca
- 350 ml tempura udon juhe
- 2 komada blanširanih pak choi
- 1 žlica sezamovog ulja
- 25 g mariniranog bambusa
- 3 panko kozice (očišćene, panirane u panko mrvicama, pržene)
- 20 g mladog luka
- 1 jaje (kuhano 6:45 min., ohlađeno i oguljeno)
- 2 komada naruta
- enoki gljive, nori alge, togarashi posipati po gljivama
Gyoza od svinjetine i gorgonzole
Sastojci:
- 2 paketa tijesta za gyozu (80 kom.)
- 700 g mljevene svinjetine (vratina ili plećka)
- 100 g kineskog kelja
- sitno sjeckanog
- 50 g đumbira naribanog
- iscijediti sok
- 150 g gorgonzole naribane
- 1 dl soja sosa
- 80 ml sezamovog ulja
- sol i papar
Priprema:
Meso u zdjeli miješati štapićima kružno u jednom smjeru. Ne mijesiti ili gnječiti rukama. U meso dodati sjeckani kineski kelj i đumbirov sok, promiješati, dodati soja sos, promiješati, dodati gorgonzolu, sezamovo ulje, malo soli i opet promiješati. Miješanjem bi smjesa trebala postati prozračna i kremasta, ne nabijena i tvrda.
Štapićima ili žličicom puniti tijesto za gyozu, vodom namočiti rub tijesta ukrug i spajati krajeve uz preklapanje. Dobro stisnuti rub da se ne otvara. Jedna gyoza bi trebala imati 30 g. Gyoze peći na tavi na malo ulja, dok s donje strane ne dobiju zlatnosmeđu boju, dvije minute. Ne okretati ih. Zaliti s malo vode, poklopiti da se stvori para u tavi i da se gyoze u toj pari potpuno skuhaju.
Termometar u sredini mora pokazivati barem 70 stupnjeva, što znači da je meso kuhano. Otklopiti, doliti malo sezamovog ulja i pustiti da se gyoze opet zapeku. Gyozu servirati u vodoravnom položaju, tako da zapečeni dio gleda prema nama. Poslagati pet komada u porciju. Servirati s gyoza umakom.
Čitajte i: Kuglica sladoleda na moru ‘popela‘ se na 19 kuna: Isprobajte ove recepte i uštedite novac
Sastojci za gyoza umak:
- 250 ml soja sosa
- 30 ml sezamovog ulja
- 30 ml octa od riže
- 15 ml oyster umaka
- 20 ml tamarinda
Sve sastojke izmiješati u blenderu.
Sladoled s azuki pastom i sezamom
Sastojci:
- azuki grah pasta (anko)
- 0,5 kg crvenog azuki graha
- 0,5 kg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica yuzua
Priprema:
Grah oprati i namočiti preko noći. Sutradan ga isprati, naliti vodom i zakuhati. Ocijediti i ponovno isprati. Staviti u širi lonac i dodati vode toliko da ga prekrije. Kuhati lagano, uz povremeno dodavanje vode, dok se grah ne raskuha i zrna počnu raspadati. Dodati šećer i vanilin šećer te kuhati uz neprekidno miješanje dok smjesa ne postane gusta i sirupasta.
Kad se povuče kuhačom po dnu, crta sirupa mora ostati razdvojena barem 2 sekunde. Grah prohladiti i usitniti štapnim mikserom, može se dodati malo yuzu soka. Usitniti ga toliko da ostanu komadi graha, da ima teksturu.
Crumble od sezama
- 150 g šećera
- 150 g crnog sezama
- 500 ml vode
Kuhati sirup od šećera i vode do 116 stupnjeva, ubaciti crni sezam, ugasiti vatru i miješati dok se smjesa ne počne hladiti i postajati bijela. Istresti na papir, raširiti i ohladiti. Razmrviti rukama. Spremiti i držati na suhom mjestu.
Serviranje:
Staviti žlicu azuki paste na dno, na to dvije kuglice matcha sladoleda. Posipati ih malo matchom u prahu i crumbleom od crnog sezama. Dekorirati bambusovim listom.
Čitajte i: Ana Roš iz Hiše Franko uskoro otvara restoran u Hrvatskoj temeljen na istarskoj kuhinji
Beef teriyaki
Sastojci za oyster teriyaki umak:
- 1 kg smeđeg šećera
- 1 cijeli đumbir
- narezan na ploške
- 1 glavica češnjaka
- napola prerezana
- 500 ml vode
- 500 ml sakea
- 1 l soja sosa
- pola ananasa oguljenog, izrezanog na kockice
Priprema:
Šećer djelomično karamelizirati, dodati đumbir i češnjak da puste miris. Uliti soja sos, sake i vodu, kuhati na srednjoj vatri da se reducira i postigne oko 108 stupnjeva. Topli umak procijediti. Ananas izvaditi, izblendati s malo umaka i vratiti u umak. Na 1 l umaka dodati 300 ml oyster umaka i dobro izmiješati.
Sastojci za wok:
- 0,120 kg bifteka izrezanog na trakice
- 1/3 žličice thai čili paste
- 50 ml oyster teriyaki umaka
- 1/2 crvenog feferona narezanog na trakice
- 80 g blanširanih zelenih mahuna
- izrezanih ukoso na polovine
- 200 g kuhanih rezanaca
- 1 žlica mladog luka
- malo bijelog sezama
- bonito za posipati na vrh
Priprema:
Na woku jako ugrijati ulje, popržiti trakice bifteka, ubaciti čili i mahune, malo popržiti, ubaciti čili pastu, popržiti da se obloži, dodati oyster teriyaki umak, kratko propržiti, dodati rezance i reducirati da se oblože. Ništa ne smije plivati u umaku, a rezanci trebaju biti lijepo obloženi, smeđe boje. Servirati u zdjelu, posipati sezamom, isjeckanim mladim lukom i s malo bonita.