Donedavno smo ovu milansku deliciju mogli pronaći samo u krajevima Hrvatske u blizini Italije, ali su zato sada svi prepoznali koliko su odlični.
Nije tajna da su blagdani vrijeme kad uživamo u dobroj hrani. Bilo da su u pitanju slatke ili slane poslastice, bakalar za Badnjak ili fritule na Adventu u gradu, sočnih kalorija ne nedostaje. No, mnogi će se složiti da je jedno od najboljih izdanja šećera ono kad dolazi u obliku panettonea.
Iako bi mnogi pomislili da je u pitanju kolač, radi se zapravo o slatkom kruhu talijanskog podrijetla. Iako se prvi recepti pojavljuju već krajem 15. stoljeća, prvi put je u povijesti povezan s božićnim razdobljem u zapisima pisca Pietra Verrija u 18. stoljeću. No, prava revolucija dogodila se početkom 20. stoljeća kad se panettone počeo proizvoditi u velikim količinama i razvoziti po cijeloj Italiji. Ubrzo se ova delicija raširila po cijeloj Europi, a nije dugo trebalo da, zahvaljujući raznim migracijama, panettone dosegne gotovo svaki kutak zemlje.
Donedavno se panettone u Hrvatskoj tradicionalno viđao u krajevima geografski bliskim Italiji, ali je u samo nekoliko godina postao omiljena slastica diljem zemlje. Iako je u pitanju izvorni talijanski recept, mnogi sladokusci će se složiti da su hrvatske inačice jednako dobre, ako ne i bolje. Ovaj sočni i mekani slatki kruh pritom nije najjednostavniji za pripremu, zbog čega ćemo ipak radije kupiti već gotovu verziju nego li se upustiti u eksperimentiranja u kuhinji. Stoga smo pronašli najbolje opcije koje su i provjerene.
Boogie Lab
Jedna od omiljenih zagrebačkih pekarnica i ove je godine pripremila svoja izdanja panettonea, koje je ovaj put moguće kupiti u dvije veličine - od jednog ili pola kilograma po cijeni od 39, odnosno 26 eura. Pritom, imaju i najširu ponudu različitih okusa - prepoznatljivu čokoladu, kandirano voće, mandarinu i bijelu čokoladu, bajaderu, pistaciju i limun te ovogodišnje novitete, tiramisu i apple pie.
Njihov panettone možete naručiti na prodajnim mjestima Boogie Laba u Zagrebu, u web trgovini, ali i na lokacijama diljem Hrvatske - u zagrebačkoj slastičarnici Amelie, trgovinama Špeceraj, Veronika i Mrkvica, u Fisheriji, Balance Brunchu, Mivi, u splitskom Oš kolač i Biberonu, u riječkoj trgovini Croatia in box, dubrovačkoj pekarnici Mare, pulskoj Koljevci kruha, opatijskom Romeru, šibenskom Bronzinu, varaždinskom Tač kolaču te na svim lokacijama Gligore.
Dubravica
Tradicionalno svoju ponudu blagdanskim slatkim kruhom proširuje i Dubravica, i to s tri različita okusa. Panettone klasik nudi nježne mirise mliječnog maslaca koji su pak obogaćeni aromom Bourbon vanilije i začinskim notama agruma. Panettone marelica & gianduja donosi neočekivanu kombinaciju s marelicom, giandujom i lješnjacima, dok Panettone tri čokolade ima i kakao glazuru s lješnjacima iz Pijemonta. Pritom, sva tri dolaze u limenim kutijama zanimljivog dizajna, pa su ove godine pripremili ružičaste s ilustracijama kultnih zagrebačkih zgrada poput katedrale, crkve sv. Marka i Glavnog kolodvora.
Croccantino
Panettone se priprema i na samom jugu Hrvatske, u Orebiću. Tamo u Croccantinu majstori artizanskog gelata, sourdough kruha i slatkih delicija pripremaju jedinstveni pelješki artizanski panettone od 2021. godine. Ove godine su već počeli s pripremama, objavivši fotografije Panettonea Gold, koji je prošle godine bio obogaćen krokantom i karameliziranom bijelom čokoladom.
Papavero Lab
Iza zagrebačke pizzerije Papavero stoje Slavonka Ana i Napolitanac Pasquale koji su nakon deset godina rada u gastro industriji u Italiji i Irskoj, odlučili izgraditi svoju malu oazu u Zagrebu. Iako se u fokusu njihove pažnje nalazi pizza, ove godine u ponudi imaju i panettone u suradnji s artisan pekarom Forno d‘Elena. Cijene se kreću od 34 do 38 eura za 750 grama, a dolaze u četiri različita okusa: Tri čokolade, s komadićima marelice, Pistacija te Bijela čokolada i šumsko voće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....