Napoleon torta

 PEXELS
Oh la la!

Napoleon torta: Imamo jednostavan recept za kremastu francusku slasticu od lisnatog tijesta koja plijeni i izgledom i okusom

Ljubitelji lisnatog tijesta uživat će u Napoleon torti po receptu gastro influencerice Nikoline Bedrice, koja je upravo ovim kolačem zasladila uzvanike na proslavi svog rođendana.

Ljubitelji lisnatog tijesta uživat će u Napoleon torti po receptu gastro influencerice Nikoline Bedrice, koja je upravo ovim kolačem zasladila uzvanike na proslavi svog rođendana.

Francuski deserti oduvijek su imali posebno mjesto u svijetu slastičarstva, a Napoleon torta jedna je od onih raskošnih poslastica koja jednako plijeni izgledom i okusom. Slojevita, kremasta i nježna, kombinacija je hrskavog lisnatog tijesta s bogatim punjenjem od fine kreme i desert je kojemu je teško odoljeti. Upravo takvu, ali s malo više pažnje i ljubavi u kućnoj atmosferi, priprema Šibenčanka Nikolina Bedrica, koja stoji iza Instagram profila "Slatka iskušenja". Svoju verziju Napoleon torte ova gastro influencerica pretvorila je u pravu poslasticu za svaku prigodu.

Njezina je verzija jednostavna, lagana i maksimalno pojednostavljena, tako da ju svi mogu s lakoćom napraviti i uživati u njoj, baš kao što je i ona za svoj rođendan. Recept kojem je teško odoljeti donosimo u nastavku, kao i detaljne upute za pripremu.

image

Napoleon torta

PRIVATNA ARHIVA

Recept

Sastojci za kore:

3 gotova razvaljana lista lisnatog tijesta (od kojih ćemo dobiti 6 kora)

Priprema:

Uzmite kalup ili tanjur i pomoću njega napravite krug od lisnatog tijesta (ja sam koristila oko 20 centimetara promjera). Koristite papir za pečenje u kojem je zarolano lisnato tijesto da ne trošite svoj. Trebate dobiti 6 kora. Pecite na okrenutom plehu, obje kore trebaju stati na jednom, tako ste prije gotovi. Prije pečenja ih izbockajte vilicom da se ne dignu previše. Pecite ih u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva 10 do 15 minuta dok lagano ne porumene. Ohladite ih. Rubove lisnatog koristite za posip na kraju, samo ih izmrvite.

Sastojci za kremu:

  • 4 jaja
  • 50 g gustina
  • 80 g šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g maslaca
  • 200 ml slatkog vrhnja (istući u šlag)
image

Napoleon torta

PRIVATNA ARHIVA

Priprema kreme:

Prvo napravite kremu i dok se ona hladi, radite kore.

Jaja, gustin, šećer, vanilin šećer i 100 mililitara mlijeka (od onih 500 mililitara) umutiti mutilicom. U zdjelu staviti ostatak mlijeka, 400 mililitara, da zakuha. Kad zakuha, maknuti s vatre i umiješati pripremljenu smjesu. Vratiti na vatru uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Kao kad kuhate puding. Kad je gotovo, maknite s vatre, dodajte maslac i mikserom sve sjedinite u finu, glatku kremu. Stavite kremu na veliki tanjur, prekrijte prozirnom folijom (da se ne stvori korica) i ohladite. Kad se krema ohladi, slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag te ga dodajte kremi i sve zajedno izmiksajte u finu, glatku smjesu.

Slaganje:

Slažite kremu na koru sve dok ih ne potrošite, zadnja nam je krema na koju stavljamo izmrvljenu koru. Možete dodatno ukrasiti ili pak ostaviti ovako. Ohladite ju, najbolje preko noći da se sve fino poveže i poslužite.

25. studeni 2025 01:26