Prijateljice Ana Slade-Šilović i Marina Martinis u Trogiru su otvorile prvu specijaliziranu fritularnicu u Hrvatskoj, gdje tu legendarnu dalmatinsku slasticu rade po vlastitom receptu, uz pomno birane sastojke i neograničenu kombinaciju punjenja, preljeva i posipa
Trogirski trg koji nosi ime poznatog ljekarnika, konzervatora i publicista Roka Slade-Šilovića nedavno je postao bogatiji za jedan poseban ugostiteljski objekt - prvu hrvatsku specijaliziranu fritularnicu Balîna, na koju bi bio ponosan i dotični hrvatski velikan jer je jedna od suvlasnica njegova praunuka. Dugogodišnje prijateljice i vlasnice Ana Slade-Šilović (36) i Marina Martinis (37) kažu kako je ideja za pokretanje slatkog biznisa proizašla iz nebrojenih sati koje su skupa provele u kuhinji.
"Kao djevojčice smo voljele zajedno pripremati razne dalmatinske slastice, često i fritule. Tijekom jednog druženja pričale smo o planovima za budućnost i spontano došle do zaključka da želimo otvoriti fritularnicu. I odmah smo krenule u realizaciju", kaže Marina. Posljednjih godinu i pol dana balansirale su između obitelji, majčinstva i otvaranja fritularnice. Građevinski radovi započeli su u ožujku i oko njih je puno pomogao i Marinin suprug Marko, dok je Marina bila zadužena za radove i logistiku, a Anin suprug Sven, arhitekt s inozemnim iskustvom, osmislio je cjelokupan dizajn prostora.
"Sve smo odradili sami, od koncepta i uređenja do isprobavanja recepata i stajanja za šankom. Nije bilo lako, ali svaki uspjeh sad ima svoju težinu", iskreno priznaje Marina, koja je rođena u Splitu, a odrasla u Segetu Donjem. Završila je Ekonomski fakultet, ali se nakon godina rada u struci odlučila vratiti nečemu što je još više ispunjava. Ljubav prema tradicionalnoj "spizi", kruhu, tijestu i zajedničkom kuhanju s djecom pretočila je u posao koji spaja sve ono što voli.
" Kroz svoj rad želim da se ljudi osjećaju dobro, bilo kroz topli osmijeh, lijepu riječ ili svježe pripremljenu fritulu. Kao dijete najviše sam voljela male, zlatno pečene fritule, nepravilnog oblika, hrskave izvana, a mekane iznutra. Najdraže su mi bile kad su još tople, posute šećerom u prahu, a cijela kuća mirisala bi na vaniliju i limunovu koricu", govori Marina.
Posebnu pažnju baš toj slastici odlučile su dati jer su, kažu, fritule dio njihove kulture, posebno u Dalmaciji i Trogiru, ali su dosad bile rezervirane samo za sajmove, štandove i posebne prigode. Za dobru fritulu, kaže, ključna je kombinacija kvalitetnih sastojaka, ispravne temperature ulja i iskustva. Rade ih po vlastitom receptu, s pomno biranim sastojcima i u neograničenim kombinacijama preljeva i posipa.
"Svaka fritula je svježa i napravljena bez ikakvih umjetnih dodataka, a sve te sitnice čine razliku između prosječne i stvarno dobre fritule", objašnjava Marina. A razlika se osjeti. U samo mjesec dana koliko je prošlo od otvorenja, Balîna već ima svoje "bestsellere" - Belgija, Dubai i Cheesecake su najtraženije, iako svatko može složiti vlastitu kreaciju. Osim fritula, Balîna nudi i specialty kave, matchu i domaće craft sokove - sve se može ponijeti, savršeno prilagođeno današnjem brzom ritmu.
" Voditi mali biznis kao što je fritularnica velik je izazov, ali i nešto što nam donosi puno zadovoljstva. Kad kreneš iz nule, imaš sto stvari na pameti: od opreme, nabave, recepata, pa do toga kako ćeš privući ljude. Ali kad vidiš da se ljudi vraćaju, da dovode druge i da pričaju o našim fritulama, znaš da ideš u dobrom smjeru", govori Ana koja je i prije fritularnice bila privatna poduzetnica.
Sretna je što su je otvorili upravo na trgu koji nosi ime njezinog pradjeda, u konobi koja je dotad godinama stajala neiskorišteno.
" Bila je dom jedino golubovima, a ja sam željela oplemeniti taj prostor, dati mu neki smisao. Zanimljiva je i priča oko izbora imena: u rječniku trogirske cakavice stoji da balina znači mala kuglica, što nam se savršeno uklopilo u brend", nadovezuje se Ana, koja je vješta i u pripremi zagorskih jela, pogotovo bučnice i štrukli, s obzirom na to da joj je dio obitelji iz Varaždina.
"Kod kuhanja mi je osobito važno koristiti kvalitetne sastojke, pa gotovo isključivo kupujem u dućanima s organskim namirnicama i sretna sam što se to na neki način prelilo na Balînu, jer zaista pazimo da je sve što koristimo kvalitetno", zaključuje Ana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....