Zeko, hop!

Ovo morate isprobati: Imamo dva recepta poznate blogerice za najslađe uskrsne slastice

Zamolili smo gastro blogericu Slavicu Šagolj da nam da ideju za nešto ukusno, ali i fotogenično jer - sve završi na Instagramu.

Kuglof s meringom

image

Svečani stol

BERISLAVA PICEK CROPIX

Tijesto
250 ml mlakog mlijeka, 1 vrećica suhog kvasca (7 g), 750 g glatkog brašna, 150 g šećera u prahu, 200 g grožđica, 100 g kandiranog voća (naranča, ananas), 100 g sjeckanih suhih marelica, 1 žličica mljevenog cimeta, 6 žumanjaka, 120 g otopljenog maslaca

Meringa
6 bjelanjaka, 1 žlica ekstrakta vanilije, 1 žličica vinskog praška za pecivo, 150 g šećera, 1 žlica limunova soka

U mlako mlijeko staviti suhi kvasac i žlicu šećera te pustiti da se kvasac aktivira. U posudu za miksanje staviti brašno, preostali šećer i cimet. Dodati zapjenjeni kvasac uz lagano miješanje, zatim jedan po jedan žumanjak i otopljeni maslac. Umijesiti fino glatko tijesto. Prekriti krpom i pustiti da se diže oko sat i pol. Potom ručno u tijesto umiješati suho voće. Staviti u kalup, prekriti krpom i pustiti da se još diže oko 45 minuta. Staviti u pećnicu i peći oko 35 minuta na 175 stupnjeva. Pustiti kuglof da se ohladi.

Bjelanjke sobne temperature lagano miksati uz dodatak ekstrakta vanilije i vinskog praška za pecivo. Kada bjelanjak postane čvrst, polako dodavati žlicu po žlicu šećera. Miksati dok se šećer ne otopi, pri kraju dodati limunov sok i još kratko miksati. Žlicom na kolač nanijeti meringu i oblikovati je u valove. Meringu porumeniti kuhinjski brenerom.

Čokoladni muffini s matchom

image

Keksi u obliku zečića ljupka su dekoracija

BERISLAVA PICEK CROPIX

Biskvit

4 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 150 ml mlijeka, 50 ml ulja, 200 g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, 150 g otopljene čokolade za kuhanje, 1 žličica cimeta

Dekoriranje

100 g maslaca od lješnjaka, 150 g kokosova brašna, 2 žlice matcha praha

Na pari otopiti čokoladu. U posudu za miksanje staviti jaja i šećer te miješati dok smjesa ne postane svjetložuta. Uliti mlijeko i ulje te kratko miksati. Zatim dodati otopljenu čokoladu te brašno, prašak za pecivo i cimet. Smjesu izliti u kalup za muffine. Peći oko 25 minuta na 175 stupnjeva. Pečene i ohlađene muffine premazati maslacem od lješnjaka. U manjoj zdjelici pomiješati kokosovo brašno i matcha prah. Muffin okrenuti i lagano uroniti u smjesu. Po potrebi utapkati prstima.

Prhki keksi u obliku zečića

Tijesto

250 g omekšalog maslaca, 150 g šećera u prahu, 2 žumanjka, korica jednog limuna, 1 vanilin šećer, pola praška za pecivo, 450 g oštrog brašna

Od navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Omotati ga prozirnom folijom i staviti u hladnjak da se malo stisne. Razvaljati na debljinu pola centimetra, oblikovati kalupom u obliku zečića. Lim obložiti papirom za pečenje i na njega slagati kolačiće. Peći 11 minuta na 175 stupnjeva.

Linker
04. travanj 2024 17:08