NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
Pravo otkriće

Jeste li za sladoled od makovnjače? Imamo recept najbolje hrvatske slastičarke za ovaj neodoljiv desert

Ako volite klasike, ali i volite iznenađenja, ovaj desert pravo je otkriće. Spoj bogatog, aromatičnog nadjeva od maka i kremaste teksture sladoleda donosi okus djetinjstva, ali u novom ruhu. Uživajte!

Ako volite klasike, ali i volite iznenađenja, ovaj desert pravo je otkriće. Spoj bogatog, aromatičnog nadjeva od maka i kremaste teksture sladoleda donosi okus djetinjstva, ali u novom ruhu. Uživajte!

Kad se govori o novom valu hrvatskih slastičara, jedno se ime sve češće spominje – ono dvadesetdvogodišnje Nike Čavlović, talentirane slastičarke iz zagrebačkog restorana Mano2 koja je nedavno proglašena najboljom slastičarkom po izboru magazina Dobra hrana. Niku smo stoga posjetili na radnom mjestu, a osim što nam je ispričala svoju priču i put do vrha slastičarske scene, Nika je za čitatelje Glorije otkrila i recept za pomalo neočekivan, ali vrlo zanimljiv desert koji svakako vrijedi isprobati. Riječ je o sladoledu od makovnjače kojim se možete zasladiti nakon nedjeljnog ručka.

image

Nika Čavlović najbolja je slastičarka po izboru magazina Dobra hrana

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Ako volite klasike, ali i volite iznenađenja, ovaj desert pravo je otkriće. Spoj bogatog, aromatičnog nadjeva od maka i kremaste teksture sladoleda donosi okus djetinjstva, ali u novom ruhu. Uživajte!

image

Sladoled od makovnjače

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

SLADOLED OD MAKOVNJAČE

Sastojci:

  • 470 g mlijeka
  • 470 g vrhnja
  • 160 g šećera
  • 115 g žumanjaka
  • 60 g ruma
  • 350 g nadjeva za makovnjaču
  • 2 prstohvata soli

Priprava: Zagrijati mlijeko i vrhnje te ih preliti preko šećera, soli i žumanjaka koje se prethodno promiješaju pjenjačom. Sve kuhati na pari do 83°C, dodati rum, pa preliti preko nadjeva za makovnjaču. Promiješati, ohladiti, pa staviti u aparat za sladoled ili odmah zalediti.

Sastojci za nadjev za makovnjaču:

  • 160 g mlijeka
  • 10 g meda
  • 4 klinčića
  • 6 g cimeta
  • pola žličice mljevene kave
  • pola mahune vanilije
  • 25 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 200 g mljevenog maka
  • korica jedne naranče i pola limuna
  • 70 g grožđica
  • 40 g ruma

Priprava: U zdjelu staviti mak, naribanu koricu agruma i grožđice koje se prethodno natope u rumu. Sve ostale sastojke zakuhati do vrenja, procijediti kroz fino sito i preliti preko maka. Sve dobro promiješati i poklopiti folijom dok se ne ohladi. Ovaj nadjev se može koristiti i pri izradi tradicionalne makovnjače.

04. prosinac 2025 14:47