I dok zagrebačke slastičarnice objavljuju da su popunjene s narudžbama do kraja godine, mi smo istražili kako se poigrati s glazurom i u vlastitoj kuhinji.
Vjerojatno ste i sami naišli na društvenim mrežama na iznimno estetične fotografije raskošnih torti s bogatom glazurom i pomislili da bi upravo to bio savršen dodatak svakoj zabavi - i fotografijama s nje. Spomenute torte imaju i svoje ime, a zovu se buttercream, zahvaljujući bogatoj glazuri napravljenoj od kreme od maslaca.
U pitanju je najčešća vrsta glazure koja se tradicionalno izrađuje od maslaca, šećera u prahu i mlijeka ili vrhnja, no ovisno o tome koji se točno sastojci koriste i kako izgleda sam proces, razlikuje se čak devet vrsta kreme od maslaca koja se može koristiti i kao preljev ili nadjev za peciva. Često im se dodaje i okus vanilije kako bi dobile slatkasti okus, dok se za dekorativne svrhe može poigrati i s jestivim bojama.
Novi trend
Novost koja je zavladala posljednjih godina krije se zapravo u ekstravagantnim dekoracijama kojima se posvećuje više pažnje nego ikada prije. I dok je minimalizam ušao u gotovo svaku poru našega života, pa je čak i Pantone kao boju godine za 2026. odabrao nježnu, gotovo bijelu nijansu naziva Cloud Dancer, maksimalizam je zavladao gastro scenom.
Popularne buttercream torte moguće je napraviti i kod kuće. Sve što trebate napraviti jest pripremiti kvalitetan biskvit te ako želite i kremu, a onda slijedi pravi izazov, dekoriranje. Tajna je u savršenoj teksturi same glazure koju je jednostavno nanositi, ali i preciznosti i strpljenju potrebnom za samu izradu željenog dizajna.
Kad su u pitanju trendovi s društvenih mreža, neki od češćih dizajna uključuju srcolik oblik same torte, bogato ukrašene na rubovima, sa zanimljivim i simpatičnim natpisima poput "Flirty Thirty" za proslavu 30. rođendana ili sličnih internih šala. Ono što je super kod ovakvih torti jest to što su mogućnosti gotovo beskrajne. Kao dodatni dekorativni detalji koriste se mašne, cvijeće, prskalice, šarene mrvice ili što god vam srce poželi.
Najslađa gastro avantura
Da je u pitanju dizajn koji je uvijek aktualan, govori i činjenica da je zagrebačka slastičarna Neka jedu kolače, poznata upravo po svojim fantastičnim buttercream tortama, najavila da su popunjeni s narudžbama za sve vikende do Božića. Kao neke od primjera izdvojili su i one s božićnim motivima poput zlatnih zvijezda i minimalističkih božićnih drvaca.
Ako se pak odvažite ipak krenuti u ovu avanturu samostalno, pronašli smo recept za slavnu kremu na portalu All Recipes za čiju pripremu će vam trebati tek nekoliko proizvoda i deset minuta vašeg vremena.
Sastojci:
- 115 grama neslanog maslaca na sobnoj temperaturi
- 200 grama šećera u prahu
- žličica i pol vanilijinog ekstrakta
- 30 mililitara mlijeka
- 3 kapi jestive boje (po želji)
Priprema: Prvo što je potrebno jest omekšati maslac uz pomoć miksera, sve dok ne dobijete mekanu i paperjastu strukturu. Zatim postupno dodajte šećer u prahu, cijelo vrijeme miješajući mikserom kako bi se ravnomjerno raspodijelio po cijeloj smjesi. Na isti način dodajte vanilijin ekstrakt, a zatim i mlijeko. Kad su svi sastojci u smjesi, tri do četiri minute miješajte mikserom, sve dok ne dobijete mekanu i glatku glazuru. Za najbolje rezultate, koristite je odmah ili je pak čuvajte na sobnoj temperaturi u zatvorenom spremniku iduća tri dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....