Jesenski meni Luke Džamarije, chefa samoborskog Cantilly Garden Restauranta, prožet je bojama i okusima sezone pa na tanjurima dominiraju šumske note, zemljani tonovi i svježina plodova iz vrta
Smješten u povijesnoj vili iz 1918., okružen vrtom i pitoresknim šumovitim brežuljcima, restoran Cantilly Garden jedan je od razloga zašto Samobor nosi neslužbenu titulu najromantičnijeg i najšarmantnijeg gradića u okolici Zagreba. Na to sugerira i sam naziv restorana dan u čast Julijane “Ljubice” Cantilly, kćeri bogatog samoborskog trgovca u koju se nesretno zaljubio ilirski pjesnik Stanko Vraz, posvetivši joj čuvene “Đulabije”, i čije ime nosi ulica u kojoj se restoran nalazi.
Interijer je uređen u skladu s epohom u kojoj je vila sagrađena, nalikujući na salone u kakvima se sastajalo građansko društvo tog razdoblja. Jedna je prostorija pastelnoružičaste, druga nježnozelene boje zidova, dok u trećoj dominira kaljeva peć s ukrašenim opekama. Suvremeni elementi suptilno su uklopljeni u stilske, što je vidljivo i u nadograđenoj ostakljenoj terasi koja izgleda kao da je oduvijek sastavni dio vile. Spoj prošlosti i sadašnjosti vidljiv je i u jelovniku koji se sastoji od jela kakva su bila na meniju svake građanske i gospodske kuće tog vremena, a koji je stvoren pod vodstvom novog chefa Luke Džamarije, mladog kuhara iz Mokošice koji je iskustvo stjecao u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, luksuznom resortu Anantara u Omanu i vodećim hrvatskim hotelima i restoranima.
Sezonske namirnice
"Inspiracija za jesenski meni bile su mi boje jeseni, tradicija i sezonske namirnice Samobora i Zagrebačke županije, oplemenjene svjetskim tehnikama i dodacima, te sama sezonalnost vrta našeg restorana i OPG-ova iz okolice s kojima blisko surađujemo", ističe Luka, koji sa sous chefom Danijelom Jakobašićem priprema jela koja istodobno odaju počast lokalnom terroiru i donose dašak suvremenog fine dininga, a istim se principom vodi i slastičarka Vlatka Miličević u pripremi kolača i torti.
Tu su i pažljivo osmišljeni degustacijski meniji - Garden, temeljen na povrću i sezonskim proizvoda iz vrta, te Land, koji odaje počast mesu i ribi, interpretiranima kroz moderne tehnike i profinjene kombinacije. Uz svaki slijed sommelier nudi pomno odabranu vinsku pratnju iz bogate vinske kuće s više od 450 etiketa, koje dodatno zaokružuju iskustvo i povezuju tanjur s čašom.
RIŽOTO S JAKOBOVIM KAPICAMA I LIMUNOM
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)
RIŽOTO
- 320 g riže carnaroli,
- 1 mala glavica luka,
- 100 ml suhog bijelog vina,
- oko 1,5 l ribljeg temeljca,
- 50 g maslaca,
- 50 g parmezana,
- ribana korica 1 limuna,
- 1 čajna žličica praha crnog limuna,
- pola čajne žličice praha koralja jakobove kapice,
- maslinovo ulje, sol i papar
LIMUN GEL Prokuhati 100 ml soka od limuna, 100 ml vode, 1 žlica šećera, 2 g agar agara, ohladiti i izblendati u glatki gel.
LIMUN KREMA Pomiješati 1 jaje i 1 žumanjak, dodati 50 ml soka od limuna i 1 žličicu šećera, kuhati na pari uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i umiješati 50 g hladnog maslaca. Ohladiti. C A R PAC C I O O D J A K O B OV I H KAPICA Narezati meso osam svježih jakobovih kapica na vrlo tanke ploške, začiniti ekstra djevičanskim maslinovim uljem, cvijetom soli i paprom.
PRIPREMA Zagrijati maslinovo ulje u široj, dubokoj tavi. Pirjati sitno sjeckani luk dok ne postane staklast i mekan, dodati rižu i tostirati dvije minute. Podliti bijelim vinom pa kuhati uz miješanje dok vino potpuno ne ishlapi. Postupno dodavati vrući riblji temeljac, uz lagano miješanje. Nakon desetak minuta kuhanja rižota dodati ribanu koricu svježeg limuna i prah crnog limuna. Nastaviti kuhati. Kad je riža al dente, umiješati prah koralja jakobove kapice. Maknuti rižoto s vatre, umiješati hladni maslac i ribani parmezan. Snažno miješati (protresti tavu) kako bi se stvorila fina emulzija i postigla maksimalna kremoznost. Provjeriti začine te dodati sol i papar po potrebi. Servirati u plitke, zagrijane tanjure, na vrh rižota posložiti ploške carpaccia te istočkati gelom i kremom od limuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....