BERISLAVA PICEK/CROPIX
INSPIRACIJA

Na božićnom ručku kod Slavice Šagolj: Imamo recepte za savršen blagdanski slijed

Stilistica hrane ugostila je Glorijinu ekipu u svom zagrebačkom domu gdje je sve spremno za blagdansko druženje - uz tradicionalna jela prezentirana na maštovit način, ukrase koje je sama izradila i crnogorične grančice iz njenog vrta.

Stilistica hrane ugostila je Glorijinu ekipu u svom zagrebačkom domu gdje je sve spremno za blagdansko druženje - uz tradicionalna jela prezentirana na maštovit način, ukrase koje je sama izradila i crnogorične grančice iz njenog vrta.

Slavica Šagolj se kao djevojčica motala mami oko nogu u kuhinji, promatrajući sve što radi, i maštala je o tome da jednog dana njezin posao postane - stiliziranje hrane. No njezinoj generaciji to je bio nepoznat koncept, djelovalo je kao hobi, a ne kao zanimanje. Slavici je to doista i bila razonoda, kad bi uređivala stol za svoju obitelj i prijatelje, a s vremenom joj je to preraslo u posao. Angažirana je na raznoraznim događajima i proslavama te surađuje s magazinom Dobra hrana i Glorijinim Delicijama, za koje kuha i osmišljava vizualnu prezentaciju vlastitih jela. Do te je mjere posvećena svom poslu da jela i stol stilizira čak i kad jede sama, a fotoaparata nema ni na vidiku. Poseban trud ulaže u blagdansko vrijeme.

"Vizualan sam tip, estetski mi je bitno da je svaki detalj na stolu besprijekoran i volim miješati stilove. Zato nikada nemam iste tanjure iz servisa, već ih kupujem po komadu. Nedavno sam bila u Austriji i iako bi se možda očekivalo da iz inozemstva dolazim s torbicama ili cipelama, kod mene je suprotno - uvijek se vraćam s ponekim tanjurom, čašama, ukrasom za dom. Najslabija sam na lanene rupčiće, tanjure, pribor za jelo, čaše", rekla je 54-godišnja Šagolj. Svake godine dopunjuje asortiman, a ovoga Božića na njezinom stolu dominiraju bež tanjuri, zelene čaše te crvene papirnate kuglice koje je izrađivala s kćeri Anamarijom, kreativkom poput mame.

image

Kao djevojčica, Slavica se motala mami oko nogu

BERISLAVA PICEK/CROPIX

"Kod dekoracije stola najvažnije mi je cvijeće, koje mora biti "živo", a s obzirom na to da imam vrt, uvijek uberem nešto iz njega. U prosincu su to božikovina, grančice smreke i bora", kazala je Slavica. Prosinački ugođaj je, kaže, potpun kada se u njezinom domu spoje svi ti mirisi s hranom koju priprema danima prije Božića.

"Badnjak je tradicionalno rezerviran za bakalar na žlicu, a Božić za domaću juhu s gris noklicama, puricu s mlincima, razne salate, sarmu. Uživam u kuhinji od ranoga jutra, tu pronalazim mir, to je moja oaza", istaknula je. Rođena Slavonka od malih je nogu istraživala slatke recepte pa blagdani ne prolaze uz samo jednu vrstu kolača. Osim orahnjače i kuglofa, izvrsno joj idu dizana tijesta i torte.

"Od slatkog najviše volim raditi torte i biskvite koje oplemenjujem sezonskim namirnicama. Sada su to cimet, klinčić, naranča, limun. Ljeti obožavam jagode koje berem u maminom vrtu na zagrebačkom Trnju. Ondje sam prošlo ljeto imala toliko rajčice da sam neprestano kuhala šalšu, a po njoj sam nazvala i svoj obrt Salsa&Šalša ", otkrila je Slavica. Kuhati je počela još s deset godina i među prvim je jelima, osim klasične kajgane, napravila meso u saftu. Godinama ima majčine bazne recepte koje nadograđuje ovisno o sezoni. Najveći gušt joj je vikendom rano otići na tržnicu i gledati šarenilo boja koje je uvijek inspirira za nova jela - jer na tržnicu odlazi bez plana.

"Od slatkog najviše volim raditi torte i biskvite koje oplemenjujem sezonskim namirnicama."

"Nisam sklona eksperimentiranju s namirnicama koje nisu dio našeg podneblja, više volim tradiciju, recepte koje sam naslijedila. Najvažnije mi je da kupujem domaće namirnice. Obožavam juhe, to je za mene miris djetinjstva, zbog čega ih kuham čak i usred ljeta kada su temperature iznad trideset stupnjeva. To me podsjeća na mamu koja me mnogočemu naučila pa se često vraćam njezinim jelima, poput pečenja, punjenih paprika, sarme, špinata, pohanog kruha i jaja na oko. Uvijek mi je govorila da ne radim dizana tijesta ako nisam raspoložena, pa kada imam loš dan, radije naručim hranu nego da potrošim namirnice uzalud. U kuhinji sam naprosto perfekcionistica", zaključila je Slavica Šagolj.

Blagdanska torta

BISKVIT:

  • 170 g omekšalog maslaca
  • 130 g smeđeg šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 veliko jaje, 1 bjelanjak
  • 195 g glatkog brašna
  • pola žličice cimeta
  • pola žličice klinčića u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • 1 naribana jabuka

KREMA:

  • 400 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica gustina
  • 1 vanilin šećer
  • u hladnu kuhanu kremu dodati sok i koricu jednog limuna i 70 g omekšalog maslaca

KREMA ZA BORIĆE:

  • 50 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 20 ml zelene jestive boje

PRIPREMA:

U posudu za miksanje staviti jaja i šećer te ih miješati dok se ne zapjeni. Dodati jedan po jedan sastojak i na kraju naribanu jabuku. Kalup za tortu promjera 18 cm obložiti papirom za pečenje, uliti pola smjese za biskvit i peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 175 stupnjeva. Isto učiniti s drugom polovicom smjese. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i pustiti da se hladi. U međuvremenu skuhati kremu. U posudu za kuhanje uliti mlijeko, dodati vanilin šećer, šećer, brašno i gustin te promiješati pjenjačom.

image

Blagdanska torta

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Staviti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne. Tada još kuhati oko 5 minuta uz neprestano miješanje. Posudu maknuti s vatre, prekriti prozirnom folijom da se ne stvori kožica i pustiti da se dobro ohladi. U posudu za miksanje staviti maslac i ohlađenu kremu, miksati dok se sastojci ne sjedine. Kada je krema glatka, dodati limunov sok i koricu limuna. Biskvit prerezati na pola te svaki sloj premazati kremom i s vanjske strane. Kolač staviti u hladnjak. Tek dobro ohlađenu tortu dekorirati. U posudu staviti maslac i šećer u prahu miksati dok se ne dobije fina glatka krema. Dodati jestivu zelenu boju, miksati dok smjesa ne postane zelena. Smjesu rasporediti u dvije slastičarske vrećice s dva različita nastavka te oblikovati oblik borića na torti.

Buble bread u obliku bora

Sastojci:

TIJESTO:

  • 350 g glatkog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 30 ml mlakog mlijeka
  • 230 ml mlake vode
  • 30 ml maslinovog ulja

Umak za premazivanje:

  • 50 g omekšalog maslaca
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog vlasca
  • 1 žlica nasjeckanog peršina

PRIPREMA:

Postupak početi pripremom tijesta. U manjoj posudi promiješati kvasac, šećer i mlaku vodu i pustiti da se zapjeni. U veću zdjelu za miješanje staviti obje vrste brašna i sol, pomiješati. Dodati zapjenjeni kvasac, mlako mlijeko i maslinovo ulje. Od svih sastojaka zamijesiti tijesto. Posudu pokriti krpom i pustiti da se tijesto diže na toplom oko sat vremena, točnije dok se ne udvostruči. Tijesto premijesiti te lopaticom tijesto narezati na jednake dijelove i formirati tijesto u oblik kuglice.

image

Buble bread u obliku bora

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Protvan za pečenje prekriti papirom za pečenje te kuglice tijesta oblikovati u formu bora. Tijesto premazati maslacem i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva. Peći oko 35 minuta dok tijesto ne porumeni. Dok se tijesto peče, pripremiti umak za premazivanje. U manju zdjelu staviti otopljeni maslac, maslinovo ulje, usitnjeni češnjak i začinsko bilje i sve dobro promiješati. Pečene kuglice tijesta izvaditi iz pećnice i odmah obilno premazati umakom. Kasnije se može ponoviti postupak ako ostane smjese.

Pečena puretina sa začinskim biljem

Sastojci:

  • 500 g purećeg filea
  • 150 ml pilećeg temeljca
  • 50 ml bijelog vina
  • sol, papar
  • dimljena crvena paprika
  • ružmarin
  • kadulja
  • 500 g mlinaca
  • 300 g prokulica
  • potočarka ili druga salata po želji
  • suhe brusnice
  • par klinčića

PRIPREMA:

Meso posoliti i popapriti te začiniti nasjeckanim ružmarinom i kaduljom. Meso formirati u roladu te kuhinjskim koncem zavezati da zadrži oblik tijekom pečenja. Staviti u posudu za pečenje, zaliti temeljcem i vinom te staviti u pećnicu. Peći oko sat i pol uz povremeno podlijevanje umakom od pečenja. Idealna temperatura je 180 stupnjeva.

image

Pečena puretina sa začinskim biljem

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Pred kraj pečenja mesa prokulice očistiti i staviti kuhati u posoljenu vodu. Mlince natrgati na manje komade te ih preliti sa 150 ml kipuće vode da malo omekšaju. Puretinu izvaditi na pladanj za serviranje, a u umak gdje se peklo meso staviti omekšale mlince te ih kratko prepeći u pećnici. Jelo servirati toplo sa salatom i suhim brusnicama. Po želji dodati umaka od pečenja.

Linker
19. svibanj 2024 23:00