Panettone kolač

 PEXSELL
Najdraža slastica

Najslađi talijanski kruh ove godine želimo imati na svom blagdanskom stolu: Istražili smo ponudu panettonea u našim pekarnicama

Donedavno smo ovu milansku deliciju mogli pronaći samo u krajevima Hrvatske u blizini Italije, ali su zato sada svi prepoznali koliko su odlični.

Donedavno smo ovu milansku deliciju mogli pronaći samo u krajevima Hrvatske u blizini Italije, ali su zato sada svi prepoznali koliko su odlični.

Nije tajna da su blagdani vrijeme kad uživamo u dobroj hrani. Bilo da su u pitanju slatke ili slane poslastice, bakalar za Badnjak ili fritule na Adventu u gradu, sočnih kalorija ne nedostaje. No, mnogi će se složiti da je jedno od najboljih izdanja šećera ono kad dolazi u obliku panettonea.

Iako bi mnogi pomislili da je u pitanju kolač, radi se zapravo o slatkom kruhu talijanskog podrijetla. Iako se prvi recepti pojavljuju već krajem 15. stoljeća, prvi put je u povijesti povezan s božićnim razdobljem u zapisima pisca Pietra Verrija u 18. stoljeću. No, prava revolucija dogodila se početkom 20. stoljeća kad se panettone počeo proizvoditi u velikim količinama i razvoziti po cijeloj Italiji. Ubrzo se ova delicija raširila po cijeloj Europi, a nije dugo trebalo da, zahvaljujući raznim migracijama, panettone dosegne gotovo svaki kutak zemlje.

Donedavno se panettone u Hrvatskoj tradicionalno viđao u krajevima geografski bliskim Italiji, ali je u samo nekoliko godina postao omiljena slastica diljem zemlje. Iako je u pitanju izvorni talijanski recept, mnogi sladokusci će se složiti da su hrvatske inačice jednako dobre, ako ne i bolje. Ovaj sočni i mekani slatki kruh pritom nije najjednostavniji za pripremu, zbog čega ćemo ipak radije kupiti već gotovu verziju nego li se upustiti u eksperimentiranja u kuhinji. Stoga smo pronašli najbolje opcije koje su i provjerene.

Boogie Lab

Jedna od omiljenih zagrebačkih pekarnica i ove je godine pripremila svoja izdanja panettonea, koje je ovaj put moguće kupiti u dvije veličine - od jednog ili pola kilograma po cijeni od 39, odnosno 26 eura. Pritom, imaju i najširu ponudu različitih okusa - prepoznatljivu čokoladu, kandirano voće, mandarinu i bijelu čokoladu, bajaderu, pistaciju i limun te ovogodišnje novitete, tiramisu i apple pie.

Njihov panettone možete naručiti na prodajnim mjestima Boogie Laba u Zagrebu, u web trgovini, ali i na lokacijama diljem Hrvatske - u zagrebačkoj slastičarnici Amelie, trgovinama Špeceraj, Veronika i Mrkvica, u Fisheriji, Balance Brunchu, Mivi, u splitskom Oš kolač i Biberonu, u riječkoj trgovini Croatia in box, dubrovačkoj pekarnici Mare, pulskoj Koljevci kruha, opatijskom Romeru, šibenskom Bronzinu, varaždinskom Tač kolaču te na svim lokacijama Gligore.

image

Panettone Apple pie - 26 eura (500 grama)

BOOGIE LAB
image

Panettone Tiramisu - 39 eura (1 kilogram)

BOOGIE LAB

Dubravica

Tradicionalno svoju ponudu blagdanskim slatkim kruhom proširuje i Dubravica, i to s tri različita okusa. Panettone klasik nudi nježne mirise mliječnog maslaca koji su pak obogaćeni aromom Bourbon vanilije i začinskim notama agruma. Panettone marelica & gianduja donosi neočekivanu kombinaciju s marelicom, giandujom i lješnjacima, dok Panettone tri čokolade ima i kakao glazuru s lješnjacima iz Pijemonta. Pritom, sva tri dolaze u limenim kutijama zanimljivog dizajna, pa su ove godine pripremili ružičaste s ilustracijama kultnih zagrebačkih zgrada poput katedrale, crkve sv. Marka i Glavnog kolodvora.

Croccantino

Panettone se priprema i na samom jugu Hrvatske, u Orebiću. Tamo u Croccantinu majstori artizanskog gelata, sourdough kruha i slatkih delicija pripremaju jedinstveni pelješki artizanski panettone od 2021. godine. Ove godine su već počeli s pripremama, objavivši fotografije Panettonea Gold, koji je prošle godine bio obogaćen krokantom i karameliziranom bijelom čokoladom.

Papavero Lab

Iza zagrebačke pizzerije Papavero stoje Slavonka Ana i Napolitanac Pasquale koji su nakon deset godina rada u gastro industriji u Italiji i Irskoj, odlučili izgraditi svoju malu oazu u Zagrebu. Iako se u fokusu njihove pažnje nalazi pizza, ove godine u ponudi imaju i panettone u suradnji s artisan pekarom Forno d‘Elena. Cijene se kreću od 34 do 38 eura za 750 grama, a dolaze u četiri različita okusa: Tri čokolade, s komadićima marelice, Pistacija te Bijela čokolada i šumsko voće.

04. prosinac 2025 03:09