Torta panj

 MRKVICA
Nostalgično

Panj torta s lješnjacima savršen je desert za blagdansku trpezu - imamo recept za jednostavnu pripremu

Prisjetili smo se deserta koji osvaja izgledom i okusom, a može ga bez puno problema pripremiti i netko tko nema puno iskustva s pečenjem slastica.

Prisjetili smo se deserta koji osvaja izgledom i okusom, a može ga bez puno problema pripremiti i netko tko nema puno iskustva s pečenjem slastica.

Panj trota jedna je od najimpresivnijih blagdanskih slastica, koja, čim je ugledamo, budi dozu nostalgije i onaj pravi zimsko-božićni ugođaj kojeg se sjećamo iz nekih prošlih vremena. Riječ je o raskošnoj roladi dekoriranoj tako da nalikuje drvenom panju, a svoju recepturu za nju ovih je dana podijelila ekipa trgovine Mrkvica i podsjetila nas na tu deliciju.

Priprema je jednostavna, ali zahtijeva pažnju – lagani biskvit brzo se peče i lako rola, krema je bogatog, punog okusa, a tu je i završna dekoracija koja imitira teksturu kore drveta uz pokoji božićni detalj. Konačni rezultat je efektna torta koja osvaja na prvi pogled, dovoljno jednostavna da je može pripremiti i netko s manje iskustva u pečenju.

Recept

Priprema:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica mljevenih lješnjaka
  • 3 žlice brašna
  • 2 žlice kakaa

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksajte dok ne dobijete čvrst snijeg, pa postupno dodajte šećer, žumanjke te mljevene lješnjake, brašno i kakao koje ste prethodno prosijali. Suhe sastojke lagano umiješajte ručno. Smjesu izlijte na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 170 °C oko 25 minuta.

image

Torta panj

MRKVICA

Krema:

  • 6 jaja
  • 10 žlica šećera
  • 200 g čokolade
  • 125 g maslaca + još 125 g za kasnije

Nasjeckajte čokoladu i sve sastojke stavite u dublju posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne (treba biti poput pudinga). Kad se ohladi, umutite dodatnih 125 g maslaca i umiješajte nekoliko žlica mljevenih prženih lješnjaka.

Slaganje:

Pečeni biskvit prohladite, premažite kremom (ostavite nekoliko žlica za dekoraciju), zatim biskvit prerežite po dužini kao u videu i zarolajte u tortu. Ostatak kreme nanesite po rubovima i vrhu torte.

Čokoladna kora (efekt drveta):

Otopite 150 grama čokolade s malo maslaca. Tanak sloj čokolade razmažite između dva papira za pečenje, zarolajte i ohladite. Kada odmotate papir, čokolada će se prirodno razlomiti i izgledati poput kore drveta. Zalijepite komadiće oko panja torte.

Dekoracija:

Po želji možete napraviti i čokoladne češere: zdrobite jedan Cao Cao, oblikujte ga u češer, ubodite ploške badema i prelijte čokoladnom glazurom.

03. prosinac 2025 16:03