JUAN PAZ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
BLAGDANSKI STOL

Ove godine blagdani mogu biti jednostavniji: Donosimo 3 recepta koja štede vrijeme, a oduševljavaju okusom

Zaboravite na sate provedene u kuhinji i uživajte u blagdanima s obitelji. Ovi recepti su jednostavni, brzi i savršeni za svaki blagdanski stol.

Zaboravite na sate provedene u kuhinji i uživajte u blagdanima s obitelji. Ovi recepti su jednostavni, brzi i savršeni za svaki blagdanski stol.

Blagdani bi trebali biti razdoblje u kojem si možemo priuštiti da usporimo, da uživamo u danima bez poslovnih obveza i da se posvetimo jedni drugima. Nažalost, stvarnost često izgleda potpuno drugačije. U mnoštvu obveza – od kupovanja darova pa sve do planiranja ručkova i večera – često zaboravimo na sve ono što bi blagdani trebali biti pa te dane provedemo u maratonskom obavljanju mnogobrojnih zadataka, i to vrlo često i na sam Badnjak. Taj dan, koji bi trebao biti simbol jednostavnosti, većini bude jedan od najzahtjevnijih dana u godini upravo zato što sve zakompliciramo različitim pripremama. I ako se prepoznajete u ovome, niste jedini. Lani mi je Badnjak bio pravo razočaranje jer ni u jednom trenutku – pokušavajući obaviti sve zacrtane zadatke, prvenstveno pripremajući hranu za prijatelje koji su dolazili na večeru – nisam zapravo uživala. I zbog toga sam odlučila da ću ove godine postupiti drugačije.

Bor nećemo okititi tradicionalno na Badnjak, već vikend ranije kako bismo ukrašavanje doma izbacili s popisa zadataka. Isto tako, ove godine smo sve darove kupili već u studenome pa sada, spremni, zamotani, s crvenom mašnom na vrhu, čekaju dan da ih se stavi ispod božićne jelke. A ono najvažnije, odlučila sam ne komplicirati oko hrane i umjesto da odradimo kulinarski maraton, ove ćemo godine pripremiti jednostavnije zalogaje koji će podjednako ostaviti bez teksta kao i tradicionalni zalogaji koji bi se inače našli na stolu.

image
ZI3000 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Riba je, naravno, neizostavan dio blagdanskog stola na Badnjak, ali to ne znači da priprema mora trajati cijeli dan. Ove godine fokusirat ćemo se na ukusnu i zdravu riječnu ribu – koja je lagana, hranjiva i odličan izbor za sve koji žele blagdanski meni obogatiti nečim jednostavnim, a opet posebnim. Umjesto klasičnih recepata koji traže sate provedene u kuhinji, odlučila sam se za nekoliko brzih, ali efektnih jela – dovoljno posebnih za Badnjak, a dovoljno jednostavnih da ostane vremena za ono najvažnije.

Za one koji vole ljuto

Fischchips Pikant

Sastojci:

  • 400 g Panona Mare Fishchips
  • 400 ml ulja
  • 200 g cvjetače (narezane na manje cvjetove)
  • 200 g brokule (narezane na manje cvjetove)
  • 125 g baby mrkve
  • 60 g pinjola
  • 320 g kuhane basmati riže
  • 50 g sezamovog umaka
  • sol
  • papar
  • manja vezica korijandera (sitno nasjeckanog)
  • manja vezica vlasca
  • 1 ljuta papričica (tanko narezana)
  • 50 g maslaca
  • curry, po želji
  • 400 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Cvjetaču i baby mrkvu popapriti i posoliti, dodati malo ulja te staviti u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Peći dok povrće ne dobije zlatnu boju. U dubljoj tavi rastopiti maslac, dodati pečeno povrće i začiniti s malo curryja. Umiješati rižu, posoliti i popapriti, zatim dodati sezamov umak i vrhnje za šlag te kratko prokuhati.

Fishcips pržiti na malo suncokretovog ulja do zlatno hrskave teksture, zatim izvaditi na papirnati ubrus.

U rižu dodati malo naribane korice limete i sok od pola limete. Maknuti s vatre te umiješati svježe nasjeckani korijander i vlasac.

Prilikom posluživanja jelo posuti lagano tostiranim pinjolima, dodati tanko narezanu ljutu papričicu i svježi hibiskus.

Hrskavo izvana, mekano iznutra

Arancini od krumpira i fileta dimljenog šarana

Sastojci:

  • 800 g kuhanog krumpira u ljusci (oguljenog)
  • 200 g panko mrvica
  • 100 g kukuruznog brašna
  • 200 g dimljenog šarana Panona Mare
  • hladno prešano suncokretovo ulje za prženje
  • sol
  • papar
  • 200 g grčkog jogurta
  • sok jedne limete
  • 30 ml hladno prešanog suncokretovog ulja (za umak)
  • manja vezica korijandera (sitno nasjeckanog)
  • manja vezica vlasca (sitno nasjeckanog)
  • 200 g naribanog cheddar sira
  • muškatni oraščić, po želji

Priprema:

U zdjeli izmiješati grčki jogurt, hladno prešano suncokretovo ulje, korijander, vlasac i sok limete, zatim posoliti i popapriti. Umak staviti u hladnjak da se rashladi.

U zgnječeni krumpir dodati sitno narezanu dimljenu ribu, naribani sir i malo muškatnog oraščića. Posoliti i popapriti, dobro izmiješati te ostaviti smjesu da odstoji 30 minuta.

Od smjese oblikovati okruglice, panirati ih u panko mrvicama te pržiti u hladno prešanom suncokretovom ulju na srednje jakoj temperaturi, dok ne poprime zlatnožutu boju.

Prije posluživanja okruglice izvaditi na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće. Poslužiti uz umak od grčkog jogurta.

Da klinci poližu prste

Fishnuggets Kids

Sastojci:

  • 24 komada Panona Mare Fishnuggetsa
  • 4 kriške limuna
  • 500 ml suncokretovog ulja (hladno prešanog)
  • sol
  • papar
  • 600 g krumpira narezanog na fini julienne (držati u hladnoj vodi)
  • 60 g majoneze
  • 30 g kečapa
  • 10 g domaćeg kajmaka
  • čips od luka, po želji
  • svježe mljevena paprika, po želji

Priprema:

U zdjelici pomiješati majonezu, kečap i kajmak te pripremiti umak. U tavi zagrijati ulje na 180 °C. Fish nuggetse pržiti do zlatnožute boje, zatim ih izvaditi na papirnati ubrus i držati na toplom.

U istom ulju ispržiti krumpir do zlatnožute boje, prethodno ga dobro osušivši papirnatim ubrusima. Krumpir posoliti i popapriti te začiniti slatkom mljevenom paprikom.

Na tanjur poslužiti prženi krumpir, dodati umak, čips od luka i fish nuggetse koje na kraju začiniti s nekoliko kapi limunova soka.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Panona Mare

18. prosinac 2025 10:02