Festival na otoku Krku poznat po raznolikoj ponudi sladoleda, od tradicionalnih do inovativnih okusa, a jedan od istaknutih sudionika je i lokalni brend Bourbon sladoled iz Njivica.
Svake godine tijekom ljeta Njivice na otoku Krku postaju epicentar sladolednih užitaka, okupljajući proizvođače vrhunskih ledenih poslastica svih uzrasta uz ponudu bogatog programa koji spaja gastronomiju, zabavu i kulturne sadržaje. Festival je poznat po raznolikoj ponudi sladoleda, od tradicionalnih do inovativnih okusa, a jedan od istaknutih sudionika je i lokalni brend Bourbon sladoled iz Njivica. Njegova vlasnica Jasmina Rudman otkrila nam je i recepte za tri sladoleda s kojima se predstavlja na festivalu ovog ljeta, a u njemu - i ostalim ledenim poslasticama - možete u sklopu Festivala uživati do nedjelje, 13. srpnja.
Lemon Basil sorbet - hit s društvenih mreža
Jedna od posebnosti festivala je i Lemon Basil sorbet, lagana i osvježavajuća ledena poslastica koja savršeno ljeti osvaja nepce. Ovaj sorbet spaja kiselkastu svježinu limuna s aromatičnim notama svježeg bosiljka, stvarajući idealan balans okusa.
Sastojci
- pulpa limuna
- šećer
- glukoza ili dekstroza
- biljna vlakna
- voda
- svježi listići bosiljka
Priprema
U loncu pomiješati vodu, šećer i glukozu (ili dekstrozu) te zagrijavati dok se šećer potpuno ne otopi, stvarajući lagani šećerni sirup. U sirup dodati svježu pulpu limuna, koja daje sorbetu karakterističnu kiselost i osvježavajući okus. Dodati biljna vlakna kako biste dobili odgovarajuću teksturu i spriječili stvaranje kristala leda. Svježe listiće bosiljka sitno nasjeckati i umiješati u smjesu, dajući sorbetu aromatični, blago začinski ton. I na kraju smjesu ohladiti, a zatim je zamrznuti u aparatu za sladoled ili sorbet, povremeno miješajući kako bi se postigla glatka i kremasta tekstura. Za poseban doživljaj, Lemon Basil sorbet poslužiti u izdubljenom limunu, što dodatno naglašava svježinu i prirodnost ove ledene poslastice. Ovaj način serviranja ne samo da je estetski privlačan već je i praktičan, pristajući savršeno uz ljetnu atmosferu festivala.
Tiramisu i sladoled - osvježenje koje ne smijete propustiti!
Tiramisu je klasičan talijanski desert koji osvaja bogatim okusom kave, kremastom teksturom i nježnom aromom kakaa. Za ljetne dane, kada želimo nešto lagano i osvježavajuće, idealna je verzija tiramisua sa sladoledom. Ovaj desert jednostavno se priprema, poslužuje u čaši i savršen je za sve ljubitelje kave i sladoleda.
Sastojci
- piškote
- espresso (jaka crna kava)
- čokolada za preljev (otopljena ili u obliku čokoladnog sirupa)
- šlag (po želji)
- kuglica sladoleda - vanilija ili kava (ovisno o preferenciji)
Priprema
Piškote kratko umočiti u ohlađeni espresso, pazeći da ne postanu previše mekane. Na dno čaše staviti sloj umočenih piškota. Preliti piškote otopljenom čokoladom ili čokoladnim sirupom, ravnomjerno raspoređujući. Po želji dodati sloj šlaga za dodatnu kremastost i slatkoću. Na vrh staviti kuglicu sladoleda - vanilija ili kava idealno pristaju ovom desertu. Desert poslužiti odmah, ukrašen eventualno s malo naribane čokolade ili kakaa.
Kuroš sa sladoledom - hit ovogodišnjeg Festivala
Kuroš - tradicionalni kolač porijeklom iz srednje Europe, poznat i kao chimney cake ili trdelnik. Radi se od mekanog tijesta koje se omota oko valjka i peče na otvorenoj vatri ili u posebnoj pećnici, dok ne dobije zlatnosmeđu boju i karakterističan hrskavi sloj izvana. Nakon pečenja kuroš se često posipa šećerom, cimetom ili orasima, a Pop‘s kućica na rivi u Njivicama pokazala je kako je odličan u kombinaciji sa sladoledom, što mu daje osvježavajuću i modernu notu.
Recept za tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml mlakog mlijeka
- 50 g šećera
- 1 paketić suhog kvasca (7 g)
- 2 jaja
- 50 g otopljenog maslaca
- prstohvat soli
Priprema
U zdjeli pomiješati mlako mlijeko, šećer i kvasac. Ostaviti da odstoji 10 minuta dok se ne zapjeni. U drugoj zdjeli umutiti jaja, dodati otopljeni maslac i prstohvat soli. Pomiješati brašno s kvascem i dodati smjesu jaja i maslaca. Zamijesiti glatko i elastično tijesto. Pokriti tijesto krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen. Razvaljati tijesto na debljinu od oko 0,5 cm i narezati ga na trake širine oko 4 cm. Omotati trake tijesta oko metalnog ili drvenog valjka (posebni kalupi za kuroš) tako da se malo preklapaju. Peći na roštilju ili u pećnici na 180 - 200 stupnjeva, okrećući valjak dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju i postane hrskavo. Još topli kuroš posipati šećerom i cimetom ili orasima po želji. Nakon pečenja pažljivo skinuti kuroš s valjka i ostaviti da se malo ohladi te ga na kraju napuniti kuglicama omiljenog sladoleda - najčešće se koristi vanilija, čokolada ili kava, ali možete birati i voćne okuse za osvježavajuću varijantu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....