GASTRO

Ide li ljubav kroz želudac pitali smo Larisu Lipovac Navojec i njezinog dečka Hrvoja Jelinčića

Poznata plesna koreografkinja otkrila nam je kako uspijeva zadržati tako sjajnu liniju te koje je jelo - koje je u djetinjstvu prezirala - zavoljela zahvaljujući svom dragom.

Muškarac koji zna kuhati je privlačan. Muškarac koji nakon toga opere suđe je neodoljiv - kaže stara izreka s kojom se slaže i renomirana plesna koreografkinja Larisa Lipovac Navojec, koja za kulinarske vještine svog životnog partnera Hrvoja Jelinčića ima samo riječi hvale. Dugogodišnja članica žirija TV showa "Ples sa zvijezdama" priznaje da je njezin dečko, inače poznati zagrebački DJ i grafički dizajner, glavni kuhar u njihovu domu, ali i šire - u zajedničkom društvu se, naime, pronio glas o Hrvojevim fantastičnim domaćim specijalitetima, pa i prijatelji znaju "naručiti" njegovu sarmu ili varivo. Kad smo ga zamolili da pripremi nešto za proljetno izdanje Delicija, svestrani glazbeni entuzijast odlučio se za jelo koje je Larisa izbjegavala - sve dok ga nije upoznala.

image

Hrvoje je pravi meštar u kuhinji

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Kao dijete sam mrzila varivo od poriluka i kad mi je Hrvoje rekao da će mi to napraviti, nisam baš bila oduševljena. Iz pristojnosti sam pristala, misleći kako mi se neće svidjeti, no prevarila sam se. Umjesto na žlicu, njegov se poriluk jede vilicom i stvarno je sjajan, pa mi je zahvaljujući njemu od omraženog postao omiljeno jelo", otkriva Larisa, dodajući kako u Hrvojevim specijalitetima jednako uživa i njezin 13-godišnji sin Grgur, iz braka s glumcem Goranom Navojcem.

Hrvojeva ljubav prema kuhanju, otkriva nam, rodila se još u djetinjstvu. Odrastao je u Prigorju Brdovečkom pokraj Zaprešića, a za kuhanje se zainteresirao gledajući svoju majku.

"Odmalena me zanimalo, baš kao i mog brata koji je danas profesionalni kuhar u jednom hotelu u Postirama. Za to nas mjesto vežu brojne lijepe uspomene iz djetinjstva jer nam je otac s Brača", kaže Hrvoje, koji i danas dio ljeta provodi na tom dalmatinskom otoku te se s njega redovito vraća - prtljažnika punog otočnog bilja." Kad god sam na Braču, obavezno prošetam po jednom polju, koje je u vlasništvu mog prijatelja, na kojem raste divlji origano. Nekoliko dana ga sušim, a potom stavim u staklenke i koristim u kuhanju cijele godine. Baš kao i ukiseljene kapare koje moj otac bere na putu do plaže te, naravno, domaće bračko maslinovo ulje", kaže Hrvoje. Otok Brač za njega je bio sudbonosan i kad je riječ o ljubavi. Upravo je tamo, na ljetnom festivalu u Postirama na kojem je puštao glazbu, "zaiskrilo" između njega i Larise. Zajedno su već osam godina i savršeno se nadopunjuju u svemu, pa tako i u kuhinji.

image

Ona voli azijske specijalitete, on domaću hranu i pravi su primjer izreke da se suprotnosti privlače

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Ja najviše volim fusion hranu, posebno japanske i libanonske specijalitete, dok je Hrvoje skloniji domaćim jelima poput sarme, variva i krpica sa zeljem... U šali kažem da sam ja istraživačica u kuhinji, a on tradicionalist. Naravno, zbog Grgura koji ima 13 godina i preferira jednostavna jela poput faširanaca, pirea i špinata ili bifteka s novim i neobičnim okusima Hrvoje i ja eksperimentiramo na putovanjima. Tada obavezno posjećujemo restorane s raznim nacionalnim kuhinjama i isprobavamo jela koja nismo imali prilike kušati", kaže Larisa, koja je i sama vješta u kuhinji, pogotovo kad je riječ o mediteranskim jelima i raznim vrstama tjestenine. Ljubav prema pašti, otkriva, naslijedila je od svoje none Talijanke, čije recepte često koristi, a često spravlja i nonin specijalni bolognese jer ga njezin sin obožava. A kako kao plesačica uspijeva fino jesti i održati vitku liniju?

"Kad se poput mene svakodnevno bavite fizičkom aktivnosti, to ide lakše, mada sam imala jednu fazu u kojoj sam bila pretila. Bilo je to kad sam imala osamnaest godina, živjela u New Yorku i natukla 79 kilograma. Nije mi se sviđao osjećaj da nisam u stanju kontrolirati vlastito tijelo i nakon što sam skinula te kile, više si nikad nisam dopustila takvu situaciju. Jedem sve što volim i često, ali u manjim količinama", otkriva Larisa, kojoj ni poslovni tempo ne dopušta da dobije koji kilogram viška.

"Moj Plesni studio TALA PLE(j)S u pogonu je gotovo 24 sata 7 dana u tjednu, baš kao i ja: uz cjelogodišnji festival Platforma HR koji organiziram, imam i tekuće predstave, a trenutno pripremam i predstavu u Novom Sadu, unutar EU projekta Svijet mogućnosti. Uz to vodim edukativne plesne programe i bruTALA Company, plesnu trupu unutar Tale s kojom gotovo svaki vikend idem na natjecanja diljem Europe, a uskoro nas očekuju europsko i svjetsko prvenstvo", kaže Larisa. Hrvoje se pak, uz to što je DJ, bavi dizajnom - upravo za Luku Nižetića dovršava kreiranje majice za novi spot, u planu je izrada plesne odjeće za polaznike PC Tala. Zbog proširenja posla nedavno je kupio novi uređaj za sitotisak i digitalni tisak kojim će pokrenuti izradu personaliziranih predmeta.

"Larisa i ja smo pet godina živjeli u Berlinu, gdje je grafički dizajn jako popularan i individualiziran. Kako mi i u Zagrebu oko sebe imamo specifičnu grupu ljudi, plesača, arhitekata, umjetnika, svi oni žele personalizirane stvari koje ću raditi po narudžbi osobe ili brenda", objašnjava Hrvoje, koji Larisi pomaže i na Talinom ART kamp projektu - riječ je o umjetničkom kampu koji se dva puta godišnje po tjedan dana održava u TALA PLE(j)Su, gdje djeca plešu, glume, bave se različitim vrstama umjetnosti, zajedno borave, jedu, druže se, čak i kampiraju na "prespavancima". Za kuhanje su zaduženi upravo Hrvoje i njegova majka Vesna. Djeca jedva čekaju njihove specijalitete, a zbog njih su čak i najprobirljiviji mališani zavoljeli variva.

Linker
07. travanj 2024 13:02