Delicije na Fuliranje Summer Sunsetu

 GORDAN SVILAR
U centru Zagreba

Posjetili smo Fuliranje Summer Sunset: Oduševio nas je sočan panini s janjetinom, ali i osvježavajući Ledeni vjetar s Dinare

Ljetno izdanje omiljenog gastro festivala ove se godine održava od 30. lipnja do 6. srpnja, a mi smo provjerili ponudu i pronašli naše favorite.

Ljetno izdanje omiljenog gastro festivala ove se godine održava od 30. lipnja do 6. srpnja, a mi smo provjerili ponudu i pronašli naše favorite.

Za nekoga tko je cijeli život proveo na moru, a ljeta redovito provodio na napuštenom otoku, gdje se s plaže odlazi tek kako bi se pobjeglo s podnevnog sunca i pojelo ručak, ljeto u Zagrebu svojevrsna je definicija noćne more. Visoke temperature na kojima se čak i asfalt topi, stanovi koji se ne mogu rashladiti ni s tisuću klima-uređaja i kroničan nedostatak bilo kakvog pravog osvježenja, pa čak i kad napokon padne ozbiljna kiša.

Srećom, postoji nešto što metropolu tijekom ljeta ipak čini podnošljivom – brojni festivali. Jedan od njih je i Fuliranje Summer Sunset, ljetno izdanje popularnog zagrebačkog događanja koje se ove godine održava od 30. lipnja do 6. srpnja na Strossmayerovu trgu.

@gloriamagazin Fuliranje Summer Sunset je stiglo i donosi sve zbog čega ljeto u Zagrebu volimo još više – koktele, glazbu, hranu za svačiji ukus i atmosferu zbog koje ne želiš doma. ??? Gdje i do kad traje? Saznaj u videu ? #gloriahr #fuliranje #zagreb #summer ♬ A Summer Place - Hollywood Strings Orchestra

Prvo - kokteli!

Budući da temperature ni ovog ljeta ne popuštaju, naš posjet odlučile smo započeti kod Mojito bara. Prva na redu bila je Marta koja je odabrala Mango Spritz (6,50 eura) savršen, voćni i osvježavajući koktel za vruće ljetne dane. Ja sam se pak odlučila za Fashion Fruit Spritz, poslužen s puno leda, idealan za kratki predah i rashlađivanje.

image

Pastamisee: Cacio e pepe - jedanaest eura

MARTA DUJMOVIĆ

Istina je, na +30 apetit se baš i ne otvara, ali zato je jelovnik kućica na Fuliranju prilagođen vrućinama. Iako konkretna, ponuda hrane je lagana i raznovrsna pa nismo imale problem probati nekoliko jela.

Započele smo s provjerenim – tjesteninom. Odrasle na moru, uz paštu i manistru, teško odolijevamo ovom klasiku. Na kućici Pastamisee odlučile smo se za Cacio e pepe (11 eura). Na prvu nas je oduševila jednostavnošću i balansom okusa, no nastavak degustacije ipak ju je izbacio iz utrke za favorita – riječ je o jelu koje se bez puno muke može pripremiti i kod kuće, a Fuliranje ipak poziva na isprobavanje nečeg drugačijeg.

Nakon tjestenine, svratile smo do kućice Noel Street Food, gdje nas je privukla Kokoš parmigiana (12,50 eura) – pohana piletina s umacima i rajčicom. Meso je bilo hrskavo izvana, sočno iznutra, a umaci su odlično pratili glavni okus, bez da ga nadvladaju. Pravo malo iznenađenje.

image

Noel Street Food: Kokoš parmigiana - 12,50 eura

MARTA DUJMOVIĆ

Ljubitelji tacosa zasigurno će uživati u raznolikoj ponudi kućice Tres Tacos by Mario Mihelj – od Tex Mex Chicken, preko Crispy Shrimp do Asado Beef. Mi smo se odlučile za verziju s piletinom (10 eura) koja je bila solidna, ali u usporedbi s onim što je slijedilo – nije ostavila poseban dojam.

image

Tres Tacos by Mario Mihelj: Tex Mex Chicken - deset eura

MARTA DUJMOVIĆ
image

Chef Mario Mihelj pripremao je poslastice za ljubitelje tacosa

GORDAN SVILAR

Na kućici Makamana, iza koje stoji chef Mauro Renje, otkrile smo novo lice tradicionalne janjetine – u obliku panini sendviča s janjetinom iz peke (13 eura), krumpir čipsom, začinima i majonezom od luka. U pitanju je jedno od najdojmljivijih jela koje smo imale priliku probati – janjetina mekana, puna okusa i savršeno uravnotežena s ostalim sastojcima. Jedina zamjerka išla bi na račun luka, iako prisutan samo u majonezi, bio je prilično dominantan.

image

Makamana: Janjeća peka u panini sendviču - 13 eura

MARTA DUJMOVIĆ
image

Iza fantastične Janjeće peke stoji chef Mauro Renje iz Makamane

GORDAN SVILAR

Prije nego što dođemo do posljednjeg jela koje smo degustirali, bitno je napomenuti da ovo, drugo izdanje Fuliranja, ima u ponudi osam kućica među kojima su još burgeri omiljenog splitskog chefa Ivana Pažanina, Briocherie kućica s ekstravagantnim pokušajima kombinacija briochea s ćevapima i azijski okusi na kućici Jellyfish in Space.

image

Chef‘s Burger by Ivan Pažanin: Creamy pomodoro - devet i pol eura

MARTA DUJMOVIĆ
image

Jellyfish in Space: Bao Buns pork - osam eura

MARTA DUJMOVIĆ
image

Briocherie: Brioche ćevape s kajmakom - sedam eura

MARTA DUJMOVIĆ

Ledeni vjetar s Dinare

Za kraj, naravno – slatko. Na kućici "Gdje je Jura", iza koje stoji slastičar Juraj Klepić, isprobale smo novi Ledeni vjetar s Dinare (8 eura) koji bi mogao postati viralan. Spoj biskvita, kreme od vanilije i Ricotte, gela od limuna i limete, meringue te svježih malina i borovnica, osvojio nas je već na prvi zalogaj. Lagan kao sladoled, ali ipak zasitniji, idealan je desert za ljetno rashlađivanje.

image

Gdje je Jura?: Ledeni vjetar s Dinare - osam eura

MARTA DUJMOVIĆ

Osim street food i koktel poslastica, Fuliranje Summer Sunset donosi i bogat glazbeni program. U zelenoj oazi Strossmayerova trga tijekom tjedna nastupaju DJ-evi Bondža, Robert Mareković, DJ Dadoo, DJ Kanca, DJ Benc, Marin Bukljaš i Jazzozo, a u subotu su najavljena čak dva glazbena seta – dnevni uz DJ Xxxxtended, a večernji ponovno uz DJ Bukljaša.

Za one kojima je ples po vrućini zadnje na listi želja, organizirane su i Art Bottega Wine & Paint radionice – u utorak i četvrtak, 1. i 3. srpnja, savršena prilika za opuštanje uz čašu vina i slikarsko platno.

Mi smo festival posjetile već prvog dana i isprobale brojne ljetne poslastice – neke su nas oduševile, neke manje, ali jedno je sigurno: Fuliranje Summer Sunset jedan je od razloga zašto i ljeto u Zagrebu može biti – podnošljivo, pa čak i zabavno.

05. prosinac 2025 14:18