Kroketi od sipe i kvinoje

 PROSPER FILIPOVIć
Počastite svoje nepce

Bili smo u novom splitskom restoranu koji oduševljava interijerom, ali i jelovnikom: Imamo tri ideje za slasni brunch!

Andrija Kaćunko, chef splitske Allore gdje se gastronomija susreće s dizajnom i vrhunskom uslugom, predstavio je tri specijaliteta za vrhunski, slasni brunch

Andrija Kaćunko, chef splitske Allore gdje se gastronomija susreće s dizajnom i vrhunskom uslugom, predstavio je tri specijaliteta za vrhunski, slasni brunch

Spajajući mediteransku tradiciju s modernim svjetskim trendovima, Allora - suvremena mediteranska brasserie na Poljičkoj cesti - donosi svježu energiju na splitsku kulinarsku kartu.

Jedan od glavnih aduta Allore je autorska i pomno osmišljena brunch ponuda koja donosi ono najbolje od mediteranske kuhinje, ali s modernim twistom, za što je zaslužan chef Andrija Kaćunko.

image

Chef Andrija Kaćunko

PROSPER FILIPOVIć I MATEJA VRčKOVIć

Za interijere je zaslužan arhitektonski studio Zarez: njihova ideja je bila da restoran bude jednako estetski kao i gastronomski doživljaj. Stoga su odabrali minimalistički stil prožet toplinom jer kombinacija prirodnih materijala poput drva i kamena, neutralne palete boja i svjetlosti koju daju staklene stijene, stvara osjećaj elegancije i ugode.

image
MATEJA VRčKOVIć
image
MATEJA VRčKOVIć

Biblioteka s dekorativnim vazama daje prostoru umjetnički karakter, dok lounge zona i udobne stolice naglašavaju društvenu dimenziju restorana. Vanjski prostor jednako je promišljen. Terasa je gradska zelena oaza, vesela i šarena, bogata mediteranskim biljem koje stvara kontrast urbanom okolišu i donosi dašak juga pod otvoreno nebo.

image
MATEJA VRčKOVIć
image
MATEJA VRčKOVIć

Za one u potrazi za intimnijim iskustvom, Allora nudi i privatnu sobu: elegantno uređeni prostor idealan za poslovne sastanke, privatne proslave ili ekskluzivne večere, uz osobnu uslugu i diskretnu atmosferu.

image
MATEJA VRčKOVIć
image

Chef Andrija Kaćunko

PROSPER FILIPOVIć I MATEJA VRčKOVIć

JUNEĆI FILE A LA TARTARE

SASTOJCI

  • 200 g junećeg filea
  • 1 ljutika
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 kiseli krastavac
  • Žličica kapara
  • žlica dimljene slatke paprike
  • čep konjaka
  • žlica soli
  • prstohvat mljevenog šarenog papra
  • 20 g slanih inćuna
  • kečap
  • žlica majoneze
  • žličica senfa
  • žličica gorušice

PRIPREMA

Sve suhe sastojke izblendati. Dodati majonezu, senf, kečap i konjak te povezati u smjesu. Dodavati polako u sitno nasjeckani juneći file i miješati dok se ne dobije željena kremoznost.

image

Juneći file a la tartare

PROSPER FILIPOVIć
image
PROSPER FILIPOVIć

CAPELLETTI

SASTOJCI

  • 150 g sira iz mišine (ili bilo kakav maturirani domaći kravlji sir)
  • 100 g skute
  • malo mljevenog šarenog papra

Sve zajedno smiksati u finu smjesu.

Tijesto

  • 500 g prosijanog glatkog brašna
  • 200 g semola brašna (od durum pšenice)
  • 300 g žumanjaka
  • 30 g soli

Veloute od tikve

  • 1 tikva butternut
  • 100 g crvenog luka
  • 80 g mrkve
  • 40 g korijena celera
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 naranča
  • 20 g svježeg đumbira
  • Sol i papar po želji

PRIPREMA

Sve povrće rezati na ploške debljine 1 cm. Lagano oznojiti na maslinovom ulju 2 min. Dodati povrtnog temeljca dovoljno da pokrije povrće. Iscijediti naranču, polovinu soka staviti kuhati u veloute. Naribati svježi đumbir pa kuhati oko 45 minuta na srednjoj vatri. Odstraniti polovicu naranče i smiksati masu u veloute. Začiniti solju i paprom po želji. Tijesto zamiješati rukom dok se fino spoji, zamotati u prozirnu foliju te ostaviti da odmori sat vremena u hladnjaku. Nakon odmaranja valjati tijesto do željene debljine te rezati po kalupu 5x5 cm. Puniti svaki capelletti žličicom smjese.

Lješnjak blanširati dvije minute u vodi. Procijediti i dok je vruć dodati žličicu šećera u prahu, žličicu soli i prstohvat mljevenog šarenog papra. Promiješati i tostirati na suhoj tavi do željene suhoće. Grubo nasjeckati.

image

Capelletti

PROSPER FILIPOVIć
image

Capelletti

PROSPER FILIPOVIć
image

Capelletti

PROSPER FILIPOVIć

KROKETI OD SIPE I KVINOJE

SASTOJCI

Ragu od sipe

  • 1 crveni luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 dcl bijelog vina
  • 4 dl ribljeg temeljca
  • peršin
  • sol i papar po želji

PRIPREMA

Pirjati luk stalno miješajući na srednjoj vatri do karamelizacije. Jedan češanj češnjaka narezati na ploškice te dodati u karamelizirani luk. Odmah dodati kockice sipe. Kad je propirjana, podliti bijelim vinom. Kad vino skoro iskuha, dodati riblji temeljac i kuhati dok sipa ne omekša. Pri samom kraju dodati sitno kosani peršin i češnjak, sol i papar.

Krema od pečenog celera (uz kroket od sipe)

Jedan manji korijen celera s korom oprati u vodi i posušiti. Staviti u aluminijsku foliju, zaliti s 1 dl maslinovog ulja, posuti žlicom soli, dodati prstohvat mljevenog šarenog papra i prstohvat timijana te zamotati u foliju. Peći u pećnici dva sata na 200 stupnjeva. Oguliti koru te izmiksati u kremu.

image
PROSPER FILIPOVIć
image
PROSPER FILIPOVIć
image

Kroketi od sipe i kvinoje

PROSPER FILIPOVIć
25. studeni 2025 08:45