Ovo je kolač koji će biti zvijezda božićnog stola.
Zašto se ovih blagdana ne biste odvažili i pripremili neodoljiv božićni cheesecake prema ideji Tina Lesića, slastičara školovanog kod slavnog Alaina Ducassea, a koji je uz Jasminu Bagarić suvlasnik slastičarnica Magnolia.
Cheesecake
PRHKO TIJESTO
za cheesecake promjera 18 cm i visine 6 cm
SASTOJCI
- 300 g glatkog brašna
- 120 g šećera u prahu
- 45 g bademovog brašna
- 3 g soli
- 165 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice
- 60 g jaja, izrađenih štapnim mikserom
- 3 g praška za pecivo
- 3 g đumbira u prahu
- 2 g cimeta u prahu
POSTUPAK
U zdjelu samostojećeg miksera staviti sve suhe sastojke i začine pa izmiješati žičanom mutilicom. Dodati maslac i plosnatom mutilicom na srednjoj brzini miksati do teksture "pijeska". Dodati jaja u laganom mlazu dok mikser radi i miksati samo dok se tijesto ne formira. Tijesto formirati u disk, omotati plastičnom folijom i staviti u hladnjak na minimalno tri sata. Tijesto razvaljati između dva papira za pečenje na debljinu 3 mm. Skinuti gornji papir za pečenje pa peći na 150 stupnjeva s ventilacijom 15 - 20 min. Ohladiti na sobnu temperaturu pa samljeti u mrvice/prah.
PODLOGA ZA CHEESECAKE
SASTOJCI
- 400 g prhkog tijesta, mljevenog
- 5 g korice naranče
- 70 g omekšalog maslaca
POSTUPAK
U posudi dobro izmiješati sve sastojke. Obruč za torte staviti na lim za pečenje na koji smo prethodno stavili papir za pečenje ili silikon. U obruč staviti 300 grama smjese i formirati stranice. Od ostatka smjese formirati dno. Staviti u hladnjak na 30 minuta.
MJEŠAVINA ZAČINA
SASTOJCI
- 25 g cimeta u prahu
- 5 g đumbira u prahu
- 5 g zvjezdastog anisa u prahu
- 3 g klinčića u prahu
- 3 g muškatnog oraščića u prahu
- 2 suhe mahune vanilije
POSTUPAK
U posudi pjenjačom dobro izmiješati sve začine.
CHEESECAKE SMJESA
SASTOJCI
- 384 g krem sira, sobne temperature
- 72 g jaja
- 60 g žumanjaka
- 120 g vrhnja za šlag
- 72 g šećera
- 12 g škrobnog brašna, prosijanog
- 10 g mješavine začina
POSTUPAK
U zdjelu samostojećeg miksera staviti krem sir i na maloj do srednjoj brzini izraditi ga plosnatim nastavkom da se opusti i postane gladak. Dodati mješavinu začina, šećer, škrobno brašno i vrhnje pa sjediniti. Jaja i žumanjke u zasebnoj posudi izmiksati štapnim mikserom pa u laganom mlazu dodati u smjesu krem sira i miksati dok se ne sjedini. Tekstura smjese ne smije biti ni prerijetka ni pregusta, treba biti savršeno glatka. Smjesu preliti u ohlađenu podlogu i poravnati površinu. Peći u pećnici zagrijanoj na 120 stupnjeva bez ventilacije, 50 - 55 min. Cheesecake je pečen kada je uz rubove stisnut, a u sredini još malo "jiggly", odnosno kada je unutarnja temperatura oko 70 stupnjeva. Cheesecake ohladiti na sobnoj temperaturi (oko 2 sata) pa prebaciti u hladnjak i ohladiti na 3 stupnja.
KREMA OD SIRA SA ZAČINIMA
SASTOJCI
- 520 g krem sira, hladnog
- 100 g omekšalog maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 10 g mješavine začina
POSTUPAK
U zdjelu samostojećeg miksera staviti maslac i šećer u prahu. Prvo miksati na maloj brzini, postupno je povećavati do najveće i miksati žičanim nastavkom dok smjesa ne postane jako prozračna i glatka. Staviti plosnati nastavak, početi miksati na brzini 1-2 uz postupno dodavanje hladnog krem sira, prethodno malo "opuštenog" marisom. Miksati dok se ne sjedini. Dodati mješavinu začina i još kratko miksati na maloj brzini dok se ne sjedini. 200 grama kreme od sira rasporediti na površinu pečenog i ohlađenog cheesecakea i poravnati špatulom. Ostatak kreme od sira staviti u dresir vrećicu s "closed star" 7 mm nastavkom i istiskivati. Ukrasiti keksićima od prhkog tijesta po površini i stranicama cheesecakea.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....