Prsa biserke, krema od vrganja, smrčci, demi-glace od povrća, gel špinat

 ESPLANADE, PHOTO BY LILI BAŠIĆ
Zinfandel‘s

Chefica Ana Grgić Tomić otkriva nove gurmanske senzacije nadahnute ljetom

Poznata chefica spaja pažljivo odabrane i svježe vrhunske sastojke u fantastične slijedove. Predstavljamo favorite s njezinog jelovnika punog maštovitih jela za koja, kad god je moguće, koristi namirnice domaćih malih proizvođača.

Poznata chefica spaja pažljivo odabrane i svježe vrhunske sastojke u fantastične slijedove. Predstavljamo favorite s njezinog jelovnika punog maštovitih jela za koja, kad god je moguće, koristi namirnice domaćih malih proizvođača.

Američki striploin u kombinaciji s paljenim šparogama, juneći biftek s pečenom mladom mrkvom, divlji brancin s cvijetom tikvice punjenim kremom od limunske trave te prsa biserke s kremom od vrganja, samo su dio novog jelovnika u kojem chefica Ana Grgić Tomić spaja pažljivo odabrane i svježe vrhunske sastojke u fantastične slijedove zbog kojih ćete ovog ljeta poželjeti ostati u Zagrebu i posjetiti restoran Zinfandel‘s. Višestruko nagrađivana Esplanadina chefica kuhinje zasluženo je početkom godine primila priznanje za Novi talent u regiji Mediterana prema prestižnom popisu La Liste Mediterranean za 2023., dok je na dodjeli Michelinovih priznanja početkom ljetne sezone treći put zaredom za restoran Zinfandel‘s primila važnu zelenu Michelinovu zvjezdicu te opravdala status vrhunske i održive kuhinje za što je, naglašava, zaslužan cijeli njezin tim.

image

Terasa Oleander

ESPLANADE, PHOTO BY LILI BAŠIĆ

Domaći proizvodi

Ana sa svojim timom najradije upotrebljava začinsko bilje uzgajano u malom vrtu na terasi Oleander te odabirom namirnica podržava male proizvođače koji ih mogu pratiti kvalitetom i isporukom. „Izdvojila bih konfitirane rajčice koje nabavljam od malog OPG-a, a kombiniram s gelom od bosiljka i prahom od maslinovog ulja uz pečenu burratu i lakto-fermentirane jagode. Premda je kraj sezone jagoda i dalje našim gostima želim pružiti vrhunske užitke zagrebačkih jagoda, stoga sam ih fermentirala sa sirutkom, medom, soli i vodom da dobijemo potrebnu kiselinu i svježinu koja upotpunjuje jelo. S druge strane, rakovica koja je u punom jeku sezone, zasigurno će biti tražen izbor jer je spajam sa sorbetom od jogurta koji nabavljam od provjerenog OPG-a iz Like. Neizostavan su sastojak ovog jela marinirani krastavci koji se prvo dime, a zatim mariniraju u domaćem jabučnom octu, dok koru od krastavca ne bacam, već je pržim kako bih dobila prah zanimljivog okusa. Naš je primarni cilj maksimalno iskoristiti svaku namirnicu, jer se čitav jelovnik temelji na održivosti”, istaknula je Ana Grgić Tomić.

image

Američki striploin, kruna od parmezana i pinjola, Bearnaise od tartufa, paljene šparoge, tartufi

ESPLANADE, PHOTO BY LILI BAŠIĆ

Škampi koji se tope u ustima

„U favorite s ljetnog jelovnika ubrajaju se i kvarnerski škampi koji nam već dugi niz godina dolaze iz podvelebitskog kanala, a HBO im je posvetio posebnu epizodu dokumentarne emisije Zero Waste Chef, upravo u okviru održivog koncepta kuhinje. Škampi su svježi, pripremam ih uz minimalnu obradu, tope se u ustima. Kombiniram ih s bijelim šparogama, veloutéom od škampa i ukiseljenim cvijetom bazge. Iako je sezona bazge prošla, brali smo je dok je bila u punom jeku, tako da je jedan dio prerađen u kremu, drugi je dio dobro dehidriran, a treći smo ukiselili. Riječ je o ljetnim namirnicama koje kratko traju, ali kojima možemo produljiti vijek trajanja određenim tehnikama pripreme”, dodaje chefica Ana.

Desertni jelovnik šlag je na kraju slatke priče o gastronomskom doživljaju restorana Zinfandel‘s. Nove gurmanske poslastice nadahnute su ljetom i okusima Mediterana, a valja naglasiti da je riječ o isključivo bezglutenskim desertima sa smanjenim udjelom šećera, čime se želi staviti naglasak na zdrave slastice. Sladoled od smokve ove je sezone apsolutni hit u Zinfandel‘sovoj kuhinji, a izbor finih slastica koje Ana priprema s timom vrsnih slastičara na čelu s Mirjanom Špoljar uključuje mousse od tonke i vanilije s crumbleom od bazge. Profinjeni okusi jagode stapaju se s bosiljkom u ovoj slatkoj kombinaciji kojoj će rijetki odoljeti.

image

Mousse od vanilije i tonke, juha od jagoda i bosiljka, crumble od bazge

ESPLANADE, PHOTO BY LILI BAŠIĆ

Gastronomska virtuoznost

Ana Grgić Tomić više je od 11 godina na čelu Zinfandel‘sa, kao i šarmantnog francuskog restorana Le Bistro te pritom uspješno vodi i Esplanade Catering. Njezini inovativni i kreativni jelovnici zadivili su brojne goste i poznate osobe, a Ana je primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. Njezin je rižoto 2013., 2016. i 2022. u poznatom vodiču Guida Gallo uvršten na popis najboljih rižota na svijetu. Anin stil pripreme jela i njezina osobnost doveli su je do sudjelovanja u poznatim kulinarskim televizijskim emisijama „Celebrity MasterChef” i „3, 2, 1 kuhaj” u ulozi članice žirija. Ponosno nosi titulu ambasadorice projekta Fish Forward u Hrvatskoj u inicijativi WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) da bi svojim primjerom utjecala na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Ana je među prvima u Hrvatskoj u suradnji s WWF-om u poslovanje hotela uvela program Food Waste te je svojim održivim principima pripreme hrane Zinfandel‘su donijela zelenu Michelinovu zvjezdicu. Godine 2022. okrunjena je titulom Chefa godine po izboru vodiča Gault&Millau Hrvatska, dok je 2016. primila nagradu za Chefa sutrašnjice. Njezinu gastronomsku virtuoznost i kreativnost prepoznalo je gurmansko udruženje Chaîne des Rôtisseurs koje joj je dodijelilo prestižnu titulu Chef Rôtisseur. Ana je tijekom godina rada u hotelu imala priliku raditi s brojnim inozemnim chefovima s Michelinovim zvjezdicama iz Francuske, Italije, Izraela, Koreje, Austrije, kao i gostovati sa svojim timom u vrhunskim restoranima izvan domovine.

image

Ana Grgić Tomić

ESPLANADE, PHOTO BY LILI BAŠIĆ

Inovativni slijedovi

Restoran Zinfandel‘s sa suvremenim ozračjem i čarobnom terasom Oleander predstavlja mjesto susreta i visoke gastronomije kojem se gosti rado vraćaju. U kombinaciji s Aninim inovativnim slijedovima te šarmantnim i profesionalnim osobljem, restoran je već dugi niz godina jedno od nezaobilaznih odredišta na gastronomskoj karti grada. Za potpun doživljaj, sommelier će vam rado odabrati najbolja vina i pjenušce iz Hrvatske i svijeta koji će savršeno zaokružiti iskustvo fine dininga.

Ponuda à la carte dostupna je u Zinfandel‘su svaki dan za ručak i večeru od 12.30 do 23 sata. Nedjeljom se u Zinfandel‘su od 12.30 do 15 sati poslužuje tradicionalni brunch, dok se svakodnevno za goste poslužuje bife i à la carte doručak. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Linker
01. svibanj 2024 06:40