Martina Dumančić, vlasnica slastičarnice M&M, blagdanske okuse pretvara u uspomene, mirise u emocije, a kolače u male čarolije. Otkrila nam je na koji način ove godine možemo adventske kekse pretvoriti u jestive ukrase za bor te od njih napraviti kreativni i ukusni - adventski vijenac
U vrijeme adventa kolači mogu postati više od slastica - u tren oka pretvaraju se u kreativne, jestive ukrase za bor. Od mirisnih medenjaka mogu nastati jestive kuglice za bor, a od nježnih keksa adventski vijenac koji unosi blagdansku toplinu u svaki dom. Kako ih ove godine napraviti otkrila nam je Martina Dumančić, vlasnica zagrebačke Slastičarnice M&M za koju su upravo advent i Božić izvor posebne inspiracije i kreativnosti.
Dok grad miriše na cimet i vaniliju, u M&M-u nastaje posebna čarolija: spoj maslaca, meda i čokolade budi najljepše uspomene na djetinjstvo, a Martina kroz te mirise nastoji svakog posjetitelja slastičarnice vratiti vrijednostima koje već 33 godine u svojoj slastičarnici najviše voli - miru, radosti i obiteljskom duhu.
Iako svakodnevno radi s mnoštvom slastica, od kojih je najpoznatija njihova autorska torta Bijeli Zagreb, postoje kolači koji imaju posebno mjesto: medenjaci umočeni u čokoladu njezin su favorit jer u jednom zalogaju spajaju toplinu meda i bogatstvo tamne čokolade. Čokoladni keksi s cimetom ispune cijelu slastičarnicu mirisom doma, a breskvice, šarene i nostalgične, podsjećaju na blagdanske stolove njezina djetinjstva. Ove godine u M&M-u pod njezinim vodstvom kolači su postali više od slatkih zalogaja - jestivi ukrasi, male blagdanske priče koje griju srce i podsjećaju na to da Božić živi u mirisima, uspomenama i zajedništvu koje dijelimo.
BOŽIĆNI VIJENAC
Sastojci
- 200 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 12 g vanilin šećera
- 5 g priprema začina za medenjake
- korica naranče
Priprema
Sve sastojke izvagati, pripremiti i staviti u samostojeći mikser te lagano ujednačiti smjesu. Paziti da se ne mijesi previše.
Ostaviti u hladnjaku sat vremena, a zatim tijesto izvaljati na debljinu 10 milimetara. Potom odrediti po želji veličinu i oblik te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva. Peći dok ne poprimi lagano žućkastu boju te izvaditi iz pećnice. Ostaviti da se ohladi. Po želji se od ostatka tijesta napravi željeni oblik keksića. Dekorirati fondantom, royal icingom, perlama...
Savjet više: Za vijenac je potrebno tijesto koje dobro drži oblik. Zato treba dodati malo više brašna i malo manje masnoće nego u mekanijim varijantama. Med i začini i dalje će dati miris, ali struktura će biti stabilnija.
MEDENJACI
Sastojci
- 70 dag brašna
- 4 jaja
- 25 dag šećera
- 15 dag meda
- 1 dag sode bikarbone
- 6 dag maslaca (margarina)
- začini: cimet, mljeveni oraščić, klinčić, anis...
- ribana kora od naranče
- čokoladna glazura
- 30 dag čokolade
- 24 dag maslaca (margarina)
Za crtanje (ukrašavanje):
- 1 bjelanjak
- 15 - 20 dag šećera u prahu (količina ovisi o veličini bjelanjka kako bi bilo dovoljno gusto)
- nekoliko kapi limuna
Priprema:
U brašno dodati sodu, jaja promiješana sa šećerom (ne tući mikserom, samo promiješati), med, rastopljen i prohlađen maslac, začine i narančinu koricu. Umijesiti glatko tijesto. Ostaviti pokriveno prozirnom folijom 24 sata na sobnoj temperaturi.
Tijesto premijesiti rukama na malo pobrašnjenoj radnoj plohi. Raspodijeliti na nekoliko dijelova i svaki zasebno opet oblikovati rukama te razvaljati na oko 0,5 cm debljine. Rezati uz pomoć kalupića, slagati na pakpapir (treba ih razmaknuti jer narastu) i peći na 200 stupnjeva 5 - 7 min.
Čokoladu i maslac rastopiti na pari. Umočiti samo gornju polovicu medenjaka te ostaviti da se osuše na zraku.
Bjelanjak pomiješati sa šećerom u prahu. Polako sipati šećer da bude dovoljno gusto da se može crtati, a da bijela glazura "ne bježi" te dodati nekoliko kapi limunova soka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....