
Recepti na njezinom blogu su jednostavni, pisani tako da ih svatko može lako slijediti te sa sastojcima i fotografijama koji bude uspomene na neke bezbrižne dane. Ova bivša televizijska producentica, a danas jedna od najpoznatijih hrvatskih gastro blogerica, napravila je ono o čemu mnogi sanjare - ostavila hektičan ritam velikog grada te se iz Zagreba preselila u Viroviticu. Odlučila se za život po mjeri čovjeka - tempom mirniji, ali ispunjeniji mirisima, okusima i malim događajima koji život čine velikim.
Danas je Sanja Mijac vlasnica uspješne privatne tvrtke, autorica popularne kuharice "Iz života domaćice" i ponosna mama, koja iz svakog obiteljskom izleta "izvuče" živopisan post za svoj kulinarski blog. Posebno su joj, kaže, dragi oni posvećeni starinskim receptima, koje brižno čuva od zaborava. - S obitelji sam bila na Stanarskim susretima, manifestaciji koja se svake godine održava u Babinoj Gredi, na kojoj smo saznali za kolač koji se zove sladiguz. To mi je zvučalo jako zanimljivo pa sam uspjela doći i do tog starog recepta jedne Šokice. Evo kako glasi recept iz teke Franjke Stanić iz Klakara, star sigurno 50 ili 60 godina, u kojem sam ja šalice pretvorila u grame i mililitre.
Sladiguz iliti biskvitni kolač s voćem
Sastojci
- 2 jaja,
- 150 g šećera,
- 70 ml ulja,
- 100 g kajmaka (ili 150 ml jogurta),
- 70 ml kiselog mlijeka,
- 160 g glatkog brašna,
- 1 prašak za pecivo, dodatno šljive
*umjesto kajmaka probala sam staviti i tekući jogurt, a umjesto kiselog mlijeka obično mlijeko i bilo je dobro, samo je biskvit mekši pa šljive znaju propasti na dno, ali bude fino
Priprema
Pećnicu uključiti na 180 C i ostaviti da se grije. Okrugli kalup većih promjera (24 cm pa na više) obložiti masnim papirom za pečenje. Pjenasto izmutiti jaja sa šećerom. U smjesu dodati ostale sastojke pa još jednom sve izmiksati. Izliti u kalup. Šljive ili voće po želji oprati, prepoloviti na pola ili narezati, gusto ih poredati po smjesi. Staviti u pećnicu oko 30 minuta.
Čim stigne sezona borovnica, ovakvi kolači su prvi na redu. Ljetna terasa, kava i prijatelji.
Kolač s borovnicama
Sastojci
- 2 jaja,
- 200 g šećera,
- 1 vanilin šećer,
- 220 g glatkog brašna,
- 180 ml tekućeg jogurta,
- 120 ml ulja,
- korica limuna, može i malo soka limuna ili limun šećeri,
- dva prstohvata soli,
- pola praška za pecivo,
- dodatno oko 200 g borovnica
Priprema
Pećnicu zagrijati na 200 °C. Kalup po želji obložiti masnim papirom za pečenje. Pjenasto izmiksati jaja i šećere pa im dodati ostale sastojke (osim borovnica). Borovnice na kraju umiješati u smjesu, lagano ih špatulom izmiješati, ne previše. Smjesu izliti u kalup i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 30-40 minuta. Po želji preliti glazurom ili premazati kremom.
Muffini s kremom od malina
Sastojci (za oko 15 muffina)
- 2 jaja,
- 180 g šećera,
- 150 ml mineralne vode ili mlijeka,
- 150 ml ulja,
- 200 g glatkog brašna,
- pola praška za pecivo,
- oko 100 g malina
- Sastojci za kremu
- 300 ml slatkog vrhnja za šlag,
- 125 g mascarponea,
- 2 vrhom pune žlice šećera u prahu,
- 100 g malina
Priprema
Pećnicu uključiti na 200 °C i ostaviti da se grije. U kalup za muffine složiti košarice. Pjenasto postupno izmiksati jaja sa šećerom. Dodati mineralnu vodu (ili mlijeko) te ulje. Postupno dodavati glatko brašno i prašak za pecivo. Cijelo vrijeme miksati da se sve lijepo spoji. Košarice puniti do 3/4, u svaku ubaciti 2 - 3 maline i staviti ih peći u zagrijanu pećnicu 15 do 18 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kremu pripremiti tako da se u jednu posudu stavi ohlađeno slatko vrhnje za šlag, mascarpone i šećer u prahu, sve skupa izmiksa dok ne postane malo čvršće, na kraju umiješati maline, izmiksati do kraja dok sene stisne i maline oboje kremu. Pritom paziti da se ne miksa previše kako se ne bi stvorile grudice. Ukrasiti muffine, dodati im svježi listić mente i svježu malinu na vrh.
Slatke crvene bobice savršeno se uklapaju u skoro sve ljetne voćne deserte. No ove muffine možete pripremiti i s drugim voćem ili pekmezom, u njih možete dodati i kakao, čokoladni namaz ili u zimskim mjesecima začine poput cimeta ili onog za medenjake