Samo da se kuha

Opet vitka Lana Klingor Mihić: ‘Teško je, ali uspjela sam!‘

Poduzetnica i kulinarska entuzijastica govori za Gloriju kako je uz predanu tjelovježbu i raznovrsnu prehranu dovela tijelo u dobru formu te donosi recepte za jela koja joj osobito gode na ljeti.

Poduzetnica Lana Klingor Mihić odrasla je na domaćoj bakinoj kuhinji, a mirisi pohanog piceka s krumpirima, špinata i prežgane juhe i danas je vraćaju u djetinjstvo. Prvi put kuhaču je uzela u ruke sa samo devet godina, a tri desetljeća kasnije životni moto joj je - samo da se kuha! Uživanje u hrani, govori Lana, esencija je života pa stoga svakodnevno kreira maštovita jela i spaja naizgled nespojive namirnice. U kuhinji obožava eksperimentirati pa zato, kad je pripremala jela za Glorijino snimanje, do zadnjeg trena nije znala što će napraviti. Na kraju se odlučila za gazpacho, svoju omiljenu hladnu juhu, savršenu za ručak tijekom paklenih vrućina - i idealnu u procesu skidanja kilograma.

"Kod mene je to zaista borba i teško mi je jer nakon trećeg porođaja nisam uspjela vratiti staru kilažu. Posljednjih šest kilograma uvijek se topi najteže. No, najvažniji je kalorijski deficit, jer ako unesem više nego što potrošim, nema napretka i gubitka na težini. Zahvaljujući balansiranoj prehrani i vježbanju uspjela sam masnoću pretvoriti u mišićno tkivo. Za doručak jedem rižino mlijeko s kokosom i chia sjemenkama, kuhano jaje i šunku. Moja prehrana uključuje i ribu, hobotnicu, kvinoju, vegansku fetu, razne gljive i povrće, pastrve. Uz to, dva puta mjesečno radim detoksikaciju prirodnim sokovima u trajanju od tri ili pet dana", kaže Lana Klingor Mihić, nekadašnja pjevačica grupe E.T. Najveći joj je problem, kaže, što ne pije dovoljno tekućine. Umjesto dvije litre vode dnevno, unosi oko sedam decilitara, no zato to nastoji kompenzirati detoks sokovima. A za bolju elastičnost kože tijela - te općenito čvrsto i zategnuto tijelo - redovita je na intenzivnim tretmanima maderoterapije.

image

Sok od naranče i korica limete tartaru daju svježinu

MATIJA DJANJESIC CROPIX

Ponekad, kaže, zgriješi: teško odolijeva omiljenim kaloričnim delicijama poput sendviča croque madame s poširanim jajem i avokadom, koji se prži u tavi. No poslije se itekako za to iskupi u teretani: ondje odlazi dva puta tjedno i vježba uz privatnog trenera Gorana Španičeka. Zahvaljujući discipliniranosti u prehrani i vježbanju u posljednjih godinu dana ojačala je mišiće, zategnula tijelo i osjeća se fantastično.

U kuhanju joj često pomaže suprug, PR stručnjak Ante Mihić, a sreća je, kaže, što njihove tri djevojčice jedu sve - od japanske do zagorske kuhinje pa kod pripremanja obroka ne moraju glumiti mađioničare. Kiara obožava gyoze, Marla kozice, a Mika carbonaru s tikvicama i špekom. Lana priznaje kako je najspretnija u filetiranju ribe, no bolna točka joj je kruh od kiselog tijesta.

"Jako ga volim i probala sam nekoliko puta uzgojiti kvasac, ali ne ide. Mislim da je problem što nemam toliko vremena da 24 sata radim jedan kruh koji pojedemo u 30 sekundi. Treba ga premijesiti svakih nekoliko sati i tako dva dana", objašnjava pobjednica Celebrity MasterChefa 2016., kulinarskog showa u kojem su se natjecale osobe iz hrvatskog javnog života. To joj je pak dalo vjetar u leđa da organizira svoj Masterchef @ home, a radionice kuhanja vodi jednom mjesečno, od rujna do svibnja.

"Termini se popunjavaju brzinom munje, a činjenica da se mnoge žene vraćaju na radionice potvrda je da radim dobru stvar. Kuhamo zajedno pa jedemo u sedam-osam sljedova, pijemo najfinija vina u lijepom prostoru... Vrlo često nam gostuju izvrsni chefovi poput Marine Gaši, Ivana Pažanina, Petre Jelenić, Vida Nikolića - govori Lana. A da su njezina jela doista specijaliteti - koji se, što je najvažnije, mogu napraviti kod kuće - uvjerili su se brojni pratitelji na društvenim mrežama. Lana, naime, svoje recepte redovito objavljuje na Instagramu pod hashtagom #slanakuharica i tako se povezuje s ljudima sličnih interesa, strastvenim u kuhanju kao što je i ona sama.

image
MATIJA DJANJESIC CROPIX

Gazpacho od rajčice

Sastojci (za 4 osobe):

  • 3 rajčice
  • 1 crvena paprika
  • 1 svježi krastavac
  • 2 glavice shallote luka
  • 1 žlica aceta balsamica
  • malo ulja od mente
  • nekoliko listića mente
  • 3 žlice octa od umeboshi šljiva
  • malo maslinovog ulja
  • prstohvat sjemenki sezama

Priprava:

Rajčice, krastavac i luk oguliti te zajedno s paprikom narezati na kockice i staviti u blender. Dodati vrlo malo soli i papra, ocat od umeboshi šljiva, malo aceta balsamica i maslinovog ulja te sve još jednom izblendati i staviti u hladnjak. Juha se poslužuje sasvim hladna, a netom prije serviranja može se u nju dodati i nekoliko kockica leda. No, to će je razvodniti pa ju je bolje postupno hladiti u hladnjaku. Na kraju dodati nekoliko svježih listića mente, tostirane sjemenke sezama i žličicu ulja od mente.

image
MATIJA DJANJESIC CROPIX

Tartar od škampa

Sastojci (za 2 osobe):

  • 12 velikih škampa
  • pola naranče
  • 1 kruška
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • malo krupne soli
  • malo timut papra
  • korica limete

Priprava:

Škampima odvojiti rep od tijela i meso od ljuske. Ljuske i glave kuhati u vodi pola sata te sačuvati temeljac. Meso škampa složiti na tanjur i politi sokom pola svježe naranče. Prekriti folijom i ostaviti u hladnjaku pola sata u toj marinadi. Kada se ohladi, meso škampa nježno obrisati papirnatim ručnikom i nasjeckati na komadiće. Oguliti krušku i ukloniti joj srčiku te je narezati na kockice jednake veličine. U zdjeli nježno pomiješati meso škampa i krušku te maslinovo ulje. Tartar servirati u kalupu, a na vrh dodati krupnu sol, koricu limete, narančinu koricu, par kapi narančinog soka i timut papar.

Linker
21. travanj 2024 21:05