Gušti su gušti

Riblji užici kao stvoreni za ljetne dane, donosimo šest fenomenalnih recepata

Osmislila ih je naša poznata food blogerica Slavica Šagolj, a ove jednostavne riblje delicije zadovoljit će svačiji ukus.

Srpanjska okupljanja za stolom nezamisliva su bez slasnih ribljih delicija. Gastro blogerica Slavica Šagolj pozvala nas je na pravu ljetnu gozbu i podijelila recepte za svoja omiljena jela.

Ušata u škartocu

Sastojci

  • 3 manje ušate,
  • 100 g mini šampinjona,
  • 2 glavice luka srebrenca, 2 češnja češnjaka,
  • 150 g mini rajčica,
  • papar u zrnu, 1 žlica grožđica, grančica svježeg ružmarina,
  • 100 g maslina, maslinovo ulje,
  • sol, papir za pečenje, kuhinjski konac
image

Ušata u škartocu

BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Ribu očistiti, oprati i osušiti kuhinjskim ručnikom. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje. Na papir staviti mini rajčice, šampinjone, luk narezan na manje četvrtine, češnjak, masline te na sve staviti ribu. Sve začiniti maslinovim uljem, solju i paprom. Na kraju dodati koju grančicu ružmarina i grožđice. Papir preklopiti, skupiti na jednom i drugom kraju te napraviti čvor uz pomoć kuhinjskog konca ili špage. Dobro zavezati da sokovi od povrća i ribe ne cure van.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Pečenu ribu i povrće servirati toplo u škartocu.

Trlje s krumpir salatom

Sastojci

  • 500 g trlja,
  • 2 žlice kukuruznog brašna, sol, ulje za prženje,
  • 400 g mladog krumpira,
  • vezica mladog luka,
  • jabučni ocat, papar, 1 žličica svježe sjeckanog origana
image

Trlje s krumpir salatom

BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Krumpir skuhati u ljusci. Kuhan pustiti da se malo ohladi. Mladi luk narezati na sitne kolutiće. Ribu očistiti i osušiti. Ohlađeni krumpir prerezati na polovine ili četvrtine, dodati nasjeckani luk i svježi origano te začiniti solju, uljem i octom. Ribu obložiti kukuruznim brašnom u koji obavezno treba dodati sol. Kratko pržiti u zagrijanom ulju. Pečenu trlju staviti na kuhinjski papir da se upije višak masnoće. Jelo poslužiti toplo. Uz salatu poslužiti bijeli umak na bazi grčkog jogurta, malo soli i prstohvata češnjaka.

Čitajte i: Hrana koja hladi: Ova jednostavna jela idealna su za vruće dane, a gotova su za čas

Namaz od pastrve sa zrnima gorušice

Sastojci

  • 2 veće pastrve,
  • 50 g omekšalog maslaca,
  • dva mlada luka,
  • 1 žličica kapara, 1 žlica senfa s cijelim zrnima gorušice,
  • sok i korica pola limuna, 1 žlica prošeka,
  • sol, papar, prstohvat svježe nasjeckanog vlasca, prstohvat nasjeckanog peršina,
  • 2 bageta, maslinovo ulje, 2 žlice kukuruznog brašna
image

Namaz od pastrve sa zrnima gorušice

BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Pastrve očistiti, oprati i višak tekućine pokupiti kuhinjskim papirom. Ribu kratko uvaljati u kukuruzno brašno u koje treba dodati soli, ispeći na ulju te ohladiti. Očistiti od kosti. Vilicom natrgati na manje komadiće te pomiješati sa sitno narezanim mladim lukom, omekšalim maslacem, usitnjenim kaparima, senfom s cijelim zrnima gorušice te sokom i koricom od limuna. Začiniti solju i paprom te dodati sitno nasjeckane začine. Dodati žlicu dvije maslinovog ulja i prošek. Dobro sve promiješati, staviti u staklenku i ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi prije serviranja. Baget narezati na manje šnite, kratko prepržiti na tavi ili tosteru. Namazati namaz i servirati.

Oslić u umaku od kokosovog mlijeka

Sastojci

  • 4 manja oslića,
  • 2 velike glavice luka, 2 češnja češnjaka,
  • 400 g rajčice,
  • 100 ml kokosovog mlijeka, 50 ml bijelog vina,
  • sol, papar, svježi peršin, bosiljak, maslinovo ulje
image

Oslić u umaku od kokosovog mlijeka

BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Oslić očistiti, maknuti glavu i rep te izrezati na približno jednake komade. U veliku široku tavu staviti ulje. Dodati luk narezan na trakice, pržiti dok ne omekša i dobije boju. Dodati usitnjen češnjak i rajčicu narezanu na veće kockice. Pržiti par minuta dok rajčica ne omekša. Dodati kokosovo mlijeko, začine i vino. Na kraju u umak uroniti komade ribe te pirjati 10 - 12 minuta. Gotovo jelo maknuti s vatre, pustiti par minuta da odstoji, dodati svježe začine i poslužiti.

Toplo-hladna salata sa salatom tušt i kozicama

Sastojci

  • 500 g kozica,
  • 250 g tušta,
  • 2 manje naranče,
  • 250 g tjestenine po izboru,
  • 50 g sjemenki suncokreta,
  • 100 g parmezana,
  • sol, papar, maslinovo ulje, balzamični ocat
image

Toplo-hladna salata sa salatom tušt i kozicama

BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Tjesteninu skuhati prema uputama na pakiranju. Naranču oguliti i filetirati. Bučine sjemenke kratko tostirati na suhoj tavi. U veću zdjelu slagati jednu po jednu hladnu komponentu i na kraju dodati kozice. Grill tavu dobro zagrijati, dodati maslinovog ulja i kozice. Pržiti koju minutu. Izvaditi iz tave, malo posoliti krupnom soli i dodati ostalim sastojcima. Sve pomiješati, dodati soli po želji, papra, još maslinovog ulja i balzamičnog octa. Parmezan dodati u obliku kockica.

File orade sa salatom od daikona i tostiranim listićima badema

Sastojci

  • 1 orada oko 650 g,
  • 2 daikona, sok pola limuna,
  • 2 manje tikvice,
  • maslinovo ulje, svježi vlasac,
  • listići badema, maslinovo ulje, sol
image

File orade sa salatom od daikona i tostiranim listićima badema

BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Ribu očistiti, oprati i osušiti. Filetirati oštrim nožem. Od jedne ribe mogu se dobiti četiri fina komada. Filete pokapati maslinovim uljem i posuti krupnom morskom soli. Ostaviti sa strane. Daikon oguliti i narezati na kolutiće, začiniti malo solju i limunovim sokom. Tikvicu narezati na tanke šnite te vrlo kratko pržiti na maslinovom ulju sa svake strane. Listiće badema kratko blanširati na suhoj tavi. Na samom kraju ispeći file orade na dobro zagrijanom ulju. Najprije staviti na stranu kože te zatim okrenuti. Pečenu posoliti po želji. Jelo odmah servirati i poslužiti toplo.

Linker
22. travanj 2024 22:00