Ako volite klasike, ali i volite iznenađenja, ovaj desert pravo je otkriće. Spoj bogatog, aromatičnog nadjeva od maka i kremaste teksture sladoleda donosi okus djetinjstva, ali u novom ruhu. Uživajte!
Kad se govori o novom valu hrvatskih slastičara, jedno se ime sve češće spominje – ono dvadesetdvogodišnje Nike Čavlović, talentirane slastičarke iz zagrebačkog restorana Mano2 koja je nedavno proglašena najboljom slastičarkom po izboru magazina Dobra hrana. Niku smo stoga posjetili na radnom mjestu, a osim što nam je ispričala svoju priču i put do vrha slastičarske scene, Nika je za čitatelje Glorije otkrila i recept za pomalo neočekivan, ali vrlo zanimljiv desert koji svakako vrijedi isprobati. Riječ je o sladoledu od makovnjače kojim se možete zasladiti nakon nedjeljnog ručka.
Ako volite klasike, ali i volite iznenađenja, ovaj desert pravo je otkriće. Spoj bogatog, aromatičnog nadjeva od maka i kremaste teksture sladoleda donosi okus djetinjstva, ali u novom ruhu. Uživajte!
SLADOLED OD MAKOVNJAČE
Sastojci:
- 470 g mlijeka
- 470 g vrhnja
- 160 g šećera
- 115 g žumanjaka
- 60 g ruma
- 350 g nadjeva za makovnjaču
- 2 prstohvata soli
Priprava: Zagrijati mlijeko i vrhnje te ih preliti preko šećera, soli i žumanjaka koje se prethodno promiješaju pjenjačom. Sve kuhati na pari do 83°C, dodati rum, pa preliti preko nadjeva za makovnjaču. Promiješati, ohladiti, pa staviti u aparat za sladoled ili odmah zalediti.
Sastojci za nadjev za makovnjaču:
- 160 g mlijeka
- 10 g meda
- 4 klinčića
- 6 g cimeta
- pola žličice mljevene kave
- pola mahune vanilije
- 25 g maslaca
- 50 g šećera
- 200 g mljevenog maka
- korica jedne naranče i pola limuna
- 70 g grožđica
- 40 g ruma
Priprava: U zdjelu staviti mak, naribanu koricu agruma i grožđice koje se prethodno natope u rumu. Sve ostale sastojke zakuhati do vrenja, procijediti kroz fino sito i preliti preko maka. Sve dobro promiješati i poklopiti folijom dok se ne ohladi. Ovaj nadjev se može koristiti i pri izradi tradicionalne makovnjače.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....