Cvjetovi bazge koja raste gotovo u svakom dvorištu, a čija je ljekovita svojstva hvalio i otac medicine Hipokrat, ublažavaju simptome prehlade i gripe pa ih upotrijebite za izradu sirupa ili ih ponudite ukućanima kao slasticu.
Bazga je raširena biljka koja raste na rubovima šuma, uz puteve, pored rijeka i potoka, no dok su cvjetovi i bobice jestivi, lišće i kora su otrovni.
SIRUP OD BAZGE
SASTOJCI 30 cvjetova bazge 3 litre vode 3 limuna 3 čajne žličice limunske kiseline 2 - 2,5 kg šećera
PRIPREMA Cvjetove namočiti u vodi, dodati narezani limun i pustiti da odstoji 24 sata. Potom procijediti, u tekućinu dodati šećer te staviti kuhati, uz miješanje, sat vremena. Dodati limunsku kiselinu te kuhati još desetak minuta. Vruće uliti u vruće, sterilizirane boce, zatvoriti folijom i poklopcem, zamotati u suhu krpu pa pustiti da se hladi preko noći. Pospremiti na suho mjesto, bez direktnog kontakta sa suncem.
POHANI CVJETOVI BAZGE
SASTOJCI 1 jaje, 100 g glatkog brašna, 100 ml mlijeka, 100 ml vode, 1 vanilin šećer, desetak cvjetova bazge, ulje za prženje
PRIPREMA Umutiti tijesto za palačinke, ali gušće. Cvjetove bazge dobro oprati i posušiti na kuhinjskom ubrusu. Uroniti ih u smjesu pa ih kratko sa svake strane ispržiti na zagrijanom ulju, na srednje jakoj vatri. Pečenu bazgu izvaditi na papirnati ubrus kako bi se višak masnoće ocijedio te posuti šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....