Sjajna gastro priča

Novi identitet kultnog vodnjanskog festivala maslinovog ulja

Na festivalu koji se održao šesnaesti put predstavljena su mlada istarska maslinova ulja s kojima su kuhali vrhunski hrvatski chefovi i oduševili posjetitelje svojim delicijama.

Grad Vodnjan s novim gradonačelnikom Edijem Pastrovicchiom, odlučio se na novi identitet festivala Dani mladog maslinovog ulja koji se 16. put održao u Vodnjanu, a od ove godine nosi ime ISTRAVIRGIN. U ovogodišnjem, rebrendiranom izdanju posjetitelji su mogli uživati na već poznatoj lokaciji, staroj gradskoj školi te nekadašnjoj tvornici obuće koja godinama nije u upotrebi, a proteklog je vikenda zasjala u novom ruhu. Dovoljno velika da ugosti sve izlagače, a u dvorišni, prošireni prostor smjesti modernu kuhinju i salu za masterclassove i gastro showove. Koncept ovogodišnjeg ISTRAVIRGIN festivala je njegovanje tradicije i modernosti Istre kao regije, a uz uljare predstavili su se i vrhunski chefovi sa svojim inovativnim jelima od tradicionalnih namirnica.

image

Istravirgin u novom prostoru stare tvornice

PRESS

"Prezentacija istarskih maslinara i njihovih fantastičnih proizvoda dobila je novo ruho, moderno i kakvo zaslužuje. Za naše maslinare i proizvođače otvorili smo novo okruženje, kulturnu baštinu u sklopu stare škole i uložili u brending, promociju i novo ime ISTRAVIRGIN s ciljem da utvrdimo svoju poziciju najbolje maslinarske svjetske regije i da postanemo novi, atraktivan i zanimljiv centar gastro industrije", izjavio je gradonačelnik.

image

Učilo se i kako pravilno kušati ulje

PRESS

Tradicija maslinarstva Istre ove godine privukla je tisuće posjetitelja, ljubitelja maslinovog ulja, a dočekali su ih maslinari iz svih dijelova Istre, od Kaštelira, Poreča, Savudrije, Vižinade, Labina, Bala, Ližnjana, Pule, Vodnjana, Rapca, te oni iz istarske zadruge i udruge maslinara.

Prezentirano je 200 maslinovih ulja napravljenih od autohtonih sorti kao što su istarska bjelica, buža, rosinjola, žižolera, moražola i karbonaca, ali i novijih sorti poput leccina, frantoia, coratine i pendolina. Maslinarima i posjetiteljima na raspolaganju je bila i OIL Bar kušaonica gdje se moglo naučiti kako ispravno kušati ulje.

image

Na festivalu Istravirgin, predstavilo se 60 maslinara sa više od 200 uzoraka maldih maslinovih ulja

PRESS

Pripremljeno je i više od četiri tisuće obroka u sklopu masterclassova i gastro showova prema autorskim receptima vrhunski chefova. Razvoj istarske gastronomije predstavio je Robert Perić, vrhunski choccolatier, koji je, između ostaloga predstavio okupljenima ponudio i svoje čuvene čokoladne bombone s maslinovim uljem. U gastro showu, chef Perić ugostio je Davida Skoku, Marija Čepeka i Nastasju Chiaru Petrić. Zajedno su pripremali jela koja najbolje prikazuju bogatu gastronomsku ponudu Istre.

image

S mladim maslinovim uljima kuhao je i slavni istarski chef David Skoko

PRESS

Prezentacijom maslinovog ulja u jelima na masterclass radionicama, goste je prvo oduševio slavni chef Hrvoje Zirojević, a potom su s mladim maslinovim uljima kuhali Jeffrey Vella iz rovinjskog restoran Cap Aurea i Svjetlana Celija iz Vodnjanke. Posljednjeg dana festivala s maslinovim uljima kuhao je Hrvoje Kroflin iz zagrebačkog restorana Mano2, a cijelu je priču završio i zaokružio istarski chef - Robert Perić.

Linker
23. travanj 2024 16:01