#trending

Kava s tonikom novo je hit piće za ljeto koje je osvojilo internet: Odmah sam ga isprobala i oduševila se okusom

Ako volite kavu, ali ledena varijanta vam više ne paše, možda se, baš kao i ja, iznenadite okusom jedne kavene novotarije koja se munjevitom brzinom širi po društvenim mrežama. A recept je zaista jednostavan!

Ako je zatvaranje kafića i restorana ove i prošle godine nešto dokazalo, onda je to činjenica da možemo biti itekako kreativni kada smo na to prisiljeni. Kako ne pijem tursku kavu i raznorazne mućkalice koje se nazivaju kavom, sva sreća što sam jednom prigodom, prije same pandemije, dobila kućni aparat za kavu.

Da se to nije dogodilo, ne znam kako bih izdržala bez finog espressa...bilo bi vrlo teško. Što se tiče kavenih napitaka, mogu probati sve, ali to ne znači da će mi se automatski svidjeti jer je kava unutra. Popularnu dalgona kavu - pjenastu poslasticu od instant kave - nisam uspjela napraviti. Možda sam imala krivu kavu ili nisam dobro baratala pjenjačom, ne znam.

Čitajte i: Zdravo, a fino! Donosimo recept za zdravu verziju rafaelo kuglica s kojom ćete zaboraviti na klasične

image
Ako volite neobične okuse, ovo bi vam se moglo svidjeti. Ako ne na prvu, onda na drugu ili treću.
IDA TOMAŠKOVIĆ

Nije mi se dalo mučiti s tim pa sam odlučila i dalje uživati u klasičnom espressu. Dok nisam neki dan naišla na novo hit piće koje se vrlo brzo proširilo društvenim mrežama. Riječ je o kavi s tonikom, odnosno coffee tonic napitku koje na prvi pogled izgleda odlično, ali ne zvuči baš fino.

Ipak, neobične stvari me intrigiraju pa sam brže-bolje morala isprobati to čudo. Originalni recept sastoji se samo od tonika i kave, no ovo piće je vrlo svestrano pa u njega možete staviti što god vam padne na pamet. Za početak držala sam se originalnog recepta.

Kava s tonikom

Sastojci:

  • 170ml tonika
  • 60ml ohlađene jake kave (može turska, a može i espresso)
  • kockice leda

Priprava:

U čašu prvo ulijte tonik i do vrha stavite kockice leda. Zatim polako prelijte kavu preko leda i tonika. Pažljivo ulijevanje kave omogućit će da se tonik pomiješa s kavom i stvori vizualno privlačan efekt.

Čitajte i: Domaći recepti za najpopularnije koktele: Provedite ljeto sa stilom uz omiljena ljetna pića!

Za dodatno šašav okus možete dodati i:

  • malo soka od limete, grejpa ili naranče
  • žličicu cimeta
  • žličicu meda ili javorovog sirupa
  • 30 ml džina
  • 30 ml viskija
image
U kavu s tonikom možete staviti i malo meda, cimeta, sok od naranče ili bilo što drugo što će oplemeniti okus!
IDA TOMAŠKOVIĆ

Okus?

Kada sam prvi put gucnula, rekla sam naglas "kaj je ovo?!". Nije me oduševilo jer je bilo gorko, a ja ne volim gorku kavu. No, onda sam se sjetila ledene kave kakvu poslužuju u Grčkoj i pomislila "ahaaaa, znači od tu taj okus".

Da, kava s tonikom me neodoljivo podsjeća na grčku ledenu kavu za koju sam na prvu imala sličan komentar i nisam je mogla više okusiti. No, sa svakim danom postajala mi je sve bolja, baš kao i ova. Sa svakim novim gucom, ovaj napitak mi je bio sve finiji.

Ipak sam stavila malo meda i onda je okusno bio još bolji! Mami se nije svidjela kombinacija gorčine kave i trpkosti tonika i to je ok, ukusi su različiti. A vizualni efekt je predivan - piće još bolje izgleda uživo nego na fotkama! A i ova dva listića mente tome su pripomogla.

Sve u svemu, kava s tonikom je super piće ako volite nove, neobične okuse. Čak i ako vam se ne svidi na prvu, dajte mu još nekoliko šansi, dodajte mu malo soka, cimeta ili nečeg trećeg. Uživajte!

Linker
15. travanj 2024 03:02