Crvena kraljica zime

Ovu namirnicu morate uvrstiti u zimski jelovnik, a evo i par slasnih recepata

Cikla se može kuhati, peći, cijediti, može biti prilog uz mesna jela, ali može biti i samostalno jelo ako se upotrijebi mašta, a o zdravstvenim benefitima ove zdrave biljke ne treba previše govoriti.

Približava se zima i opće je uvriježeno mišljenje da je to sezona zimnice, jede se uglavnom ukiseljeno i konzervirano povrće. No, zima itekako obiluje svježim plodovima koje ne smijemo izbaciti iz jelovnika. Tu su krumpir, mrkva, kupus kao i cikla. Potonja je, ne samo jedna od najzdravijih namirnica, nego i zahvalna za pripremu jer se može jesti, kuhana, pečena i sirova. Prema ayurvedi, cikla je namirnica koja ima zagrijavajuća svojstva, pa je zbog toga idealna hrana tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Prepuna je antioksidansa koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti, minerala poput željeza, kalija, fosfora, magnezija kao i vitamina B i C skupine. Niskokalorična je pa je dobra dijetetska namirnica, a preporučuje se kod slabokrvnih osoba, kod redovite upotrebe snizuje krvni tlak i povoljno utječe na imunitet.

Za početak dana, najlakše je od nje, uz drugo voće i povrće, napraviti sok, a može se pripremati na razne druge načine.

Sok od cikle

Skuhanu ciklu procijedite kroz sokovnik zajedno s mrkvom, malo đumbira i jabukom. Gotovom soku dodati i malo ocijeđenog limuna.

image

Sok od cikle

EKATERINA FEDOTOVA/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Mi vam donosimo nekoliko zanimljivih recepata, a ako se potrudite napraviti kruh s ciklom to neće biti samo raj za nepce već i za oči.

Kruh s ciklom

Sastojci: 400 g glatkog brašna, 100 g oštrog brašna, 3 žlice maslinovog ulja, 1 jaje

pire od jedne cikle, 1 vrećica instant kvasca,

2,5 dl vode, prstohvat šećera, 1/2 žličice soli

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX CROPIX

Priprava:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, šećer sjemenke i kvasac. Dodati ulje i jaje, pire od cikle i mlaku vodu pa sve vilicom umijesiti u tijesto, toliko da se sastojci spoje. Tijesto mora biti ljepljivo i mokro. Smjesu staviti u kalup prethodno obložen papirom za pečenje, te prekrijte krpom i ostaviti da se diže na toplom mjestu sat vremena. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Boršč

Sastojci: 500 g cikle, 500 g kupusa, 4 krumpira, 4 mrkve, 3 litre mesnog temeljca,

400 g oguljenih rajčica, 500 g mesa za juhu (junetina ili govedina), 3-4 žlice koncentrata od rajčice, 3 glavice luka, 3 režnja češnjaka

Limun, kopar, maslac ili ulje, za posluživanje kiselo vrhnje, limun i kopar

image

Boršč, tradicionalna juha iz Rusije i Ukrajine

NATALIE HANIN/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Priprava:

Oguliti ciklu, krumpire, mrkve, luk. U velikom loncu pristaviti temeljac na srednje jaku vatru. Prepoloviti glavice zemlja i luka te ih tanko uzdužno narezati na tanke prutiće. U većoj tavi zagrijati ulje s maslacem, dodati zelje i luk, posoliti s pola žličice soli te kratko popržiti. Smanjiti vatru i pirjati bez dodavanja vode još 5-10 minuta. Pirjano povrće dodati temeljcu. Meso narezati na prutiće, posoliti i popapriti te kratko popržiti u tavi s uljem te dodati u lonac s temeljcem.

Rastopiti malo maslaca u tavi. Mrkvu narezati na kolutiće, dodati u tavu s 1 žličicom šećera te popržiti. Dodati u lonac.Ciklu narezati na prutiće ili grublje naribati na ribež. Kratko popržiti na ulju i dodati u lonac. Krumpire narezati na četvrtine te dodati u lonac. U temeljac dodati i preostale sastojke: rajčice, koncentrat rajčice, češnjak, 1 žlicu narezanog kopra i 1-2 žlice limunovog soka.Kuhati na slaboj vatri oko 2 sata. Poslužiti s vrhnjem i nasjeckanim koprom.

Salata od cikle s krem sirom

Skuhanu i naribanu ciklu pomiješati s krem sirom po želji (ili tvrdim jogurtom), sitno nasjeckanim češnjakom, soli, paprom i malo maslinovog ulja.

image

Salata s krem sirom

PETR ŠTěPáNEK/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Rezanci od cikle s pestom i sirom

Skuhanu ciklu narezati na rezance poput špageta (trebat će vam spiralizator), začiniti po želji te servirati s mekim kozjim ili kravljim sirom (može i feta sir) i pestom.

image

Rezanci od cikle s pestom i kozjim sirem (pripremila Mateja Domitrović)

BERISLAVA PICEK/CROPIX
Linker
19. travanj 2024 01:00