
Slušatelji Radija Dalmacija svako poslijepodne imaju prilike čuti glas Solinjanke Anamarije Božinović, voditeljice koja privlači mladu publiku i zahvaljujući svojoj aktivnosti na društvenim mrežama. Primjerice, prihvaća izazove na TikToku - u kojima joj slušatelji zadaju smiješne riječi, a ona ih izgovara u eteru - što je Radiju Dalmacija donijelo 200 tisuća novih pratitelja. Iako većinu dana provede na poslu, uvijek pronalazi vremena za kuhanje, jer joj je važno da jede domaću i raznoliku hranu, a to joj je i oblik opuštanja.
- Uživam u cijelom kreativnom procesu - od otkrivanja novih recepata do kupovine namirnica, sjeckanja, dodavanja začina i degustiranja - govori Anamarija Božinović, koja je diplomirala novinarstvo u Mostaru, radila na Jadranskom radiju i Narodnom, a posljednje dvije godine je u Splitu na Radiju Dalmacija. Još kao djevojčica pravila je društvo majci Snježani u kuhinji i ispitivala je kako se što radi, ali njena baka Mara zaslužna je za prvo jelo koje je ikad napravila - tjesteninu sa sirom. S vremenom je postala vrlo spretna u pripravi svih vrsti jela, u čemu osobito uživa njen dečko Vice, mlađi brat pjevačice Gine Victorije Damjanović s kojom ima zajedničku pjesmu “Mama”.
ČITAJTE I: Da mi je nešto slatko... Ana-Marija Bujić otkriva dva recepta iz svoje nove kuharice
- Vice je, osim što se bavi glazbom, i barmen pa su njegova specijalnost kokteli - kaže Anamarija Božinović. Mnogi se u vremenu korizme nastoje “očistiti” od nezdravih navika, no radijska voditeljica tijekom cijele godine pazi na to što unosi u svoj organizam. U njenom slučaju to su zaista namirnice iz kontroliranih uvjeta, jer ima vlastiti vrt pokraj kuće u Solinu gdje rastu blitva, poriluk, brokula, tikvice i šenon. Anamarija svaki dan pak započinje s pola sata joge i smoothiejem od bobičastog voća, banana, badema, špinata, psyllium ljuskica, sojinog mlijeka, maca praha i špinata. Ljubiteljica je i mesa, zbog čega tijekom posta i nemrsa osmišljava kreativne alternative: tako su i nastale njene morske lazanje s kozicama. Osim u kuhinji, slobodno vrijeme provodi i u prirodi, a za izlet uvijek pripremi ručak koji nosi u prijenosnom hladnjaku.
- Nema ništa ljepše nego razvući vreću za ljuljanje i ležanje između dva stabla, ležati, gledati u krošnje i slušati cvrčke, a znati da te čeka fini ručak, čak i ako si kilometrima daleko od kuće - govori Anamarija. I na posao donosi ručak od kuće pa redakcija miriše na njena jela. Ponekad i naruči hranu, a tad bira azijske specijalitete - koje i sama izvrsno spravlja. Od rezanaca do sushija i pokea. No, ona je prije svega, kaže, morsko dijete i ne može zamisliti život bez poljičkog soparnika, neretvanskog brudeta od žaba te jela na buzaru.
- Mislim da sam ja idealno dijete svake majke jer ne postoji ta namirnica koja se meni ne sviđa. Nikad me nije trebalo tjerati da jedem, a i u kuhinji eksperimentiram sa svime. Što god da se našlo u mom hladnjaku, bit će iskorišteno za nešto novo i maštovito - zaključuje Anamarija.