Dobri recepti

‘Bez glutena, molim!‘ Kako je dijagnoza promijenila život dizajnerici Kristini

Fotografkinja i dizajnerica torbica Kristina Fazinić otkriva koliko joj je dijagnoza celijakije promijenila život, a kao suorganizatorica kulinarskih radionica želi pokazati da jelovnik oboljelih može biti itekako raznovrstan i ukusan.

Celijakija je bolest s tisuću lica, u što se uvjerila i Kristina Fazinić, fotografkinja i dizajnerica unikatnih torbica. Zbog različitih i brojnih tegoba koje uzrokuje gluten bolest se rijetko ili kasno otkrije. Simptomi, različiti kod svakog, vode do pogrešnih dijagnoza i ozbiljnih zdravstvenih problema, poput anemije, rahitisa, osteoporoze, bolova u probavnom traktu, masne jetre...

- U podlozi svih tih dijagnoza često je celijakija pa je treba shvatiti vrlo ozbiljno. Jedini je lijek doživotna bezglutenska prehrana - pojašnjava Kristina Fazinić, koja je tek lani saznala da je uzrok svih njezinih zdravstvenih problema celijakija. Naime, tada je njezinu 16-godišnjem sinu dijagnosticiran dijabetes, a potom su daljnje pretrage otkrile da ima celijakiju. Kako je to autoimuna, genetski uvjetovana bolest, na testiranje su morali i ona i suprug.

- Rezultati pretrage potvrdili su da i ja bolujem od celijakije. Cijeli se život mučim s različitim alergijama i problemima u probavnom traktu, no nikada ništa nije bilo toliko alarmantno da bih zato otišla liječniku. Ni kada sam s tek 34 godine ušla u menopauzu, ni meni ni liječnicima nije palo na pamet da je uzrok gluten - kaže Kristina, dodajući da gluten uništava resice u tankom crijevu pa zbog toga ne mogu apsorbirati hranjive i korisne tvari iz namirnica. S pravilnom prehranom treba početi odmah jer kad se izbaci gluten, tanko crijevo se obnovi tek za otprilike pet godina.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Obitelj je bila u šoku, a prvi korak im je bilo čišćenje kuhinje. Na bezglutensku prehranu prešao je i njezin suprug, iako njemu gluten - kojim su bogati pšenica, raž i ječam, ponekad i zob te velik broj industrijskih proizvoda u kojima može biti prisutan u tragovima - ne smeta.

- Bilo je više hrane u vreći za smeće nego na policama! No, kako gluten može dospjeti u jelo i preko pribora, posuđa i radnih površina, bacili smo i lonce, drvene i plastične daske, kuhače, plastične zdjele i razne posude jer gluten se zadržava i u njima. Pećnicu smo doslovno dekontaminirali - priča Kristina. U početku im je bilo vrlo teško jer nisu znali ništa o toj prehrani, kako što raditi. Prvih nekoliko mjeseci u dućanu bi provela i po tri sata. Za svaku je namirnicu morala pročitati deklaraciju i ako piše da sadrži gluten, vratiti je na policu i naći zamjensku. Kristininoj je obitelji osnova mediteranska kuhinja - meso, riba, povrće, riža, grah, krumpir... Mjesečno imaju pravo na 10 kilograma bezglutenskog brašna pa kruh peku sami.

ČITAJTE I: Marko Braić otkrio tajnu svoje forme: Na podiju letim zahvaljujući ovoj prehrani

- Najteže je s djecom i adolescentima. Idu van, na aktivnosti, izlete i moraju nositi svoju hranu. A u godinama su kad su im hrana i briga o zdravlju najmanje važni. I, naravno, ne žele se razlikovati od vršnjaka. U kafiću moraju i na piću čitati deklaraciju. Ili studenti. U menzi nemaju bezglutenska jela, u domovima ne mogu kuhati i to je velik problem. Zato se većina nas, kad otkrije u čemu je problem, angažira i kroz medije i kroz udruge. Tako smo s Amalijom Jurjević Delišimunović, predsjednicom Udruge CeliVita - Život s celijakijom, i dućanom GlutenBio organizirali radionice i predavanja jer se o celijakiji još ne zna puno. A da bi vam bilo dobro, morate samo promijeniti prehranu, izbaciti gluten - kaže Kristina Fazinić, dodajući da ova prehrana zahtijeva planiranje jelovnika, a u torbi uvijek mora nositi bezglutenske grickalice. A koliko jela bez glutena mogu biti raznovrsna i ukusna, na radionici je demonstrirao chef Melkior Bašić.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

- Ova je prehrana zdrava, jedini lijek za nas oboljele, i svima nam jako smeta kad čujemo da je hrana bez glutena trend, pomodarstvo. Bilo bi lijepo kad bi uistinu bilo tako, no to je naš doživotni jelovnik. I lijek - kaže Kristina Fazinić.

Glazirana mrkva s heljdom, tamnim umakom i umakom od soje

image
MARKO TODOROV/CROPIX

SASTOJCI

1 kg mrkve, 4 dag meda, sol, papar, 40 dag heljde, 0,5 dl ulja

Tamni umak: 10 dag celera, 20 dag luka, 10 dag mrkve, 0,2 dag češnjaka, sol, ulje, 3 dag koncentrata rajčice, 3 dl crnog vina, 0,05 l umaka od soje, 3 dag meda, 1 g praha od gljiva, papar, 20 g gustina, 2 dl vode

PRIPRAVA

Mrkvu oguliti, prerezati popola, začiniti solju i medom. Dodati vode da prekrije mrkvu. Peći u pećnici na 200 stupnjeva dok ne omekša. Dodati papar, zapeći mrkvu na gril tavi. Heljdu (3,3 dag) skuhati u vodi. U posebnoj posudi ugrijati ulje, dodati 0,5 dag heljde, kratko ispržiti (kao kokice), procijediti kroz sito da se odvoji ulje, posoliti.

Tamni umak: Povrće narezati na tanke ploške, češnjak prerezati popola zajedno s ljuskom. Staviti u zagrijani lonac, preliti uljem, sotirati do tamnosmeđe boje. Nakon 30 minuta dodati koncentrat rajčice, promiješati, peći još 5 minuta. Lagano zalijevati crnim vinom, dodati hladne vode, pustiti da kuha dok se povrće ne počne raspadati te procijediti u manji lonac. Dodati sojin umak, med, prah od gljiva. Gustin razmutiti u vodi te njime zgusnuti umak.

Rižoto od cikle s narančom i mariniranom ribom

image
MARKO TODOROV/CROPIX

SASTOJCI

0,5 kg cikle,1 kg krupne soli, povrtni temeljac, naranča, 40 dag brancina, 6 dag sitne soli, papar, sok 2 limuna, 1 dl maslinovog ulja, 5 dag lješnjaka

Rižoto: 10 dag luka kozjaka, 32 dag riže carnaroli, 1 dl bijelog vina, 20 dag pirea od celera, sok pola naranče, 5 dag maslaca, 4 dag naribanog sira grana padano

PRIPRAVA

Oprati ciklu. Na lim staviti krupnu sol, da prekrije dno, staviti ciklu i peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 1 sat. Izvaditi, oguliti ciklu dok je topla, narezati po želji. Staviti u mikser, dodati povrtni temeljac, izmiksati. Naribati koricu naranče, iscijediti sok. Filete ribe ostaviti 5 minuta u slanoj vodi, izvaditi, dobro isprati i osušiti, narezati na kocke. Kocke staviti u mješavinu limunovog i narančinog soka, soli, papra i maslinovog ulja. Lješnjak ispeći u pećnici, oguliti ljusku i zdrobiti. U zagrijanoj posudi prepržiti luk, dodati rižu, lagano pržiti, doliti bijelo vino, posoliti i zalijevati toplim povrtnim temeljcem pa rižu dalje pirjati stalno miješajući. Kad je skoro gotova, dodati pire od celera i sok naranče. Maknuti s vatre, dodati maslac i sir, dobro promiješati te posuti naribanom koricom naranče.

Linker
19. travanj 2024 22:35