PRIVATNA ARHIVA
Mljac!

Postoji li ljeti bolje osvježenje od salate? Finalistica MasterChefa otkriva nam brz i ukusan recept - savršen za ove vruće dane

Sarah Mikulec s nama je podijelila svoj omiljeni recept za zdravu salatu koja će nas rashladiti, ali pritom i dobro zasititi.

Sarah Mikulec s nama je podijelila svoj omiljeni recept za zdravu salatu koja će nas rashladiti, ali pritom i dobro zasititi.

Dok se suočavamo s još jednim toplinskim valom, a vanjske temperature penju se i preko 35 stupnjeva, jasno nam je da se baš i ne želimo predugo zadržavati pored štednjaka. U ovim vrućim danima tražimo nešto brzo i lagano, a opet dovoljno hranjivo i osvježavajuće. Baš zato je Sarah Mikulec, bivša finalistica MasterChefa, s nama podijelila svoj omiljeni recept za ukusnu ljetnu salatu koja će nas na najbolji mogući način rashladiti, ali i zasititi.

image

Sarah Mikulec

BERISLAVA PICEK CROPIX

Ova salata na tanjur donosi savršenu kombinaciju sočnih breskvi, hrskavog krastavca i kremastog avokada, začinjene mirisnim začinima. Dodani su i gamberi, a sve je osvježeno dresingom od limete i maslinovog ulja. Osnova salate je nutritivno bogata kvinoja, a za dodatni okus tu je slani feta sir dodan na sam vrh. Tako dobivamo jednostavan, ali ukusan i hranjiv obrok, idealan upravo za vruće ljetne dane kada želimo jesti nešto lagano i zdravo.

LJETNA SALATA by Sarah

image
PRIVATNA ARHIVA

SASTOJCI:

  • 100 g kvinoje
  • 200 g vode
  • 50 g feta sira
  • 2 breskve
  • prstohvat peršina
  • prstohvat vlasca
  • 2 dcl bijelog vina
  • 200 g gambera
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 avokado
  • 1 krastavac
  • 2 limete
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • dvije žlice meda

PRIPREMA:

Skuhati kvinoju po uputama (vrlo često je omjer 2:1 vode i kvinoje). Sve ostale sastojke narezati na kockice ili po želji. Napraviti emulziju od meda, maslinovog ulja, soka limete, korice limete, soli i papra. Tu emulziju raditi po ukusu. Očistiti gambere, dobro ih posušiti. Zagrijati maslinovo ulje u tavi, dodati češnjak, na to gambere, sve zajedno kratko popržiti pa zaliti s 2 dcl bijelog vina. Začiniti sa soli, paprom i čilijem. Pustiti da vino ishlapi, ugasiti plin i posipati sa sjeckanim peršinom. Sjediniti kvinoju sa sjeckanim povrćem i voćem, sjeckanim vlascem i zaliti emulzijom. Na kraju poslagati na vrh gambere i mrvljeni feta sir. Dobar tek!

image
PRIVATNA ARHIVA
27. studeni 2025 19:25