‘FRANKA‘

Mladi supružnici prije dva mjeseca otvorili restoran u Trogiru, sad je najomiljeniji u gradu! ‘Pazili smo i na najmanju sitnicu‘

Supružnici Dajana i Damir Civadelić bili su nezadovoljni gastro ponudom u Trogiru pa su sami otvorili restoran, u njemu spojili tradiciju i nove trendove - i prema ocjenama TripAdvisora postali najbolji u gradu.

U vrijeme kad našu obalu pohode gurmani iz svih krajeva svijeta, čini se gotovo nemogućom misijom zadovoljiti okusne pupoljke svakog gosta. No, prema preporuci vodeće turističke platforme TripAdvisor, to je pošlo za rukom trogirskom restoranu Franka, koji je zahvaljujući odličnim recenzijama nedavno zauzeo prvo mjesto među stotinjak tamošnjih lokala. Vlasnici Franke, supružnici Dajana i Damir Civadelić, šale se da je za njih ovo priznanje ravno osvajanju Michelinove zvjezdice. Jer oboje su u ovom poslu novi i restoran su otvorili prije malo više od dva mjeseca.

image
Dajana i Damir Civadelić
SASA BURIC/CROPIX

Dajana je nakon završetka Ekonomskog fakulteta desetak godina radila kao računovođa, dok njezin suprug ima vlastiti nautički biznis. U ugostiteljske vode prije svega su zaplivali zbog nezadovoljstva gastro ponudom u Trogiru, za koju kažu da je prilično jednolična.

"Restoran smo, zapravo, otvorili iz potrebe. Nakon sezone većina lokala se zatvori tako da zimi nemate kamo izići s društvom. Osim toga, htjeli smo ponuditi nešto novo i drugačije", objašnjava Dajana (30), dodajući da je Frankin jelovnik s dvadesetak jela baziran na spoju dalmatinske kulinarske tradicije i suvremenih trendova.

Neki od tih “novih” specijaliteta su rižoto od cikle i carpaccio od patlidžana, kojima su njihovi gosti posebno oduševljeni. No, u ponudi imaju i jela spravljena prema receptima Dajanine bake: “manistru na pome”, pohanu piletinu...

Čitajte i: Hrvatska odbojkašica najviše uživa u fužima i biftekom s tartufima: Mamina čarolija u autentičnoj istarskoj konobi

Jelovnik su, kažu supružnici, skrojili prema svojem ukusu. Damiru Civadeliću (34) omiljeno njihovo jelo je tuna s pireom od graška, dok bi Dajana svaki dan mogla jesti sendvič od lososa i patlidžane.

image
Restoran Franka otvorili su prije dvije godine.

SASA BURIC/CROPIX

"Dnevni meni nam je uvjetovan namirnicama jer jako pazimo da je sve svježe. Primjerice, ako nismo uspjeli nabaviti frišku sipu, taj dan ne poslužujemo crni rižoto", govori Dajana, koja je u restoranu uglavnom zadužena za logistiku i financije. Damir pak više brine o gostima, a kad zatreba, oboje pomažu njihovom timu kuhara i konobara, kojih je u ovom trenutku više od deset. Dajana naglašava da imaju veliku podršku cijele obitelji pa je tako i glavna slastičarka u restoranu Damirova sestra Anđela. A čak su i restoran nazvali po njezinoj baki Franki, umirovljenoj švelji, koja je sve žene u obitelji naučila kuhati.

Čitajte i: Autohtone konobe u Splitu: Dragulji skriveni od turista, nude ‘bakinu‘ kuhinju i kućnu atmosferu u kojoj uživaju pravi znalci

"I sa slasticama smo nastojali napraviti iskorak. To su sve male čarolije u čašicama, a najtraženija je Anđelina torta "Teta Roza", ističe Dajana. Visoke ocjene gostiju Franka je dobila i zbog šarmantno uređenog ambijenta. Restoran se nalazi u gradskoj jezgri, u sklopu kuće stare više od tri stoljeća, a za svaki detalj u njemu zaslužni su Dajana i Damir koji su zajedno desetak godina. U braku su četiri, a prije tri ljeta postali su roditelji djevojčice Niki.

"Doista smo pazili i na najmanju sitnicu i to je ono što nas najviše izdvaja od drugih, uz inovativniji jelovnik. S druge strane, s obzirom na to da je naš restoran malen, sa samo pedesetak stolica, možemo se posvetiti svakom gostu, koji od nas odlazi sit i nasmiješen", zadovoljna je Dajana Civadelić.

Ravioli s kozicama, brusnicama i pistacijama

image
Ravioli s kozicama, brusnicama i pistacijama
SASA BURIC/CROPIX

Sastojci (za četiri osobe)

  • 40 dag očišćenih kozica, 20 dag svježeg ovčjeg sira, 1 žlica krušnih mrvica, 50 dag brašna, 5 jaja, 500 ml temeljca od kozica, 3 dag brusnica, 20 dag ricotte, 1 žlica peršina, 150 ml prošeka, režanj češnjaka, 20 dag crvenog luka, 100 ml maslinova ulja, sol i papar

Priprava

  • Na maslinovom ulju popržiti luk, a potom dodati češnjak. Podliti prošekom i temeljcem te ubaciti kozice. Začiniti solju i paprom te kuhati dvadesetak minuta dok kozice ne pobijele. Za nadjev od sira posoliti svježi sir i pomiješati ga s krušnim mrvicama i žlicom maslinovog ulja, a smjesu zatim staviti u dresir vrećicu. Od brašna i razmućenih jaja zamijesiti tijesto te ga zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 30 minuta da omekša. Kad je omekšalo, tijesto razvaljati na željenu debljinu i oblikovati raviole te ih napuniti nadjevom od sira. Skuhati ih i poslužiti s ricottom, sjeckanim pistacijama, brusnicama, usitnjenim peršinom te kuhanim kozicama.
Linker
24. travanj 2024 20:19