SLASNI ZALOGAJI

Cimet rolice, karamelizirane jabuke, preokrenuti kolač - donosimo vam najfinije recepte koji vraćaju u djetinjstvo

Uživajte u slasnim slatkim i slanim zalogajima koji asociraju na dom, zimu i obiteljska druženja za stolom.

Pri pečenju kolača, jabuke u kombinaciji s cimetom pružaju prekrasan miris i božićni ugođaj. No, jeste li znali da je osim što se koriste u tortama, kolačima i pitama, jabuke se odlično slažu sa svinjskim kareom. U nastavku pročitajte recepte koji su za prste polizati.

Preokrenuti kolač od karamela i jabuka

Karamel:

  • 75 g maslaca
  • 125 g svijetlog muscovado šećera
  • prstohvat soli
  • Za sloj jabuka dovoljne su dvije veće gala ili idared voćke

Tijesto:

  • 200 g brašna
  • pola žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • prstohvat mljevenog kardamoma
  • prstohvat soli
  • 125 g omekšalog maslaca
  • 130 g šećera,
  • 2 velika jaja
  • 150 ml grčkog jogurta sobne temperature
  • korica jedne naranče
image

Preokrenuti kolač od karamela i jabuka

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Priprema:

Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje. U posudu za kuhanje staviti sve sastojke za karamel, staviti na laganu vatru da se sve otopi. Kada se šećer i maslac otopio i pretvorio u svjetlosmeđi karamel, maknuti s vatre. Važno je da je karamel gladak i sjajan. Odmah ga izliti u pripremljeni kalup za pečenje. Jabuke narezane na ploške slagati u krug počevši od vanjskog ruba prema sredini.

U zadnjoj fazi pripremiti biskvit. Jaja dodati u posudu za miksanje te ih zapjeniti, dodati šećer i omekšali maslac, pomiješati i staviti sa strane. U veću zdjelu staviti brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, kardamom, sol te sve lagano promiješati. U sredini napraviti malenu udubinu i uliti smjesu jaja. Sve lagano sjediniti uz dodatak grčkog jogurta i korice naranče.

Kada je smjesa glatka, lagano izliti na jabuke pazeći da se ne pomaknu. Kalup staviti u pećnicu i peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti oko 5 minuta da odstoji. Na kalup staviti veći tanjur za serviranje (njegovu unutarnju stranu) te brzim pokretom okrenuti kolač. Sada je biskvit dolje, a fino karamelizirane jabuke gore. Kolač poslužiti uz tučeno vrhnje.

Cimet rolice

Tijesto:

  • 130 ml toplog mlakog mlijeka
  • 21 g svježeg kvasca (pola kockice)
  • 1 žlica šećera, 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 180 g čvrstog jogurta
  • 1 veće jaje

Nadjev:

  • 100 g omekšalog maslaca
  • 120 g smeđeg šećera, 2 žlice cimeta

Preljev:

  • 120 g krem sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Na samom početku važno je napomenuti da svi sastojci moraju biti sobne temperature. U mlako mlijeko staviti šećer i kvasac pomiješati i pustiti da se zapjeni, oko 10 minuta. U veliku zdjelu staviti sve suhe sastojke, dodati zapjenjen kvasac, jaje i jogurt te umijesiti glatko tijesto. Posudu s tijestom prekriti krpom i ostaviti da se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči.

Dignuto tijesto radi lakšeg valjanja staviti na papir za pečenje i razvaljati u oblik pravokutnika dimenzija cca 50 x 40 cm. Po tijestu rasporediti smjesu za nadjev koja se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta. Tijesto lagano zarolati u štrucu.

image

Cimet rolice

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Oštrim nožem rezati rolice debljine oko 2,5 cm te svaku složiti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Rolice ne lijepiti jednu uz drugu jer se još prije pečenja moraju dizati minimalno dvadeset minuta. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva oko 20 minuta.

Dok se tijesto peče pripremiti preljev. Omekšalom maslacu dodati krem sir i šećer u prahu, sve dobro izmiješati da se dobije glatka smjesa. Tek izvađene rolice iz pećnice premazati pripremljenim preljevom. Obavezno od- mah mazati da se preljev sljubi s tijestom.

Karamelizirane jabuke

Sastojci:

  • 8 manjih jabuka iste veličine (sorta gala)
  • 300 ml rižinog ili kukuruznog sirupa
  • pola žličice jestive crvene boje
  • 400 g šećera
  • 180 ml vode
image

Karamelizirane jabuke

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Priprema:

Jabuke dobro oprati ispod mlaza hladne vode, ukloniti peteljku i umetnuti drveni štapić. U manju, a duboku posudu za kuhanje uliti vodu te dodati šećer, sirup dobro pomiješati i staviti na laganu vatru. Kada tekućina prokuha, dodati jestivu boju i kuhati oko pet minuta. Posudu maknuti s vatre i pustiti nekoliko minuta da smjesa odstoji.

Jednu po jednu jabuku uroniti u karameliziranu tekućinu i njome obložiti cijelu površinu jabuke. Jabuke stavljati na rešetku da se ohlade. Servirati uz koji listić mente.

Svinjski kare s pečenim jabukama

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog karea s kožom
  • sol, papar
  • par žlica ulja
  • 500 ml mesnog temeljca
  • 1 mrkva
  • 2 manja luka,
  • 3 češnja češnjaka
  • 4 - 5 jabuka sorte idared

Priprema:

Jako oštrim nožem kožu narezati na kockice. Paziti da se zareže samo koža, ne masnoća ispod nje. Meso dobro posoliti i začiniti svježim paprom. U posudu s poklopcem staviti meso te otklopljeno zapeći na malo ulja, oko deset minuta na 220 stupnjeva. Zatim mesu dodati oguljenu mrkvu, luk i češnjak.

image

Svinjski kare s pečenim jabukama

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Uliti mesni temeljac te poklopiti posudu. Vratiti u pećnicu i nastaviti peći sada na 150 stupnjeva oko dva sata. Jabuke dobro oprati i dodati pola sata prije kraja pečenja. Tada dodati i svježi lovor ili kadulju. Zadnjih 5 minuta pećnicu pojačati na 220 stupnjeva, maknuti poklopac s posude i dobro zapeći koricu. Dovoljno je oko deset minuta. Meso narezati i servirati uz pečenu jabuku i povrće.

Chutney od jabuka

Sastojci:

  • 3 jabuke granny smith
  • 100 g luka srebrenca
  • 50 g grožđica
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 2 žličice svježe mljevenog đumbira
  • 100 g smeđeg šećera
  • 175 ml jabučnog octa
  • 1 žličica soli
image

Chutney od jabuka

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Priprema:

U dublju posudu za kuhanje staviti na sitne kockice narezan luk. Zatim jabuke dobro oprati, ne guliti koru, nego prerezati na pola, izvaditi jezgru i jabuke narezati na kockice. Dodati sve ostale sastojke, lagano sve promiješati i posudu staviti na laganu vatru. Kada svi sastojci prokuhaju, nastaviti kuhati na laganoj vatri oko 45 minuta. Svakih deset minuta lagano promiješati.

Bitno je da jabuke omekšaju, a višak tekućine ispari. Chutney obavezno ohladiti prije serviranja. Chutney je umak koji se radi od voća ili povrća uz dodatak šećera, octa i začina. Idealan je dodatak burgeru, pečenjima ili sirevima.

Linker
10. travanj 2024 04:16