Nakon života u Sarajevu i Splitu, Mira Vuković skrasila se u Sydneyju gdje radi u luksuznoj trgovini The Tea Collective, a plan joj je dodatno se educirati, steći titulu ‘tea mastera‘ i stvarati vlastite aromatične kombinacije.
Impresivno povijesno zdanje Queen Victoria Building (QVB) u Sydneyju, izgrađeno 1898. u čast vladarice Ujedinjenog Kraljevstva, danas je luksuzni trgovački centar s nizom butika visoke mode, profinjenih kafića, slastičarnica, restorana i specijaliziranih dućana. Među njima se u toj raskošnoj romaničkoj zgradi izdvaja The Tea Collective - ekskluzivna trgovina s više od 120 vrsta čajeva, otvorena u rujnu 2024. Već iste godine osvojila je nekoliko zlatnih medalja na dodjeli nagrada Golden Leaf, koje dodjeljuje Australska udruga majstora čaja, uključujući i onu za najbolji "tea shop".
No, ono što ovu uspješnu priču čini još posebnijom jest činjenica da iza nje stoji žena s ovih prostora - Mira Vuković. Rođena je u Sarajevu, odakle joj je otac, a ondje je živjela do svoje 19. godine. Početkom rata preselila se u Split (majka joj je Dalmatinka) i iako se zaljubila u taj grad te stekla brojne prijatelje, 1996. odlazi u Australiju. U Sydneyju je studirala modu i deset godina vodila vlastitu dizajnersku kuću Mad Cortes, s kojom se predstavila i na australskom Tjednu mode, a potom je odlučila promijeniti karijeru i postati menadžerica u jedinstvenoj čajani.
Majstorica čaja
"Moja draga prijateljica i poslovna partnerica Becci Fowler, koja je i "tea master" s velikim znanjem o različitim svjetskim čajevima, sama je došla na ideju za ovaj projekt nakon što je deset godina radila online i na bazi veleprodaje. Došlo je vrijeme da otvori ovu predivnu trgovinu i tada sam joj se pridružila", priča Mira, koja se također školuje za majstoricu čaja te će proširiti znanje o svim vrstama tog biljnog napitka, a ne samo o onima koje prodaju u The Tea Collectiveu. Imaju čajeve iz cijelog svijeta - Japana, Kine, Kenije, Tajvana, Indonezije... - a ponosna je što ih "blendaju" sami. I to isključivo u Australiji, ručno i prema narudžbi - pa su uvijek svježi.
"Imamo originalne mješavine prirodnih i organskih čajeva, a ove godine smo, primjerice, osvojili nagradu za najbolji "blend" Oolon Chardonnay. Miks je oolong čaja iz Tajvana, papaje, naranče, peteljki ruže i nevena, cimeta i esencije vanilije. Predivan je i nećete ga naći nigdje na svijetu! Prije toga je naša Matcha Latte, koja je također vrlo popularna, nagrađena zlatnom medaljom. Obožavam taj japanski zeleni čaj koji se pije s mlijekom", govori Mira, dodajući kako su joj među favoritima i Blueberry Sencha (zeleni čaj s bobičastim voćem), Yoga (cimet, glog, đumbir, kardamom, crni papar i klinčić), Mexican Mango & Chilli, Whisky & Cream, Chocolate Coconut Chai... Među zanimljivim kombinacijama ističu se i Queen Victoria (crni čaj s cvjetnim laticama i voćnim aromama), Spirit (rooibos, mango, narančina kora, cimet, đumbir, crni papar i kardamom), Toasted Coconut, Jasmine Flower Green, Bangalore Rose, Pure Peppermint, Gingerbread Chai...
Užitak pijenja
"Najskuplji čaj u našoj trgovini je Manjari Roses. Porijeklom je sa Šri Lanke, a cijena mu je čak 4000 australskih dolara po kilogramu", otkriva Mira i objašnjava kako je riječ o limitiranom izdanju s plantaže Lumbini, poznate po vrhunskim, maloserijskim crnim čajevima. Svaki listić je ručno smotan u oblik ruže, što zahtijeva posebnu vještinu, strpljivost i vrijeme - često i do sat vremena za samo deset grama. Berba je iznimno selektivna: koriste se samo najmlađi pupoljci i najnježniji listovi što dodatno povećava vrijednost. Ovaj čaj ne sadrži dodatne arome, već prirodno oslobađa note ruže, meda, slada i začina, a mijenja se kroz više infuzija - takozvani "slow‑release". Svaka se šalica može prelijevati više puta bez gubitka okusa pa je užitak pijenja dugotrajan i slojevit. To je uistinu najluksuznija ceremonija uživanja u čaju, zbog čega Manjari Roses nije za svaki dan.
"Imamo i malu kolekciju biljnih čajeva koji pomažu kod nesanice, upala, probave i mršavljenja", objašnjava Mira Vuković, kojoj je cilj da otvore još koju trgovinu i da njihovi čajevi budu dostupni diljem svijeta. Voljela bi, dodaje, otići i u Split koji joj jako nedostaje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....